Ciocolată de casă (rețetă cu zahăr redus)

www.mamipetocuri.ro

Sunt puține dulciuri care-mi amintesc de copilăria mea. În primul rând pentru că aș da mereu la schimb o prăjitură pe o merdenea, o clătită pe un covrig cu sare. În al doilea rând, erau atât de puține opțiuni de dulciuri prin anii `90 încât și un colț cald de pâine putea să țină loc de desert.

Ciocolata de casă însă, are ceva special. Cred că e de la laptele praf care ascunde toate visele delicate ale copilăriei noastre. Sau poate de la simplitatea cu care se face un desert atât de gustos.

Până la urmă, cui nu-i place ciocolata?

Rețeta aceasta este o adaptare a celor multe găsite pe internet. Nu are mult zahăr. Mai degrabă este o variantă de ciocolata neagră foarte puțin dulce. Pentru mine, e rețeta perfectă. Nici foarte dulce, nici cu conștiința încărcată.

Ingrediente:

  • 500 gr lapte praf (eu am luat din Cora)
  • 250 gr unt
  • 200 ml apă
  • 200 gr zahăr
  • 50 gr cacao (atât am avut eu, un pachet de la Mega Image)
  • un praf de sare
  • esență de vanilie sau zahăr vanilat

Preparare:

Într-o crăticioară se pun la fiert: apa, zahărul, zahărul vanilat sau esența de vanilie și sarea. Când încep să fiarbă se va forma o spumă pe deasupra. Mai lăsăm 5-6 minute, apoi va trebui testat siropul. Se ia cu o linguriță un strop de sirop și se picură într-un pahar cu apă rece. Dacă picătura se împrăștie, siropul mai trebuie lăsat la fiert. Dacă aceasta își păstrează forma, atunci siropul este gata și închidem focul.

www.mamipetocuri.rowww.mamipetocuri.ro

 

 

Luăm de pe foc și adăugăm untul în siropul cald. Amestecăm repede până se omogenizează totul.

(Am făcut de multe ori ciocolată de casă fără acest pas. În schimb, am lăsat exact timpul menționat în rețetă, însă nu mi-a ieșit niciodată așa cum ar fi trebuit. Timpul depinde mult de cantitatea de zahăr, de apă, chiar și de calitatea laptelui praf. Însă cu testarea siropului mi-a ieșit mereu bine)

Separat, într-un castron suficient de mare se amestecă laptele praf și cacaua. Apoi, treptat, adăugăm siropul peste lapte și amestecăm până se omogenizează totul.

www.mamipetocuri.ro

Dacă dorim să adăugăm nuci, alune sau alte fructe, acum este momentul.

Eu am făcut-o simplă.

Luăm un recipient, îl învelim în folie de plastic alimentară și turnăm conținutul. Cu o lingură întindem bine ciocolata ca să se așeze bine în recipient.

www.mamipetocuri.rowww.mamipetocuri.ro

O lăsăm la rece, de preferat nu în frigider (se întărește și se fărâmițează) pentru câteva ore.

www.mamipetocuri.ro

Poftă bună!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *