Cu ce rămân copiii din aceste sărbători?

www.mamipetocuri.ro

Amintirile despre Paștele copilăriei mele se îmbină cu un gust dulce de cozonac și vacanță, alături de unul încâlcit în care scuturam covoare și tăiam legume pentru salata boeuf.

Mă amintesc cu unghiile mirosind a pătrunjel și morcov fiert, urcând și coborând scările cu traversele în brațe, iar uneori căram și apă de la pompa din spatele blocului până la etajul 4, fără lift.

Știu că nu erau chiar cele mai relaxante zile din viața mea, dar uitându-mă acum în spate mi se pare că erau cele mai frumoase zile petrecute în familie.

Poate că a uita este cel mai bun dar pe care-l putem primi ca adulți

– Nu o să mai fac niciodată copii, i-am spus mamei când m-am întors acasă de la maternitate cu Andre, după o naștere înfiorătoare.

–  Dacă nu ar uita mamele prin ce trec, nu s-ar mai naște niciodată copii. Dar uităm, iar durerea nu mai pare atât de greu de suportat.

M-a trecut un gând de neîncredere.

– Eu n-am să uit niciodată! mi-am spus ca într-o oglindă.

Și n-am uitat. Dar o dată ce timpul a trecut, durerea s-a diminuat, iar încrederea că la o dată viitoare voi rezista eroic și ce nu m-a omorât prima dată m-a întărit de un milion de ori mi-a dat putere și încredere.

Iar a doua naștere a fost cum nici în vis nu speram.

Cu ce rămân copiii mei din aceste sărbători?

M-am întrebat deseori în aceste zile.

Ce-a contat atât de mult pentru mine copil ca să le pot transmite și lor acum?

Salata boeuf, curățenia de primăvară sau reuniunea familiei în liniște și armonie?

Nu e un copil la fel ca celălalt, nu e un individ care să simtă și să-și amintească la fel aceleași fragmente de viață.

Dar sunt aproape convinsă că primele amintiri care ne răsar în gând atunci când ne amintim de Paștele copilăriei noastre sunt legate de emoții.

Sunt cele care răzbat prin timp, care ne fac să iubim momente speciale pe-atunci obișnuite, să ne amintim cu plăcere de ultima zi de post cu orez alb și să apreciem clipele în care nu era apă, dar mama ca prin magie făcea să miroase totul a cozonac și pască.

Niciunde nu-mi amintesc de vreun cadou primit de la ai mei. Cu toate că am o vagă bănuială că Paștele era moment să-mi cumpere mama încălțăminte și pantaloni noi.

Ce vreau să înțeleagă copiii mei din aceste sărbători?

Că familia e cea mai importantă. În liniște, armonie și miros de cozonac.

 

Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *