Desert portughez cu bezea și căpșuni

www.mamipetocuri.ro

Pentru cei care au aprins mai târziu radioul, declar că oricând aș putea da la schimb o prăjitură dulce și cremoasă pe o bucată mare de telemea.

Cam atât de mult iubesc eu dulciurile! Cu toate acestea, m-am îndrăgostit iremediabil de prăjitura de mai jos.

Rețeta o am de la soacra mea și nu cred că există cadou mai bun ce putea să-mi dea.

Este acel desert pe care-l faci destul de rapid, nu-ți trebuie cursuri la Școala Națională de Torturi și Prăjituri și îți dai pe spate invitații și propriile papile gustative.

De fiecare dată când o faci!

Ingrediente (pentru 10-12 porții):
– 8 ouă
– zahăr
– 200 gr căpșuni
– 400 gr smântână lichidă
– caramel (facut din 200 gr zahăr și o lingură de apă)
– lapte
– zeamă de lămâie

Preparare:
Pasul 1: Se pregătește caramelul din 200 gr zahăr, zeamă de lămâie și un pic de apă. Caramelul trebuie să fie lichid, deci atenție să nu se întărească. Momentul potrivit să închideți e atunci când zahărul s-a topit complet, începe să prindă culoarea maro și lichidul începe să facă mici balonașe. Îl turnați pe fundul unui recipient termorezistent de mărimea celui din fotografie (sau două mai mici).

Pasul 2: Se separă albușurile de gălbenușuri, se bat albușurile cu un pic de sare (se întăresc mai repede și mai bine). Când sunt bine bătute se adaugă, pe rând, câte o lingură de zahăr pentru fiecare ou, deci în cazul nostru 8 linguri. Eu pun mai spre 6-7, se nu fie foarte dulce. Se amestecă un pic și se așează compoziția peste caramel. Se pune recipientul în cuptorul preîncălzit la 170 grade, aproximativ 10 minute, până prinde culoare.

Pasul 3: Gălbenușurile se pun la foc mic împreună cu 5 linguri de zahăr și 15 linguri de lapte. Se amestecă MEREU până se îngroașă. (după închiderea focului amestecați în continuare până se răcește vasul). Nu trebuie să fiarbă!
Apoi se așează peste albușurile răcite și se lasă la răcit.

12992167_10207412930496195_1668394961_n

Pasul 4: Se spală căpșunile, se taie felii și se așează peste compoziția răcită.

12968660_10207412930376192_1337827040_n

Pasul 5: Peste căpșuni se așează frișca bătută bine. Se lasă la frigider minim 2-3 ore.

Se poate servi simplă sau se poate orna cu ce vreți voi. Eu mențin rețeta originală și o acopăr cu fulgi de migdale.

Se servește cu poftă.

12968635_10207412929616173_185473277_n 12966565_10207412930256189_925292941_n

 

Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *