Și noi, ce ne facem cu copiii acasă?

Aceasta-i întrebarea.

Iar s-a împărțit țara noastră în două: cei care găsesc oportun să rămână copiii acasă și cei care n-au decât să se obișnuiască cu ideea.

Eu sunt undeva la mijloc, consider preventivă și necesară măsura dar tot mi-a stricat puțin feng shui-ul. Nu mult, c-am avut suficiente înzăpeziri în București până acum încât să mă obișnuiesc cu școlile închise pe perioadă nedeterminată. Cel mai complicat de data asta este că trebuie să stăm acasă, nu tu parc, locuri de joacă sau vizite pe la muzee.

Acasă, acasă, acasă

Soțul meu, din contră, n-are nici un feng shui bușit în aripă, ba mi se pare că e mai liniștit știindu-ne pe toți acasă.

Sincer, și eu aș fi mai liniștită dacă ar fi să-mi continui ritmul meu de zi cu zi, să mă duc la birou, să-mi termin treburile la timp, să mă duc la sală și să mă întorc seara acasă ca în orice altă zi normală de muncă în timp ce această ființă multitasking, zâmbitoare și cu mâncarea mereu proaspătă pe masă s-a ocupat de copii în cel mai sănătos mod cu putință.

Ei, cui nu i-ar plăcea?

În realitate, mama rămasă acasă renunță la toate îndatoririle ei din rolul de antreprenor/ angajat și trebuie să-și îmbrace în mai puțin de 24 de ore costumul de mamă cu program non stop.

Că e pregătită sau nu, că vrea sau nu, că poate sau nu, e fix problema ei.

Trebuie și-am încheiat discuția!

Aud mereu discursul acesta că mamă ești din momentul în care naști, deci faptul că e nevoie să stai acasă 2 săptămâni n-ar trebui să te frustreze.

Ba, uite că pe mine nu mă flaușează, mental vorbind. Conștient, e mai mult decât evident că asta trebuie să facem. Să stăm în casă maxim posibil.

Emoțional, am nevoie să mă pregătesc. Ca la lăsatul secului. Să renunț la ritmul meu, la responsabilitățile în alte roluri decât de mamă, că înainte de toate am fost om, femeie și apoi, celelalte. Și nu e simplu precum o bătaie din gene, chiar dacă-mi iubesc copiii ca pe ochii din cap!

În plus, suntem toți diferiți. Cei care stau deja acasă cu un copil, probabil se setează mai ușor cu încă unul. Sau, nu.
Cei care au ajutoare, rămân în ritmul lor și le dorim sănătate ajutoarelor.
Cei care sunt mai puțini deschiși la schimbarea ritmului brusc, așa ca mine, dați-ne timp și înțelegere. Asta nu înseamnă că nu ne iubim copiii, că suntem mame mai puțin sau că nu ne merităm statutul de cel mai bun părinte pentru copilul meu.

E pur și simplu o setare care are nevoie să fie descărcată în sistem ca să funcționeze. Nu apasă nimeni pe un buton și devenim brusc ce vreți voi. Sau ei. Sau coronavirusul.

Și mamele sunt oameni!

Așa că, dacă sunteți vreo mamă sau vreun părinte care pentru o bătaie de inimă s-a gândit: păi și eu ce fac acasă cu copiii?, nu e nimic rău în asta, înseamnă că aveți și-o altă viață pe lângă aia de mamă.

Iar acum că a trecut șocul și că v-ați obișnuit cu ideea, dacă aveți cafea, popcorn și internet, suntem toți salvați.

Azi un film, mai 3 pagini dintr-o carte, mai o temă la mate, mai deschidem geamul și numărăm păsările în zbor, o să treacă și timpul ăsta. O să mai vină pe la mijlocul săptămânii viitoare o stare de oboseală cronică și de dor de făcut lucruri în afara casei, iar atunci e un moment bun să faceți schimb de tură cu al doilea adult în rang de părinte. Poate faceți o plimbare în jurul blocului când vecinii sunt ocupați cu conservele de fasole și pungile de făină, mai vorbiți cu o prietenă la telefon sau dați ”din greșeală” peste cutia de înghețată din congelator.

Să tot am la palmares vreo 3 ani de vacanțe obligatorii fără voie și din toate frustrările inițiale am înțeles un singur lucru: vacanța vine să ne apropie de copii, să scoatem șahul de la naftalină și cărțile de povești, vine și cu momente de mâncat orez cu lapte la 12 noaptea sau văzut câte 2 filme pe zi dar și cu reiterarea limitelor și a regulilor administrative.

Acuma spuneți voi, nu e păcat de coronavirus să nu stăm cu ai noștri acasă și să ne trezim după 7, fără teamă că întârziem la școală?

 

Birthday photo created by freepik – www.freepik.com„>Sursa foto

 

** Pentru o seară liniștită după o zi cu copiii acasă, comandă cartea Destin de mamă. 
Nu-ți va face masaj la picioare dar sigur te va binedispune

 

By Published On: 11/03/2020Categories: Stil de viață0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment

Articole Similare

Toate Articolele

Produse

Vezi Magazinul