Pâine Tigru (sau Pâine în crustă de făină de orez)

www.mamipetocuri.ro

Într-o viață anterioară am fost brutar.

De fapt, cred că pasiunea pentru patiserie și pâine mi se trage de la 2 lucruri care mă motivează puternic:

  • amintirea cea mai frumoasă, care îmi trezește cele mai înțepenite simțuri e despre pâinea de la brutăria din satul bunicii: rotundă, mare, fierbinte și extrem, extrem, extrem de gustoasă. Stăteam cu orele la rând, așteptând să iasă caldă din cuptor. Și-o mâncam goală, cu toți verișorii, trăgând fiecare de câte o bucată. Era mic dejun, prânz și cină. Plus desert.
  • iubesc să modelez aluat. Îmi place să lucrez cu mâinile și să iasă bunătățuri din mâna mea. Pe care apoi să le ofer oamenilor din jurul meu.

Am făcut Pâinea Tigru după rețeta din cartea ”Fii brutar la tine acasă!”, de la editura Casa. Cartea este plină de informații utile despre făină, ustensile dar mai ales rețete extrem de apetisante atât de pâine cât și de patiserie sărată și dulce.  Abia aștept să le încerc pe toate.

Pâinea aceasta mi-a făcut cu ochiul datorită crustei cu făină de orez. O minunăție!

Ingrediente:

  • 450 g făină de grâu tip 650
  • 20 g făină de mălai
  • 30 g făină din fulgi de porumb
  • 1,5 lingurițe sare
  • 200 g aluat vechi (descris mai jos)
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri iaurt
  • 250 ml apă
  • 10 g drojdie (de preferat proaspătă)

Crusta de tigru:

  • 65 ml apă caldă
  • 10 g drojdie
  • puțin zahăr (eu l-am omis)
  • 60 g făină de orez

Aluatul vechi:

este un fel de maia, respectiv dă o aromă specifică pâinii, dar are timp de fermentație mai mic.

  • 500 g făină de grâu tip 650
  • 1 linguriță sare
  • 300 ml apă călduță
  • 10 g drojdie proaspătă

Preparare aluat vechi:

1. Se cerne făina într0un bol mai mare și se amestecă cu sarea. Se sfărâmă drojdia în apă, se amestecă, după care se adaugă făina.

2. Se amestecă toate ingredientele (nu trebuie frământate), se acoperă vasul și se lasă la dospit pe blatul de la bucătărie 10-12 ore. În acest timp își triplează volumul, apoi scade. Se obține un aluat plin cu bule de aer.

3. Se păstrează la frigider sau se congelează. Această cantitate este suficientă pentru prepararea a 3-4 pâini.

Aluatul vechi se poate înlocui în prepararea rețetelor de pâine, dublând cantitatea de drojdie.

Eu am testat Pâinea Tigru fără aluat vechi, am pus în schimb 20 g de drojdie și a ieșit o minunăție de pâine, pe care v-o arăt în video.

Preparare Pâine Tigru:

 

Poftă bună!

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *