Tort cu mousse de ciocolată și jeleu de zmeură

V-am tot spus că mie nu-mi plac torturile cu blat, nu înțeleg sensul ”pâinii” în ceva dulce. Plus că blat dulce cu frișcă sau pastă de zahăr îmi frustrează conștiința, deci refuz cu desăvârșire să fac sau să mănânc. De când a crescut Andre mai mare și îmi cere torturi cu figurine recunosc că am început să mai cumpăr de la Cofetăria Alice care dincolo de blat și figurine, crema se poate mânca fără a avea conștiința (prea) încărcată.

Mai bun decât făcut în casă oricum nu e!

În altă ordine de idei, de ziua soțului m-am apucat să îi fac tort, cum știu că îi place lui mai mult – cu mousse de ciocolată, preferatul lui.

Și cum altă variantă de tort cu mousse nu am găsit decât tortul cu trei feluri de ciocolată: neagră, cu lapte și albă pe care l-am încercat cu altă ocazie și e puțin grețos am început să improvizez. Nu vă mint, a ieșit cel mai bun tort al meu de până acum. Și am făcut vreo câteva.

Toate rețetele sunt de la https://www.jamilacuisine.ro/, puțin modificate cantitățile și pe care le-am combinat diferit.

Pentru blat:

60 gr unt (încercați cu 82% grăsime) la temperatura camerei

60 gr zahăr (eu folosesc Mărgăritar fin pentru prăjituri)

1 ou (la temperatura camerei)

120 ml lapte bătut

65 gr făină

20 gr cacao

1 pic de sare

1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

Pentru mousse de ciocolată neagră:

300 gr ciocolată neagră (în combinație am pus o ciocolată neagră cu mentă – Heidi – care a dat gustul deosebit tortului)

400 gr smântână de frișcă (foarte rece, La Dorna)

40 gr unt

50 gr apă rece

5 gr gelatină

Pentru mousse de ciocolată cu lapte:

300 gr ciocolată cu lapte (în combinație am pus o ciocolată albă). Îmi place să inventez!

400 gr smântână de frișcă (foarte rece, La Dorna)

40 gr unt

50 gr apă rece

5 gr gelatină

Pentru jeleu de zmeură:

300 gr zmeură (de care aveți) sau orice alt fruct. Eu am ales zmeura pentru că e un fruct nu foarte acru cum sunt, în general combinațiile de fructe de pădure, dar suficient cât să taie din gustul dulce de ciocolată. Cred că merge foarte bine și portocala.

100 gr apă rece

10 gr gelatină

 

Să ne apucăm de treabă:

Blatul: Am dat drumul la cuptor să se încălzească la 185 grade.

Din untul lăsat la temperatura camerei și zahăr, cu ajutorul unui tel, am făcut o cremă fină. Destul de rapid datorită zahărului fin. Am adăugat oul, am amestecat, apoi laptele bătut și peste, am cernut făina, cacaoa, am adăugat sarea și bicarbonatul. Cerneți făina și cacaoa, o să vă iasă blatul perfect.

Am luat o tavă rotundă de tort, cu fundul detașabil (alta nici nu am), diagonala de 24 cm, am tapetat-o cu hârtie de copt și am pus crema rezultată în cuptorul preîncălzit pentru 25 minute. Am testat cu scobitoarea. Perfect!

Am scos blatul și l-am pus pe farfuria de servit tortul.

Mousse-ul de ciocolată: Într-un bol mai mare, am pus gelatina la hidratat în apă rece.

Am luat o cratiță cu fundul dublu, am rupt ciocolata în bucăți și am pus-o la topit împreună cu untul, amestecând încontinuu până s-a topit complet și s-a omogenizat. Procesul e rapid, deci amestecați încontinuu. Am luat de pe foc, am lăsat să se răcorească și am adăugat gelatina hidratată. Nu puneți gelatina în ciocolata fierbinte. Apoi, am lăsat să ajungă crema la temperatura camerei.

Am bătut frișca bine și am încorporat-o în crema de ciocolată.

Apoi, am luat blatul peste care am pus inelul de la tava de copt și am așezat mousse-ul de ciocolată. (Inelul este pentru a nu curge mousse-ul de pe blat și pentru a da o formă coerentă tortului)

Am pus la congelator 20 de minute.

Între timp am făcut mousse-ul de ciocolată cu lapte.

Într-un bol mai mare, am pus gelatina la hidratat în apă rece.

Am luat o cratiță cu fundul dublu, am rupt ciocolata în bucăți și am pus-o la topit împreună cu untul, amestecând încontinuu până s-a topit complet și s-a omogenizat. Procesul e rapid, deci amestecați încontinuu. Am luat de pe foc, am lăsat să se răcorească și am adăugat gelatina hidratată. Am lăsat să ajungă crema la temperatura camerei.

Am bătut frișca bine și am încorporat-o în crema de ciocolată. Dacă frișca nu e rece, ratați cu succes acest pas. Ori nu se va bate, ori se va tăia, cum vă este norocul.

Apoi, am luat blatul peste care am pus inelul de la tava de copt și am așezat mousse-ul de ciocolată cu lapte.

Am pus la congelator 20 de minute.

Jeleul –  Într-un bol mai mare, am pus gelatina la hidratat în apă rece.

Am luat o cratiță cu fundul dublu, am pus fructele la foc, împreună cu o lingură de zahăr. Zahărul e după gust. Aș fi preferat să nu pun de loc, dar zmeura mi s-a părut cam prea acră. Am lăsat la fiert, apoi am închis focul și am blenduit totul. Am lăsat la răcorit, am adăugat gelatina și am turnat totul peste mousse-ul de ciocolată cu lapte.

Am pus la congelator 20 de minute. Apoi, l-am băgat la frigider peste noapte.

A doua zi, i-am scos inelul și l-am mâncat cu poftă!

14238208_10208518016762661_425225072130835952_n14224744_10208518017522680_563361233605880059_n14192526_10208518016802662_1335965187685900766_n

Eu nu am scos fundul de la tavă, că nu am știut.

Dar voi să o scoateți, că e mai bine :)

By Published On: 04/09/2016Categories: Rețete rapide, Rețete românești0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment

Articole Similare

Toate Articolele

Produse

Vezi Magazinul