De Black Friday, donez o carte!

Clar, Black Friday nu e de mine.

M-am dus și eu de dimineață până-n Cora să-mi iau un broccoli și morcov pentru o supă. Să fi fost vreo 9 dimineața.

Oamenii deja dădeau iama prin frigidere, unii erau la casă cu plasmele după ei.

Intru pe Facebook, toată lumea face publicitate la haine reduse, mașini reduse, electrodomestice reduse.

E bine lumea să-și cumpere la reducere, și eu când vreau să cumpăr ceva, mă uit prima dată la ce reduceri sunt.

Nu înțeleg însă cum toată lumea, dar toată lumea așteaptă fix aceeași zi din an să-și cumpere droaia de lucruri: televizoare, frigidere, mașini de spălat, telefoane, haine, încălțăminte, hote, aspiratoare, microunde, etc.

Deci, un om, timp de un an nu-și cumpără aragaz, chiar dacă are nevoie, face mâncare la vecinul de lângă sau la sobă sau mănâncă la restaurant ca să-și cumpere cu reducere de Black Friday aragazul mult dorit? Sau, nu aspiră deloc până nu-și cumpără la reducere aspiratorul vertical cu abur cu miros de trandafir? Sau stă cu mâncarea stricată în frigiderul care nu mai răcește corespunzător? Sau, amână ziua nunții, ca să-și cumpere rochia de mireasă la reducere?

Sau, ce fac oamenii ăștia toți cu 2 televizoare, 2 aspiratoare, 2 frigidere, 2 hote, 2 sau mai multe. Unii, probabil le vând second hand – intrați pe un site de ăsta de curiozitate să vedeți câte oferte sunt, dar nu toate se vând. Și restul?

Eu am un aspirator Phillips cumpărat în 2006 – când ne-am cumpărat noi casa, a fost ultimul ”domestic” cumpărat, nu era Black Friday pe atunci – am dat vreo 600 lei pe el, și acum îl folosesc și să știți că funcționează binișor. Nu e cu abur, dar nici sac, iar eu sunt mega mulțumită. Până nu moare de tot, eu altul nu cumpăr.

Idem frigider, tot de pe atunci. Fierul de călcat e schimbat acum vreo 2 ani că primul luase foc și televizorul acum vreo 5 – primul nostru televizor. Până atunci nu am avut și cred că ne era mai bine. Mașina de spălat e prima cumpărată, în 2005. Stăteam în chirie. Am dat 1000 lei pe ea. Știți cum spală? Perfect. I-am făcut revizie acum 2 ani, mi-a zis domnul de atunci să nu-i mai pun anticalcar că tamburul e intact.

Ceea ce am făcut însă, a fost ca atunci când am cumpărat ceva să nu fac rabat de la calitate. Am dat un ban, dar știu că durează. Oricum, electrodomesticile se cam uzează în timp. E bine să iei ceva calitativ.

Vă spun, când văd toți oamenii ăștia așa nerăbdători să cumpere am impresia că eu am o problemă. De fapt, pe asta se bazează și tehnica de marketing. Mergi cu turma, că dacă e la reducere! De aia nu mai are omul balcon să privească răsăritul, garaj să lase liber trotuarul. Că e totul ticsit cu aragazuri, televizoare, mașini de spălat, oale, aspiratoare, cafetiere, cizme de 5 feluri, ceasuri, poșete, etc

Eu de Black Friday mă închid în casă și mă joc cu copiii. Nu vreau să mă gândesc ce va fi în mall-uri, în supermarket-uri, pe net.

Se va cumpăra orice, pentru că e la reducere.

Eu zic să se cumpere, cine dorește. Piața e liberă, voință avem cât cuprinde.

Dar, propun să se doneze restul, făcând o faptă bună. Ți-ai luat aspirator nou, donează-l pe cel vechi unui sărac. Sau vinde-l și cumpără o jucărie unui copil aflat în dificultate. Sunt atâtea organizații care militează pentru copii săraci și bolnavi.

 

Și pentru că e gratis să faci o faptă bună, încep eu – de Black Friday, donez o carte nouă.

Virgiliu Gheorghe – Efectele televiziunii asupra minții umane

Link către carte aici.

Nu e o carte scumpă, dar este extrem de utilă pentru cei care înțeleg fenomenul.

Eu o ofer primei persoane care lasă cel mai drăguț comentariu la articol aici sau pe Facebook și care-mi spune ce și-a cumpărat sau ce și-ar cumpăra de Black Friday și de ce.

Va fi o alegere personală și subiectivă, nu vă supărați!

Așa să ne mai amuzăm împreună. Se asfaltează o stradă paralelă cu a mea și mă cam doare capul de la trepidațiile ”lipitorului de balast”. Buldo asfaltator?

Dincolo de partea amuzantă, îmi doresc să ajungă cartea la o persoană care dorește să înțeleagă efectele mediei asupra creierului uman, și al copiilor în special.

 

 

 

 

 

 

 

By Published On: 18/11/2016Categories: Jurnal de părinte3 Comments

Share This Story!

3 Comments

 1. Anca 27/11/2016 at 01:16 - Reply

  Buna! Nu am televizor de 15 ani de când am plecat de acasă la facultate. Azi mi-am cumpărat 3 bluze (stiu, poate una era de ajuns) de la HM…mai mult pentru ca nu mai încăpeam in nimic din ce am la mine (sunt plecata din tara cu o bursa), fiind gravida in luna a 6…nici nu știam ca e BF…nu as vrea sa ne luam Tv nici după apariția fetiței, desi toată lumea ma amenința ca o sa o facem…

 2. Anca 27/11/2016 at 01:19 - Reply

  Ah, abia acum observ! Oare in Romania a fost BF acum o săptămână?

  • Dina 27/11/2016 at 13:20 - Reply

   Da, acum o saptamana.La tine e in alta vineri? Am o carte si pentru tine, e pe aceeasi tema, de acelasi autor, dar mai mica. Da-mi adresa intr-un PM si ti-o trimit. Sarcina usoara!

Leave A Comment

Articole Similare

Toate Articolele

Produse

Vezi Magazinul