Sfinți moldovenești cu miere și nucă

www.mamipetocuri.ro

Ca orice moldovean care se respectă, nu e rețetă mai bună ca la mama acasă, iar sfinții cei mai buni sunt cei copți cu miere și nucă.

De fapt, se știe că Dumnezeu a lăsat în Moldova cea mai bună rețetă de sfinți.

Cu acestea find spuse, să ne apucăm să facem cei mai pufoși și cei mai gustoși sfinți vreodată pomeniți.

Ingrediente:

  • 1 kg de faina + 0.5 kg separat, pentru modelat (pentru 25-30 de sfinți, depinde de mărime)
  • 2 oua
  • 2 cuburi de drojdie proaspătă (sau uscată, cum doriți)
  • 1 linguriță rasa de sare
  • 250 gr zahar (eu pun întotdeauna pudră)
  • aprox 500 ml lapte
  • ulei
  • miere de albine
  • nuci (sau după preferințe: migdale măcinate, susan, mac)
  • timp și răbdare

Preparare:

Dacă aveți drojdie proaspătă:

Pasul 1: Stingeți drojdia cu un pic de lapte în recipientul de frământat.

Pasul 2: Adăugați sarea, zahărul și cele două ouă.

Pasul 3: Amestecați bine, cu lingura de lemn, adăugați făina și treptat laptele, pana la omogenizarea completă a făinii.

Dacă aveți drojdie uscată:

Pasul 1: Faceți o adâncitură în mijlocul făinii (deja așezată în recipientul de frământat) și adăugați drojdia. Amestecați un pic.

Pasul 2: Adăugați sarea, zahărul și cele două ouă și omogenizați totul, amestecând cu lingura de lemn.

Pasul 3: Turnați laptele treptat pana se omogenizează tot conținutul

Atenție ca laptele să nu băltească în făină, puneți lapte cât sa se omogenizeze făina.

Pasul 4: Turnați cate un pic de ulei și frământați cam vreo 10 minute până aluatul nu se mai lipește de mâini. Dacă e prea moale, mai adăugați câte un pic de faină și continuați să frământați și să adăugați câte puțin ulei până compoziția nu se mai lipește de mâini. (Eu am făcut și cu ulei și fără. Diferența este că uleiul ajută la modelaj. Aluatul fără ulei este mai greu de modelat și sfinții ar putea ieși mai puțin estetici)

Pasul 5: Acoperiți recipientul cu folie de plastic și lăsați la crescut (aproximativ o oră).

Pasul 6: Rupeți cate o bucata de aluat și modelați precum pozele de mai jos sau chiar mai bine dacă voi puteți:

www.mamipetocuri.ro

Pasul 7: Precum observați, se vede de la o poștă că nu prea am fost la grădiniță și n-am învățat să modelez foarte frumos copăcei din plastilină, dar am făcut și eu ce-am putut.

După ce i-ați modelat, îi așezați în tava de cuptor, îi ungeți cu ou pe deasupra și îi băgați la cuptorul preîncalzit la 180 grade pentru aproximativ 40 – 45 minute.

Pasul 8: După ce îi scoateți din cuptor și țineți copiii departe ca să nu-i atace, îi ungeți cu miere și nucă mărunțită (sau cu mai vreți voi, după gust)

Dar sfântul adevărat e cel cu miere și nucă, se știe.

Sfântul din imagine e singurul care a supraviețuit atacului, pentru că restul au fost mâncați neunși. Aluatul este atât de fraged și bun că orice variantă a lui este nemaipomenit de gustos.

Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *