Melci cu cacao și vanilie

www.mamipetocuri.ro

Nu e un secret că de câte ori mă simt oricum, dar numai relaxată nu, mă apuc să fac tot felul de rețete în bucătărie alături de copii. Pentru mine e terapie pură.

De data asta, tot îmi făceau cu ochiul niște melci cu cacao dintr-o carte de patiserie cărora nu le-am rezistat.

Nu sunt eu mare fan ciocolată sau dulciuri, dar dă-mi orice cu aluat copt și n-o să mă pot opri. Dulce sau sărat.

Melci cu cacao și vanilie (12 – 14 bucăți)

Ingrediente:

 • 500 gr făină cod 000
 • o jumătate de linguriță de sare
 • un pachețel de drojdie uscată (sau 25 gr drojdie proaspătă)
 • 250 ml lapte călduț
 • 60 gr zahăr pudră
 • 1 ou întreg
 • 1 gălbenuș de ou
 • 80 gr unt topit (min. 80% grăsime)

Umplutura:

 • 70 gr unt topit
 • 100 gr zahăr pudră (eu am pus o combinație de vanilie cu caramel de la Kamis sub formă de râșniță, am pus fotografie mai jos)
 • 50 gr cacao

Siropul:

 • 100 ml lapte
 • 1 esență de vanilie

Preparare:

Pasul 1 – Într-un recipient, se amestecă făina cu sarea, drojdia și zahărul pudră. Se face apoi o adâncitură unde se pune oul, gălbenușul și în timp ce amestecăm totul, se adaugă laptele ușor. Se începe frământarea aluatului cu mixerul sau ca mine, cu mâna până se omogenizează totul. Apoi, în 2-3 tranșe se adaugă untul topit. La început compoziția va fi mai lichidă și uleioasă, dar frământând cu simț de răspundere va ieși un aluat pufos și compact. Când devine neted și se scoate de pe mâini cu ușurință, se face o bilă și se lasă la dospit, acoperit cu folie de plastic, între 45 de minute și o oră.

www. mamipetocuri.ro

Pasul 2 – După ce a crescut, aluatul se răstoarnă pe masa de lucru, se întinde o foaie dreptunghiulară, cu o grosime de aproximativ de 3 mm. Mie nu-mi iese niciodată foaia dreptunghiulară, ci, din contră, are o formă complet nedefinită chiar și pentru manualele de geometrie. Oricum vă iese, o să vă iasă bine. Veți vedeți. Ungeți foaia întinsă cu unt topit, apoi presărați zahărul pudră și după aceea, cacaua.

www.mamipetocuri.ro

În loc de zahăr pudră, eu am pus această combinație de caramel și vanilie. Iese foarte bine, oricum. O aveam deja în casă și mi s-a părut momentul potrivit s-o folosesc.

www.mamipetocuri.ro

După ce ați uns foaia foarte bine, prin toate colțurile, rulați ca pe cozonac. Strângeți bine. Dacă nu v-a ieșit foaia dreptunghiulară perfect, marginile vor fi nedefinite. Nu-i problemă, le băgați înăuntru, pliați foaia un pic pe interior sau le tăiați la final.

Pasul 3 – Cu un cuțit foarte bine ascuțit, tăiați felii de 2 cm. (Acum tăiați și marginile nedefinite)  Așezați melcii într-o tavă de copt la o distanță de 5 cm unul de altul. Mie mi-au intrat 9 în prima tavă și vreo 5 în cealaltă.

www.mamipetocuri.ro

Observați, vă rog, că surplusul de cacao și zahăr care a căzut în timp ce rulam aluatul l-am luat cu lingurița și l-am presărat deasupra melcilor. Nimic nu se aruncă, mai ales când toate s-au scumpit enorm.

Pasul 4 –  Acoperiți-i cu un prosop și dați drumul la cuptor la 180 grade. Până se încălzește cuptorul, melcii vor mai crește puțin.

Pasul 5 – Lăsați melcii la copt pentru 20 de minute.

Pasul 6 – În 100 ml de lapte călduț adăugați o fiolă de esență de vanilie și amestecați.

Pasul 7 – După ce s-au scurs cele 20 de minute, scoateți melcii și îi ungeți cu siropul de vanilie. Vor sfârâi și vor mirosi divin. Mai lăsați-i pentru 5 minute în cuptor, apoi, cu mare grijă îi scoateți și îi lăsați la răcit. Dacă puteți.

Poftă bună!

 

 

www.mamipetocuri.ro

 

Eu am presărat puțin zahăr pudră pe deasupra, pentru că sărind peste zahărul din umplutură n-au ieșit foarte dulci.

 

Rețetă adaptată după cea originală din cartea Brutar la tine acasă, Editura Casa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *