Dacă există un lucru de care ne plângem constant în relația cu copilul este acela că vin fără manualul de utilizare. Haideți să vă zic un lucru: eu cred că și dacă ar veni cu unul, tot nu l-am folosi. L-am pune undeva departe de zona noastră de acțiune ca să nu ne deranjeze nimic atunci când schimbam scutecul.
Că, nah:
– Ce-i așa de greu să schimbi un scutec?
Nu-mi ajung degetele de la mâini să număr de câte ori am avut nevoie de manualele electrocasnicelor de la mine de-acasă, fie că nu mi-a mai mers cuptorul, că am uitat să setez ora, că frigiderul scăpa apă sau că mașina de spălat pâlpâia în ecran.
Însă, minune! Toate erorile în proporție de 90% s-au rezolvat citind manualul de instrucțiuni.
Pe care l-am avut fizic la îndemână și nu virtual pe internet
Nu știu de unde există această obișnuință ca atunci când îți pică un manual de instrucțiuni în mâini tu să-l pui cât mai departe de aria ta de lucru pe motiv că:
– Oricum, nu-l citește nimeni, niciodată.
Sau:
– Dacă o să am nevoie, îl găsesc eu pe internet.
Doar că una dintre legile lui Murphy spune că ori nu o să ai internet, ori nu o să cunoști modelul exact, ori o să fii prea stresat ca să nimerești site-ul potrivit. Sau în cel mai rău caz, o să fie bunica la aragaz și nu o să știe să citească în engleză.
Manualul de instrucțiuni nu e Dickens, dar te poate salva de mulți nervi
Cel mai posibil, n-o să-l citești precum cărțile de pe noptiera de la capătul patului, dar să nu dea Cel de Sus să ți se oprească centrala în miez de noapte pe o iarnă cruntă, arătând sfioasă eroarea F37. Iar tu să crezi că e numele ultimei rachete lansată pe orbită.
Dacă aveți un soț mai mecanico – tehnic și cunoaște toate funcțiile de eroare ale unei centrale Vaillant:
– Felicitări, ați tras bățul cel lung!
În schimb, orice tehnician în centrale căruia îi este milă de voi o să vă trimită la manualul de instrucțiuni, dar majoritatea o să vă ia minim 150 lei ca să vă învârtă o roticitică pentru a crește presiunea la apă. Lucru pe care-l puteți face și voi, singuri!
Casa în care stau eu este închiriată. În afară de centrala mai sus amintită, nici un alt aparat nu deține manualul cu instrucțiuni. S-au împlinit 3 ani de când ceasul de la cuptor nu merge corespunzător și 3 ani de când mă tot chinui făcând combinații de butoane și funcții, poate-poate o să-mi arate și mie ora corectă.
Cuptorul e marcă nemțească, manualul de pe site-ul lor e numai în germană și nici măcar nu cunosc modelul.
Cu mașina de spălat rufe același lucru, cu mașina de spălat la fel.
Și dacă nu v-am convins deja că toate manualele ar trebui să stea în sertarul de sub cuptor, dacă-l aveți încastrat sau în orice alt sertar la îndemână, vă dau ultimul exemplu, categoria grea.
Când apare în bord-ul mașinii un bec portocaliu, iar tu ești blocat în trafic
Acum câteva zile, plecam de-acasă cu treburi în oraș. Într-una dintre cele 8o9487834267i mai aglomerate intersecții din București mi s-a aprins în bordul mașinii acest bec.
Că m-am panicat e puțin spus. Mi se părea că arată ca imaginea unui motor și mi-am amintit brusc de Dacia lui tata care dacă avea probleme cu motorul era un caz pierdut: baie de ulei, injectoare, compresoare. Toate amintirile cu tata desfăcând motoare m-au lovit în freză.
Oprită pentru a treia oară la semafor, fac repede o poză și i-o trimit tipului de la service cu întrebarea:
– Ce fac? E grav? Mă opresc? Sunt în mers.
– Trebuie să vii să o punem pe tester. Că pot fi multe.
Nu mă coafează răspunsul. Sunt în centrul Bucureștiului, până la service fac lejer 30 de minute.
– Dacă-mi explodează mașina și mor? îmi apare-n minte deznodământul unui film de la Hollywood.
Mai stau o tură la semafor, timp berechet cât să dau peste manualul mașinii în torpedou și să caut iconița care-mi dădea fiori.
Găsesc asta:
Ceea ce am și făcut. M-am oprit, am pornit și repornit de 3 ori și iconița a dispărut.
Pentru că un lucru e sigur: cei de se chinuie să scrie un manual de instrucțiuni chiar își bat creierii să-l facă util și să simplifice viața utilizatorului. Ăsta-i scopul lor, nu să se taie copaci ca să-ți crească ție nivelul de maculatură din casă.
Așa că, înainte să vă stresați că nu vă merge ceva prin casă, căutați manualul! S-ar putea să fie mai ieftin decât vă așteptați.
Succes!
Sharing is caring, desigur! Daţi să ajungă la toată lumea cu centrale Vaillant şi eroarea F37 în ecran.