Ciocolată de casă (rețetă cu zahăr redus)

Sunt puține dulciuri care-mi amintesc de copilăria mea. În primul rând pentru că aș da mereu la schimb o prăjitură pe o merdenea, o clătită pe un covrig cu sare. În al doilea rând, erau atât de puține opțiuni de dulciuri prin anii `90 încât și un colț cald de pâine putea să țină loc de desert.

Ciocolata de casă însă, are ceva special. Cred că e de la laptele praf care ascunde toate visele delicate ale copilăriei noastre. Sau poate de la simplitatea cu care se face un desert atât de gustos.

Până la urmă, cui nu-i place ciocolata?

Rețeta aceasta este o adaptare a celor multe găsite pe internet. Nu are mult zahăr. Mai degrabă este o variantă de ciocolata neagră foarte puțin dulce. Pentru mine, e rețeta perfectă. Nici foarte dulce, nici cu conștiința încărcată.

Ingrediente:

  • 500 g lapte praf
  • 250 g unt (de preferat, de 82% grăsime)
  • 200 ml apă
  • 200 g zahăr
  • 50 g cacao
  • un praf de sare
  • esență de vanilie sau zahăr vanilat

Preparare:

Într-o crăticioară se pun la fiert: apa, zahărul, zahărul vanilat sau esența de vanilie și sarea. Când încep să fiarbă se va forma o spumă pe deasupra. Mai lăsăm 5-6 minute, apoi va trebui testat siropul. Se ia cu o linguriță un strop de sirop și se picură într-un pahar cu apă rece. Dacă picătura se împrăștie, siropul mai trebuie lăsat la fiert. Dacă aceasta își păstrează forma, atunci siropul este gata și închidem focul.

www.mamipetocuri.rowww.mamipetocuri.ro

Luăm de pe foc și adăugăm untul în siropul cald. Amestecăm repede până se omogenizează totul.

(Am făcut de multe ori ciocolată de casă și am încercat multe metode de testare a siropului. Singura care a funcționat ca la carte este aceasta cu paharul de apă rece. Testați siropul o dată la jumătate de minut – 1 minut, ca să nu ratați momentul de a închide focul la fix)

Separat, într-un castron suficient de mare se amestecă laptele praf și cacaua. Apoi, treptat, adăugăm siropul peste lapte și amestecăm până se omogenizează totul.

www.mamipetocuri.ro

Dacă dorim să adăugăm nuci, alune sau alte fructe, acum este momentul.

Eu am făcut-o simplă.

Luăm un recipient, îl învelim în folie de plastic alimentară și turnăm conținutul. Cu o lingură întindem bine ciocolata ca să se așeze bine în recipient.

www.mamipetocuri.rowww.mamipetocuri.ro

O lăsăm la rece, de preferat nu în frigider (se întărește și se fărâmițează), pentru câteva ore.

www.mamipetocuri.ro

Poftă bună!

By Published On: 13/01/2018Categories: Rețete rapide, Rețete românești7 Comments

Share This Story!

7 Comments

  1. Alina 10/10/2020 at 23:24 - Reply

    Buna seara! Sunt corecte cantitatile? Mi a iesit foarte uscata compozitia. Nu s a legat deloc. Am senzatia ca e foarte mult lapte praf.

    • Dina Bento 11/10/2020 at 00:53 - Reply

      Eu doar așa fac ciocolată. Oare nu ai lasat siropul prea mult? Mai fă putin sirop si adaugă in compozitie.

  2. Elena 16/10/2020 at 10:35 - Reply

    Saru’mana pentru reteta! Am primit un „Bravo, mami!” și un pat on the back ???? Mare succes!

  3. Lavinia 15/03/2021 at 16:14 - Reply

    Si mie mi-a iesit uscata si sfaramicioasa. Am mai legat-o cu un strop de lapte dar desi s-a inchegat are textura nisipoasa. Cu ce am gresit? Sau o fi laptele praf de vina? La gust oricum e dementiala

    • Dina Bento 15/03/2021 at 18:07 - Reply

      Ai pus-o la frigider/ congelator? Asta o sfărâmițează.
      Sau siropul a fost lăsat prea mult. Și mie mi-a scăpat, trebuia lăsat cu vreun minut mai puțin :)

      Dar e foarte foarte bună, într-adevăr și faptul că nu are zahăr e de vis!

  4. Meg 21/09/2022 at 18:03 - Reply

    Reteta perfecta! Perfectiunea intruchipata!! :))
    Am cautat mult reteta asta pana am gasit-o. Felicitari, MamiPeTocuri – e superba! Exact pe gustul meu si al tuturor celor care au gustat din ea. Mmmmm bunatate de ciocolata!
    Mii de multumiri :D

Leave A Comment

Articole Similare

Toate Articolele

Produse

Vezi Magazinul