Lapte de cocos, rețetă făcută în casă

www.mamipetocuri.ro

Eu cu laptele vegetal am o relație de mare iubire. De vreun an și-o lună de când am renunțat complet la cel de origine animală, iar Beatriz a scăpat de dermatită atopică. Apoi copiii nu au mai răcit, iar stomăcelele lor nu s-au mai umflat ca baloanele, în zi de petrecere.

Schimbarea nu a fost ușoară.

Laptele de vacă este dulce și gustos, accesibil la preț, are o istorie de sute de ani în spate, ceea ce îl face un mic dejun perfect și de nerefuzat.

Doar că lui Beatriz i se exfolia pielea de pe față, transformând-o într-un mic zombie cu carnea la vedere. După vreo 2 ani de mers la doctor, singura variantă rămasă viabilă a fost să renunț la orice lapte de origine animală.

Așa că, într-o zi a apărut în viața noastră laptele bio de soia. Îl cumpăr de la DM, în variante simplă, dar și cu vanilie. E aproximativ 7 lei litrul.

Lui Andre i-a luat cam o săptămână să se adapteze la noul gust. Lui Beatriz vreo lună. Zi de zi i-am pus în farfurie un pic de lapte, când de cel cu vanilie (are un pic de zahăr), când simplu cu miere. În timp s-a obișnuit. De fapt, ăsta e secretul. Fermitate și constanță.

Anul acesta m-am hotărât să alternez gustul de lapte vegetal. Știu că, într-un fel, o iau de la capăt cu adaptarea la noul gust, dar mai insipid decât gustul de lapte de soia nu cred că există altul.

Laptele de cocos se face în doi pași simpli:

Pasul 1:

Se pun 200 gr de fulgi la hidratat în 2-3 căni de apă fiartă. Cantitatea de apă diferă în funcție de fulgii folosiți. Important e să intre apa în toată cantitatea de fulgi. Se lasă câteva minute, cam cât să faci o fotografie și să îmbrățișezi un copil.

www.mamipetocuri.ro

Apoi, se blenduiește totul pentru câteva minute și se strecoară. La acest pas se mai poate adăuga apă, dacă vedeți că blenderul se mișcă greu.

www.mamipetocuri.ro

Pasul 2:

Se repun fulgii de cocos în alte 2-3 căni de apă fiartă. Se lasă la hidratat din nou câteva minute, apoi se blenduiește totul. Se strecoară conținutul, lichidul de la primul pas se completează cu lichidul de la pasul 2, obținând astfel, aproximativ 1 litru de lapte de cocos.

Este primul lapte vegetal pe care l-am putut bea în forma lui inițială, fără adaos de miere sau alt condiment. Este foarte aromat și plăcut la gust.

www.mamipetocuri.ro

L-am pus într-o sticlă la frigider. Ar trebui consumat în 2-3 zile.

Pulpa rămasă se poate consuma ca atare alături de miere sau în compoziția unor prăjituri.

Laptele îl folosesc împreună cu cerealele, ca gustare sau la anumite rețete cum ar fi coconut chicken curry.

Poftă bună!

 

6 Comments

 1. Nuca de cocos este preferata mea. Lapte nu am baut. Nu pot sa beau cafeaua fara lapte, dar nu as putea niciodata sa beau lapte fara ceva:)). Sunt sigura ca laptele asta l-as bea direct din sticla

 2. Apa trebuie sa fierbinte ? Daca se raceste putin, nu e ok ? Ma gandesc la viata nutrientilor…
  Multumesc.

 3. Am încercat și eu rețeta. Foarte simplu de preparat și gustos.
  Cand a fost gata l am pus într o sticla și și a lăsat asa un fel de zer cam de la jumătatea sticlei în jos. E normal?

  1. Da, partea de sus e untul de cocos pe care-l poți folosi la alte preparate sau ca și cremă 🙂
   Dacă nu, îl poți amesteca cu zerul și îl folosești ca atare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *