În plină stare de urgență și fericirea trebuie actualizată

Azi se împlinește o săptămână de când stau în casă cu copiii.

Parcă a trecut o viață, trăind mereu aceeași zi. Ca în filmul acela, Ziua Cârtiței, în care rămâi cu memoria zilei anterioare, dar următoarea zi e la fel de neschimbată ca precedenta.

Te trezești mereu la aceeași oră, copilul cel mic vine și te întreabă:

– Mami, am mâncat micul dejun, pot să iau o bomboană?

Iar tu îi răspunzi:

– Da, poți. Ai șosete în picioare?

– Da, am și pleacă fericit către bucătărie.

Tu te ridici în capul oaselor și te uiți pe telefon.

S-a împlinit săptămâna de când stai în casă. Ai vrea să te ridici din pat, să te speli pe dinți și să îți pui fericită noua cremă cumpărată exact înainte să rămâi închisă în casă cu protecție 20 UV ca să te protejeze de razele soarelui și să-ți reducă ridurile.

Ce sens mai are să ți-o pui pe față? Oricum tenul tău atinge soarele numai prin perdeaua de la bucătărie în timp ce faci câte 3 feluri de mâncare, iar la câte minute ți se oglindește-n ochi mai bine-și pui una de noapte că așa ținuta e o continuă pijama de dimineață până la următoarea dimineață.

Visezi să-ți deschizi ușile larg de la dulap și cu mâna să-ți alegi trecându-ți degetele printre cămăși și bluze pe cea mai frumoasă și mai elegantă care ți se potrivește într-o zi însorită de primăvară.

Dar tu ieși în pijamalele cu care ieri ai făcut șnițele iar azi noapte, chioară de somn după ce ai stat până la 2 noaptea pentru un ”me time” ca să râzi de una singură la glumele de pe Facebook cu cei care numără boabele de orez sau le lipesc gura copiilor cu scotch, ai uitat să te schimbi.

Oricum, soțul nu are nici o obiecție. Măcar cu mirosul să se sature că până a ajuns el acasă dispăruseră snițelele precum bomboanele din pomul de Crăciun.

– Ai făcut mâncare, draga mea? Mi-e o foame de mor, au închis restaurantele și n-am avut de unde să-mi comand nimic de mâncare, azi la birou.

– Am făcut și s-a mâncat toată.

De când stați închiși în casă mâncați non stop, mâncați orice. Măcar fabricile de pijamale să nu se închidă, că de astea sigur va fi nevoie, măsuri mari: L, XL pentru burțile de clătite, pâine de casă cu unt, colaci, ciocolată de casă, orez cu lapte, cartofi prăjiți și deloc sport că nu e voie să ieșim din casă.

Visezi că ești machiată, frumos îmbrăcată, ai cercei în urechi și zâmbești în fața dimineții ce te întâmpină cu miros de flori uscate.

Le-ai primit de 8 martie și-ai tras de ele până la ultima petală ca să nu uiți că e luna femeii. Luna femeii care stă în casă, spală, calcă, face curat în dulapuri, face teme cu copiii, joacă Monopoly și șotron, colorează copaci, decupează sori, face sărățele și își ademenește copiii să facă baie ca să-și poată auzi gândurile preț de-o inundație.

Îți faci o cafea:

– Doamne, îți mulțumesc că m-am născut în era cafelei, iar soarele te mângăie pe păr prin perdeaua bucătăriei.

Copiii te-au strigat deja de aproximativ 20 de ori, pari ca și cum te-ai relaxa la masă cu gândurile tale, dar de fapt te gândești ce vei găti la prânz. Te uiți la ceas, începe ora de engleză on line a celui mare, cea mică plânge și ea după un laptop, tu plângi după vacanța anulată dar viața-i grea la toți și bună numai pentru unii.

De fapt, dacă te uiți pe hartă îți dai seama că viața nu mai e bună pentru nimeni.

Toți stau în casă, mai mult sau mai puțin speriați, căutând să-și distreze copiii, bărbatul sau cățelul.

Poate că de aia le-a trebuit celor mai mari gânditori ai vremii să se chinuie să bage definiția filosofiei într-un singur manual de clasa a XII-a și până la urmă au lăsat-o baltă.

Fericirea azi poate fi o ieșire cu fetele în oraș, mâine o notă maximă la mate, poimâine un rezultat negativ la testul de coronavirus.

– Mami își bea cafeaua, se aude în spatele meu, hai să-i cerem film mai târziu!

Fericirea mea de azi ar fi putut fi o pereche de cercei noi sau să-mi port pantofii cei roșii în aerul proaspăt de primăvară în drum spre birou. Ar fi putut.

Dar azi, fericirea mea e să-mi beau cafeaua de dimineață, în a 7-a zi de izolare, alături de cele peste 2000 de ”mami” ce mă așteaptă pentru următoarele 24 de ore în casă.

Mâine ar putea fi un telefon de la un prieten cu care n-ai mai vorbit de mult, poimâine să știi că-ți poți reinventa afacerea.

Pe timp de criză și fericirea trebuie actualizată.

 

** Pentru o seară liniștită după o zi cu copiii acasă, comandă cartea Destin de mamă. 
Îți va face masaj mental la picioare și garantat te va binedispune.

 

Coffee photo created by freepik – www.freepik.com„>Sursa foto

 

 

 

 

 

By Published On: 18/03/2020Categories: Jurnal de părinte0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment

Articole Similare

Toate Articolele

Produse

Vezi Magazinul