Ce-mi doresc de la Moș Crăciun, când gazul s-a scumpit și copiii s-au mărit

 

www.mamipetocuri.ro

Mai e loc de cadouri sofisticate, vacanțe în paradis, ultimul Iphone și bijuterii cu inimioare din aur, când plinul la mașină te costă cât factura de gaz pe o lună?

N-am fost niciodată o mare cheltuitoare de resurse, poate doar personale: timpul și nervii altora.

Dar dincolo că sunt o visătoare și transform totul într-o poveste, spre disperarea oamenilor din jur care nu au timp să mă asculte, când a fost vorba să-mi doresc ceva, am fost destul de concretă.

Iar când vine vorba să ofer cadouri, ori prefer să întreb ce-și doresc oamenii din jur, ori cumpăr ceva atât de deosebit, încât șansele să nu fie pe plac sunt minime. Doar că la ultima opțiune, am nevoie de timp și planificare, ceea ce este mai greu în zilele noastre. Astfel, deseori, rămâne varianta 1 în picioare.

Nu vedeți? Până și pe copii îi întrebăm ce-și doresc de Moș Crăciun.

Pe timpuri, Moșul aducea ce considera el. Acuma, aduce exact ce vrea beneficiarul final. Să nu existe nemulțumiri și crize de furie.

Nu mă înțelegeți greșit. Sunt adepta ambelor variante. Prefer să mă întrebe lumea ce îmi doresc decât să primesc 5 fulare și 7 pereche de șosete. Iar eu nici măcar nu port șosete. Iar apoi, când am început să inventez și să cumpăr tot felul de sofisticățenii de pe internet, mi-am dat seama că a fost mai mult timp pierdut decât efectiv, să ofer un cadou pe placul cuiva.

Vorbeam cu o prietenă la telefon când deodată m-a întrebat:

– Tu ce vrei cadou?

– Nimic. Am de toate.

– Ei, trebuie să vrei ceva.

Stau, mă gândesc:

– Chiar nu am nevoie de nimic.

Și asta e o problemă, să nu ai nevoie de nimic. Trece Crăciunul pe lângă tine și tu nu ai nevoie de nimic.

Nici de-o cană, nici de-o față de masă.

Pentru cei care și-au cheltuit așa, ca mine, bugetul de iarnă pentru vacanța de la vară, am făcut cea mai scurtă listă cu cadouri ieftine, de care oricine ar avea nevoie de la un moment dat în această viață:

 1.  Muulte cărți bune. Ceva care ar putea schimba vieți. (eu nu mai vreau de dezvoltare personală, ci de uitat de mine și de trăit alături de personaje. Idei?).
 2. O bluză galbenă, albă, roșie care merge bine la orice pantalon. Sau și mai simplu, o cămașă albă. (eu mai visez la o vestă din piele întoarsă. Da, anul acesta este anul vestelor).
 3. Un game board care să meargă și jucat cu copiii (am cumpărat deja unul cadou pentru Andre, Codebreaker, abia aștept să mă joc cu el. Am dat 35 lei pe el).
 4. Mănuși din piele (nu știu alții cum sunt, dar eu am avut mereu o slăbiciune pentru piele).
 5. Vitamine. Râdeți, glumiți, dar pentru cine nu are timp nici la baie să meargă, un drum la Secom și cumpărat niște vitamine bune sunt aur curat.
 6. Orice de la Mac. Orice doamnă își pune măcar un rimel la ochi.
 7. Ocremă naturală de față, o mască, o cremă de mâini foarte bună, o cremă de corp. Dar să fie naturale. Mergeți în farmacii (Bebe Tei) și nu o să vă plictisiți.
 8. Bijuterii. Eu – cercei lungi. Dar pot fi mărgele, brățări, cui îi plac. Am o recomandare pe blog despre Letiția Pintilie care face niște cercei absolut minunați. Plus alte bijuterii.
 9. O pereche de colanți sau ciorapi 500 den. Știu, sunt undeva între 30-50 lei, dar poate fi un super cadou pentru cine poartă 90% din timp rochii și bluze lungi. E un fel de pereche de pantaloni noi (din piață).

Iar pentru un super efect:

10. Un maiou/ tricou/ bluză cu paiete/ auriu/ argintiu pentru revelion. Pariu că nu-l are nimeni în garderobă?

Pentru genul masculin, ceva simplu și cu bun gust ar fi:

 1. Cămășile pe care ei nu și le-ar cumpăra niciodată (o marcă deosebită cum ar fi Pineberry) sau casual, dacă poartă doar business.
 2. Orice de la Decathlon, în limita bugetului.
 3. Un board game pe care nu și l-ar cumpăra niciodată (Cris a primit de ziua lui, acum mulți ani, un set de poker cu care încă se mai joacă, plus Monopoly care a devenit, între timp, jocul preferat al lui Andre. Încă mă mai gândesc dacă jocul de Codebreaker va merge la Andre sau la Cris).

Știți, Crăciunul este despre a dărui și a sta alături de familie.

În nici un caz despre a cheltui toți banii până la salariul viitor. Și pe cei ce nu-s ai noștri.

 

Succes la shopping conștient!

 

Sursa foto

 

2 Comments

 1. Carti minunate citite de cand sunt acasa cu bebe:
  Amintiri,vise, reflectii- Carl Gustav Jung
  Planul infinit – Isabel A,lende
  Calatoria Elefantului – Jose Saramago
  Toba de tinichea -Gunter Grass
  A trai pentru a-ti povesti viata -Gabriel Garcia Marquez
  La pescuit de pastravi in America – Richard Brautigan
  Zapada – Orhan Pamuk
  Fortareata alba – Orhan Pamuk
  Amurgul zeilor stepei – Ismail Kadare
  Va mai scriu daca imi amintesc.
  Recomand pe langa aceste romane Amin Maalouf, Paul Aster, Amos Oz, Haruki Murakami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *