10 rețete reinventate cu ce avem în frigider

Pe vremea când eram la grădiniță, exista o poveste care nu-mi mai amintesc cum se numea dar era despre un băiețel căruia mama îi ungea în fiecare dimineață o felie de pâine cu unt, iar el mânca untul și arunca felia de pâine la gunoi. Într-o zi, felia de pâine l-a luat pe băiețel de mână și l-a dus să viziteze câmpul de grâu, apoi, i-a arătat oamenii de pe utilaje cât muncesc ca să adune grâul, apoi l-a dus în fabrică și tot așa, morala poveștii fiind aceea de a nu arunca niciodată mâncarea la gunoi pentru că în spatele unei felii de pâine stau multe ore de muncă și efort.

Pe vremea aceea, povestea mă confuza pentru că noi nu aveam acces la unt și mi se părea complet nedrept să fii obligat să înveți despre ceva ce nu există în realitate. Și care îți lasă gura apă.

Mi-a plăcut și m-a frustrat deopotrivă povestea cu felia de pâine.

Când am mai crescut și m-am făcut asistent social, iar soarta mi-a îndreptat pașii să lucrez cu copii defavorizați atât în România, cât și în Portugalia, povestea feliei de pâine m-a lovi încă o dată. Copii care abia așteptau să vină mașina de la restaurantele din jur cu mâncare rămasă ca să aibă ce pune pe masă, copii pentru care cel mai mare vis al lor era să mănânce la Mc Donalds, copii care tăiau zilele din calendar, abia așteptând singura sămbătă din lună când se făceau clătite.

Copii flămânzi care ar fi dat orice, orice, ca să nu se culce cu stomacul gol noaptea.

Stă în puterea noastră pentru a schimba viitorul acestor copii?

Orice stă în puterea noastră dacă ne dorim cu adevărat. Pentru copilul interior din mine și cei din generația mea care primeau pâine râncedă pe cartelă și untul se găsea numai în cărți, pentru toți copiii care sunt diversificați cu apă cu zahăr și mămăligă, pentru toți cei care se culcă seara cu burta goală, ne putem (re)educa.

Pentru toți părinții care nu au ce pune seara pe masa copiilor, pentru copiii care se culcă cu burticile goale, pentru toți cei care visează într-o zi la o felie cu unt putem să ne reeducăm.

Ce soluții avem

În România, peste 2 milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi în fiecare an. Partea cea mai rea e că în majoritatea cazurilor, aceste alimente încă pot fi consumate. Fructele și legumele ajung la gunoi deoarece sunt lovite sau nu se conformează idealului de frumusețe. Sau produsele sunt aruncate imediat ce ajung la data de expirare.

La noi acasă, regula de bază este că nu aruncăm mâncarea.

În primul rând, mâncarea este extrem de scumpă și cu cât aruncăm mai mult, cu atât se măreșre gaura în buget. Faceți un scurt calcul câtă mâncare aruncați și ce implică această pierdere la nivel financiar.

În al doilea rând, imaginați-vă că mai toate asociațiile care se ocupă de persoanele defavorizate se bazează pe mâncarea ce ar fi putut fi salvată dacă nu ați fi cumpărat-o și apoi, aruncată.

Kaufland a dezvoltat proiecte sociale prin care își propune combaterea risipei alimentare prin încurajarea cumpărătorului de a cumpăra doar ceea ce are nevoie, ceea ce folosește, în termen de garanție, donând până în prezent peste 62 de tone de mâncare Cantinei Sociale deschisă în februarie 2021.

În mod concret, tot ceea ce rămâne necumpărat sau gătit și necomercializat, în termen de garanție, este donat familiior defavorizate. Practic, atunci când decideți să cumpărați doar 4 l de lapte, în loc de 8 ca să nu expire în frigider, alegeți să ajutați un copil să aibă mâncare pe masă.

10 tipuri de mâncare reinventate cu ce avem în frigider

Ca să nu arunc mâncarea, am dezvoltat în timp anumite obiceiuri și rețete care mă ajută să le povestesc copiilor despre importanța de a economi resursele limitate ale planetei și de a-i ajuta pe ceilalți, ajutându-ne pe noi.

1. Când îmi expiră laptele, fie că vorbim de cel de vacă sau vegetal, îl congelez în pungi de gheață și îl folosesc de cîte ori am nevoie la smoothie-uri, clătite, gogoși, etc.

smoothie

2. Când fructele încep să se coacă prea tare, din mere fac cramble de mere , din banane, pere sau alte fructe fac smoothie-uri sau tarte. Dacă timpul nu-mi permite, le tai bucăți, le congelez și le folosesc ulterior.

3. Când îmi expiră preparatele din carne: salam, șuncă de pui, etc, fac paste.

Fierb pastele conform instrucțiunilor de pe pachet. Trag la tigaie carnea tăiată bucăți, adaug sosul făcut din 3 gălbenușuri, smântână de gătit și brânză rasă, amestec bine, adaug nucșoară și închid focul. atorn sosul peste paste, amestec bine. Poftă bună!

În loc de sos alb, putem adăuga sos de roșii condimentat cu rozmarin, verdețuri italiene, usturoi praf, busuioc, mentă și ce ne mai place, amestecăm totul. Poftă bună!

4. Când îmi rămâne carne de friptură, cum ar fi grătar, tai o ceapă, o undesc puțin, adaug carnea tăiată felii, sos de tomate și apă cât să acopere puțin carnea. Apoi, adaug ori mazăre, cartofi, năut, paste sau orez, ce ne place și avem prin casă, lăsăm la fiert până când s-au fiert, condimentez și mâncarea-i gata.

La oala mea Tefal eu am făcut un orez cu o astfel de carne rămasă. A ieșit de vis!

5. Când am cartofi fierți, îi fac a doua zi la tigaie cu puțină șuncă sau kaiser. Un ou ochi pe deasupra, prânzul campionilor!

6. Când am piure, ung o formă termorezistentă cu unt, pun un strat de piure, apoi brânză și ou bătut, un rând de piure, dacă mai am, dacă nu termin cu brânza și ou ochi. La cuptor, 180 grade până s-a copt oul. Poftă bună!

7. Când am legume care se strică în frigider, fac supă cremă de legume sau le fac la tigaie. În ultim caz, le congelez așa cum fac cu păstârnacul, țelina și le utilizez la supe sau ciorbe.

8. Din ouăle care se apropie de data de expirare, fac cremă de zahăr ars.

9. Din pâinea care se învechește fac crutoane. Copiii mei le mănâncă goale. Taie pâinea felii, feliile cuburi, le pun într-o tavă de cuptor, le ung cu ulei de măsline, usturoi praf, rozmarin, sare și le bag la cuptor, 200 grade, 10 minute sau până când se rumenesc.

10. Din carnea de vită rămasă, care știm că își schimbă gustul la reîncălzire, fac legume sau tăiței chinezești. Las carnea în sos de soia, puțin amidon, usturoi praf, ulei de susan (sau dacă nu, ulei de măsline), sare, piper. Pun ulei de măsline sau de susan într-un wok, pun legumele (ardei, morcov, ciuperci, mazăre sau ce mai aveți prin casă), le las să se înmoaie puțin, adaug carnea, amestec. Poftă bună! Dacă vreți cu tăieței, îi fierbeți conform instrucțiunilor și îi adăugați în wok peste carne.

Și credeți-mă pe cuvânt, că nu e numai mâncarea care are gust bun sau bani cheltuiți mai puțini, este sentimentul pe care-l ai când știi că în timp ce tu reinventzi un fel de mâncare, un copil se duce seara la nani cu burtica plină.

Acest articol a fost scris ca urmare a proiectului ”Atenție, delicios!” prima campanie integrată anti-risipă alimentară,  ca parte a strategiei Kaufland ca până în 2030 să reducă cu până la 50% risipa alimentară din toate magazinele și să crească nivelul de conștientizare al acestui fenomen și în rândul consumatorilor / Reducem, Evităm, Educăm, Utilizăm și Recuperăm / Cantina socială, un proiect social și de combatere a risipei alimentare, ce se adresează familiilor cu venituri mici și persoanelor fără adăpost.

Ajutați-mă să ne educăm în spiritul civic!

 

Sursa foto

Share This Story!

Leave A Comment