De ce-ai mai făcut copii dacă ți-e greu?

Întrebarea asta mi se pare că vine din aceeași poveste cu moașa de la maternitate care urlă la viitoarea mamă aflată în durerile facerii:

– Haide, împinge, că atunci când l-ai făcut ți-a plăcut!

Poate exista ceva mai umilitor decât atât?

Dacă aș putea să scot câteva cuvinte din dicționar, sau mai bine, să existe o regulă prin care anumite cuvinte să nu se poată combina între ele printr-o întrebare, ar fi exact astea:

De ce ai mai făcut copii dacă ți-e greu?

Tot aici mi s-a terminat și filmul cu Dana Budeanu. Eram fanul ei numărul 1 când apărea la ProTv și vorbea despre haine și ținute. Îmi plăcea de nu mai puteam să înțeleg cât de lungă ar trebui să fie fusta plisată, cu ce cizme se poartă, cum pălăria nu se potrivește la orice fizionomie și care sunt accesoriile corecte pentru o petrecere de seară.

Când a plecat și și-a deschis canal personal unde a început să mă întrebe de ce fac copii, de ce tații își poartă copiii în marsupiu și să vorbească în limbaj de mahala, mi s-a rupt filmul.

De ce-ar fi treaba cuiva de ce am făcut copii, câți, cu cine și cam când îl fac pe următorul. Mi se pare cel mai personal lucru pe care-l poți întreba și nici măcar după 3 beri cu prietenii nu poți avea astfel de curiozități.

Dacă s-ar face un top cu cele mai lipsite de sens întrebări, mai ales pe timp de criză, “de ce ai mai făcut copii dacă ți-e greu?” ar câștiga detașat.

Mi se pare că numai Nostradamus să fii și să prezici viitorul plus să fii trăit vreo 3 vieți de părinte-om, părinte-animal, părinte-insectă, să ai ceva experiență în domeniu, să vii a patra oară pe pământ și să ai cunoștințe de cum vei reacționa ca părinte de 1, 2, 3 sau câți copii vreți voi, pe timp de pandemie, ai putea avea un răspuns cât de cât corect.

– Așadar, Dle Nostradamus, știind din celelalte vieți anterioare cum e să fii părinte pe timp de criză, de ce ați mai făcut acum copii, dacă vă este greu?

Pentru că încă nu s-a inventat criza care să-i doboare pe părinții cu copii!

Greul e greu și-atât.

A-ți fi greu este atât de relativ că nu ai cum să-l combini cu nici un alt cuvânt. Îmi este greu și atât.

Că ție ți se pare simplu, că tu ai trecut prin aceeași poveste și-ai rezolvat-o în cel mai simplu mod posibil, felicitări! Dar nu te-ai calificat să-mi dai lecții, doar să mă asculți și maxim, să mă încurajezi că o să treacă și la mine furtuna. Greul meu nu este mai puțin lipsit de importanță decât al tău. Greul meu e cel mai greu pentru că e al meu.

Deci, concluzia este simplă: ori îmi ești alături la greul meu, ori te duci în viața ta, fără mine, la greul tău.

Unora li se pare greu cu un copil. Altora cu 3-4 li se pare floare la ureche. Cu ce e mai prejos părintele cu un copil față de cel cu 4? Din ce motiv, cel din urmă ar fi mai dispus la greutăți decât cel cu un singur copil? Cine suntem noi să decidem ce e greu și ce e simplu? Mai ales pe timp de pandemie unde toate emoțiile ne sunt puse la încercare ca la ruleta rusească.

M-a întrebat cineva la un articol despre tații care merg la cumpărături și nu prea se pricep să cumpere lucrurile de pe listă că de ce am mai făcut copii dacă mi se pare așa greu să-l trimit pe el la magazin.

Mă și vedeam în seara cu pricina în pijama sexi și chiloți satinați cu ciucur roz pe mijloc, spunându-i ferm:

– Azi nu facem copii. Încă nu am un plan de rezervă pentru când va veni pandemia în 2020 iar tu nu vei recunoaște păstârnacul în galantar pentru supa de pui!

Uite de aia facem copii! Că ne doare la păstârnac că l-a încurcat bărbatul cu ridichea!

