Suntem o țară din lumea a treia? Nu, nu suntem!

M-am întâlnit mai de mult cu o prietenă care locuiește acum în Angola.

– Cum e acolo, am întrebat-o cu un vis ascuns în suflet, de-a vizita la un moment dat Africa.

– Acum e criză de ulei. Până acum a fost la zahăr. Ne-am obișnuit.

– Cum adică criză? o întreb curioasă, năvălindu-mi, brusc, în minte toate crizele pe care le-am trăit, copil fiind: criză de unt, de ulei, de lapte, de carne, de fructe, de zahăr și pâine pe cartelă. O fi la fel cum era și la noi? Și la ei se stă la rând? Copiii lor ce mănâncă? Cum se descurcă fără ulei? Mama gătea cu grăsime, iar când nimerea o cană de ulei și ne făcea gogoși simțeam cu-adevărat ce e aia fericire. La ei cum o fi? îmi sună fără să vreau întrebările în cap.

– Lumea care are bani cumpără în cantități mari și fac stocuri acasă, dacă apuci să prinzi. Cei care nu au cu ce cumpăra, mor la propriu de foame sau fură. Cel mai rău însă e cu bolile și spitalele. Dacă ai apucat să iei o bacterie, să te îmbolnăvești cel mai bine e să pleci din țară. Dacă ai unde și cu ce. Șansele să supraviețuiești sunt mici.

– Nu au nici măcar un spital, chiar și cu bani, unde să fii tratat corespunzător?

– Nu, e foarte dificil. Iar șansele să ieși cu alte boli de acolo sunt foarte mari. Iar totul e cu bani în plic. S-a îmbolnăvit femeia care mă ajută în casă la curățenie și de milă că o știu și e femeie bună, i-am dat medicului 500 euro s-o trateze ca urgență. Că altfel nu se uita nimeni la ea. Apoi încă un plic la farmacistă să-mi dea medicamentele de pe rețetă.

Acum 3 ani când purtam această discuție, mi se părea că România mea lăsase în urmă toate aceste frânturi de istorii similare.

Azi mi se pare mai aproape ca nicicând.

Sclavul e liber doar în hârtii

Angola este o țară africană extrem de bogată. Are diamante, petrol și aur dar peste 58% din populație trăiește în sărăcie.  Peste 60% din economia țării reprezintă export de diamante și petrol care se face sub controlul guvernului. Într-un studiu de specialitate realizat de Human Rigts Watch (HRW) se menționează că în perioada 2007-2010 peste 32 de bilioane de dolari americani au dispărut din conturile guvernului angolez. Oamenii în continuare mor de foame, criza de ulei, zahăr sau apă este pe departe de a se încheia, iar guvernanții se bucură de cele mai impresionante case, copiii lor merg la cele mai bune școli și conduc cele mai scumpe mașini. Sclavul e liber doar în hârtii. În realitate, răspund toți în fața stăpânului plătind taxe grele, răbdând de foame și suferind în spitale.

Noi suntem la o semnătură distanță

Dar noi oare o ducem mai bine? Oare nu avem și noi sate în care spitalul se găsește la zeci de km de așezările omenești, în care se moare cu zile pentru că doctorul n-a primit plicul burdușit, găini, ouă și ce mai poate aduce țăranul umilit și îngenucheat?

N-avem și noi haos pe străzi și clădiri gata să cadă pentru ca guvernanții să dea tichete de vacanță rudelor pensionare?

N-avem orașe în care infrastructura se prăbușește bucată cu bucată sub ochii noștri pentru ca lor să le pese de corupții din pușcării?

N-avem metroul plin ochi unde în orice moment se poate produce o catastrofă, iar ei stau și fac legi în favoarea lor? Cum să scape, cum să fugă, cum să fure mai mult, cât mai mult pentru toate rudele?

Suntem sclavi în țara noastră.

Ei se îmbogățesc, iar noi dăm la schimb viețile care se duc cu zile în spitale fără dezinfectante, pe autostrăzile care nu există, în școlile fără educație.

Niciodată n-a fost mai simplu să faci ceva pentru țara ta. Semnează inițiativa Fără Penali în Funcții Publice!

Inițiativa #fărăpenali propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Inițiativa trebuie să strângă câte 20.000 de semnături din cel puțin 21 de județe.

Până în prezent, 7 județe din țară au depășit pragul de 20.000 de semnături impus de lege. Alte 12 județe trebuie să strângă 20.000 de semnături până pe 20 august pentru ca inițiativa să fie validă.

Județele care sunt cel mai aproape de ținta de 20 000 și care mai au nevoie semnături sunt: Alba, Argeș Bacău, Dolj, Ilfov, Galați, Hunedoara, Neamț, Maramureș, Mureș, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui.

Dacă vă doriți autostrăzi, educație mai bună pentru copiii voștri, spitale curate, medicamente în farmacii, clădiri reabilitate și apă la Bacău, semnați inițiativa #fărăpenali.

 

Se poate, trebuie să se poată!

 

Sursa foto

 

 

 

By Published On: 06/08/2018Categories: Campanii și proiecte, Stil de viață0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment

Articole Similare

Toate Articolele

Produse

Vezi Magazinul