Când mergem la dentist? Cât mai rapid!

Azi o să fiu mai serioasă. Cu toate că, se pare că nu mă caracterizează, căci astă seară când l-am întrebat pe Andre cum sunt eu ca mamă, mi-a spus:

– Ești o mamă fericită!

M-aș fi așteptat să spună „bună, iubitoare, harnică, frumoasă”, poate chiar stresată.

El mă vede fericită. Adevărul e că sunt, la nivel profund.

Bănuiesc totuși că s-a referit la faptul că zâmbesc mult și îl fac să râdă, sau el pe mine.

Ideea e că azi am fost la dentist cu Andre.

Până să îi apară lui Andre o carie la o măsea nici nu m-am gândit să vizitez dentistul – păi dacă nu are nevoie? De ce să meargă? Plus că nu e ca și cum numai asta fac în viață.

Ei, na, că acuma are nevoie cât pentru 4 măsele. De la o carie, am ajuns în mai puțin de 2 luni la 3 măsele cariate și una cu risc. Dacă aș fi știut cât de repede avansează o carie pe un dinte demineralizat m-aș fi dus de mult pentru un tratament de prevenție.

Acuma, chinui copilul. Fă inhalo, lui nu-i place, îl doare, a ajuns la nerv. Plus, traversează orașul o dată pe săptămână, strică-i programul la grădiniță, dă-te peste cap să ajungi înapoi la Beatriz rapid și fără să pierzi o zi întreagă.

În cinci vizite abia am reușit să sigilăm o măsea în risc și să rezolvăm complet una singură. În rest, nu a cooperat. Iar Andre e un copil extrem de cooperant.

Dacă vă întrebați de ce îmi bat capul că tot sunt măsele de lapte, o să vă spun că aceste măsele se vor schimba ultimele, pe la 11-12 ani, iar măseaua nouă depinde într-o oarecare măsură de „baza” măselei de lapte. Așa că, merită orice efort!

Din experiența unui copil cu măsele demineralizate și fără posibilitate de a le repara la timp vă mai spun că la vârsta mea, jumătate din masele sunt lucrări ceramice. Și pentru că am putut, altfel aveam placă, probabil.

Așa că, nu stați pe gânduri!

  1. Mergeți la dentist cu copilul măcar o dată la 6 luni, prima vizită cât mai rapid după 2 ani
  2. Alegeți un dentist pediatru și cu experiență. O să vă recomande lucruri utile.

Eu am găsit pur întâmplător o clinică stomatologică doar pentru copii, extrem de curată și cu oameni foarte profesioniști. (Recomandare de la grădinița unde merge acum, care organizează vizite de rutină)

Prima încercare la un medic oarecare a eșuat lamentabil. Și repet, Andre este un copil cooperant. Dar e foarte important startul în această relație, de altfel vitală pentru sănătatea copilului.

Să ne auzim cu dinți sănătoși!

imageimageimageimage

 

 

 

By Published On: 20/04/2016Categories: Jurnal de părinte0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment

Articole Similare

Toate Articolele

Produse

Vezi Magazinul