 

***Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.

 

 

Business photo created by senivpetro – www.freepik.com„>Sursa foto

By Published On: 30/04/2020Categories: Stil de viață7 Comments

Share This Story!

7 Comments

 1. Raluca 03/05/2020 at 10:03 - Reply

  La chestia asta au contribuit și mentalitatile/textele din jur, pe care le auzi în continuu.
  „Un copil de implineste/este o minune/Pana sa il am pe Gigel eram moartă, acum simt ca traiesc/Mi-a schimbat viata in bine/Este o minune/M-am regăsit pe mine/Este un sentiment unic ce nu poate fi descris în cuvinte ” etc etc.
  Da, bun.
  Si daca e asa wow și minunat, te apuci sa faci copii.
  Însă realitatea nu ti-o spune nimeni (Si daca ti-o spune cineva, este total lipsit de empatie).
  Si realitatea este: nu o sa mai dormi ca inainte, pentru următorii 2 ani. Cel puțin.
  Pa pa cafele cu prietenele ore întregi, shopping, vacante, plecat cand și cum ai chef. Iar daca ai un copil dificil, abia ai timp de un duș. Dinti, salivare, diversificare, olita, mers etc.
  Practic nu-ti mai aparții.

  • Dina Bento 05/05/2020 at 08:53 - Reply

   Așa e,ai rezumat perfect situația a milioane de mame. Sper să reușim să schimbăm ceva, ușor – ușor.

  • @lina 07/01/2021 at 20:02 - Reply

   5 minute mă relaxez în mașină citind articolul tau, cat doarne fetița cea mica , că pe cea mare am trimis-o in casa cu taicaso sa am 5 minute de liniște în care nu mă întreabă nimeni nimic și nu îmi cere nimic..câteodată mă gândesc că aș face 10 copii știind cât mie de greu cu doi …cu greu negreu tot as mai face copii ????????????
   Dar da si eu am auzit-o asta de la la cei care nu au copii in principiu..
   Până am terminat de citit și scris comentariul s-a trezit și pitica că e oprit motorul mașinii ????
   Oare de ce am făcut doi copii ?
   Pentru că acum nu știu ce ar fi viața mea fără ele, nici măcar nu îmi pot imagina viața fără ele probabil as avea timp să mă plictisesc,

   • Dina Bento 13/01/2021 at 22:26 - Reply

    Eu nu cred să fie ceva mai frumos decât acela de a fi mamă și părinte. E o bucurie și o împlinire pe care numai când te iau cele două mânuțe în brațe poți înțelege cu adevărat!

 2. Adi 03/05/2020 at 16:26 - Reply

  Da, cit de adevarat vorbești! Cit despre d na care a devenit cineva greu de digerat, am aceeasi parere. E asa urat sa ti placa un om de televiziune si sa te dezamăgească in asa hal, sa nu vrei sa l mai auzi. E o delectare sa te citesc mereu, ma reprezinți cumva ca femeie, mama. Mersi pt semnul de carte si pt autograf.E f drăguț sa faci asta si daca ai milioane de cititori, cum de altfel iti urez!

  • Dina Bento 05/05/2020 at 08:52 - Reply

   Cu mare drag!

  • Gabriela 06/01/2021 at 14:05 - Reply

   Bună Diana,

   Foarte frumos ai punctat!
   Eu am auzit întrebarea asta pe un grup de mame când am cerut sfaturi cum sa fac mâncare mai repede sa stau cât mai puțin la bucătărie ca să ma bucur mai mult de bebeluș. O tanti m-a întrebat de ce am mai făcut copii dacă nu vreau sa le fac de mâncare. ????????????

   Nu înțeleg de ce mamele între ele sunt atât de rele, în special în grupurile de mămici.
   Si asta peste tot, nu contează țara.
   Probabil fiindu-ne atât de greu cu copii devenim mai rele între noi? Sau când vedem pe cineva ca se chinuie cum ne chinuim și noi ne bucuram? Firea umana e tare ciudata.

   Mulțumim pentru articole, te citesc cu placere!!! ???? ????

Leave A Comment

Articole Similare

Toate Articolele

Produse

Vezi Magazinul