Un vânzător de iluzii sau spiritul iubirii?

– Vine Mosu, spune Beatriz super fericită. Aduse cado. Nuuuu acum, nuuuu.

– Da, vine, dar mai încolo, îi confirm eu. Când o să fie și mai frig afară și va fi zăpadă. La iarnă.

– Da’ nu vine la toată lumea, intră în discuție și Andre. Vine doar la cei care fac 5 ani de Moș Crăciun. Adică doar la mine.

Am intrat ușor-ușor, nici nu-mi dau seama cum, că parcă mai ieri eram la plajă, în perioada cu ”la tine nu vine Moșu că nu ești cuminte” sau ”la noi nu vine Moșu că noi am ales să nu îi vindem iluzii copilului nostru”.

Eu nu discut alegerea nimănui, cred că fiecare decide dacă există sau nu, dacă vine sau nu din motive intrinseci, extrinseci, educație, cultură sau cutumă.

Însă, nu pot să nu remarc contradicția dintre mesajele din care cu greu răzbat zilnic.

În primul rând, am o serie de persoane extrem de active, mai ales în această perioadă, implicate trup și suflet în campanii de ajutorare a copiilor aflați într-o anumită dificultate, bolnavi. Unii solicită donații, alții vând anumite lucruri la prețuri mici iar banii sunt oferiți ca ajutor acestor copii, alții postează scrisorile către Moș Crăciun scrise de copii aflați la limita subzistenței.

Apoi, apare tabăra adversă, părinții care aleg să nu-și încurajeze copiii în a crede într-un personaj roșu și obez, care aduce recompense doar copiilor cuminți.

Ceilalți, așteaptă cadou de la un bătrân bun la suflet, îmbrăcat vesel în roșu, grăsunel ca un bebeluș care aduce cadouri la toți copiii pentru că sunt speciali, cei mai frumoși și minunați.

Mă frapează contradicția mesajelor, a percepției diferite asupra individului – EU și a comunității – NOI.

În microsocialul meu, Moș Crăciun există și sosește de fiecare dată pe 24 decembrie, noaptea. Pentru că el vine neîntrerupt de când am primele amintiri cu mine, copil fiind. Oricât de greu ne-a fost ca familie, el a venit și mi-a adus mereu cele mai frumoase amintiri. Nu au fost recompense, ci declarații de dragoste ascunse în secret, într-un ceas, într-o hăinuță, în jucăria preferată.

Moș Crăciun există!

Și ne ajută să fim un pic mai buni cu noi și cu ceilalți, un pic mai înțelepți, un pic mai întorși spre valorile morale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *