Tartă portugheză Pastel de nata (Tarte de nata)

www.mamipetocuri.ro www.mamipetocuri.ro

După multe experimente care au consumat o grămadă de resurse de făină, aluat și ouă am reușit să ajung la cea mai apropiată rețetă de Tartă de nata, pe numele ei adevărat sau Tartă portugheză, dacă vreți s-o românizați.

Tarta de nata este sora mai mare a lui Pastel de nata, prăjitura tradițional portugheză cu aluat foietaj și cremă de ou care merge mai mult decât perfect cu cafeaua, la micul dejun sau la gustare.

Am experimentat să o fac atât cu aluat făcut în casă, aluat de plăcintă sau foietaj congelat. Cel mai bine mi-a ieșit cu acesta din urmă.

Și să vă spun cum am făcut.

Ingrediente:

  • un pachet de aluat foietaj congelat
  • 500 ml lapte
  • 200-250 gr zahăr (după gust)
  • 40 gr amidon
  • 9 gălbenușuri
  • 1 coajă de lămâie bio (dacă doriți)
  • 1 băț de scorțișoară (dacă nu e scorțișoară, nu e portugheză, se știe)

Preparare:

Pasul 1: Se scoate aluatul din congelator și se lasă la decongelat la temperatura camerei. Dacă se lasă prea mult, acesta se va înmuia și va deveni destul de lipicios. Nu vă speriați, o să iasă o super prăjitură din el!

Puneți puțin zahăr tos peste el și cu sucitorul îl întindeți ușor, iar apoi, îl așezați într-o formă de plăcintă tapetată cu hârtie de copt. Tava mea are 27 cm în diametru. Foaia era dreptunghiulară, așa că am început să o modelez pe rotund, cu mâinile. Am adunat capetele și le-am dus spre mijlocul plăcintei, apoi i-am dat forma tăvii. Mai ajutați-vă de zahăr, dacă simțiți nevoia. Dacă aluatul s-a înmuiat prea tare, puneți-l 10 minute la congelator.

www.mamipetocuri.ro

Între timp, dăm drumul la cuptor la 220 grade și ne apucăm de cremă.

Pasul 2: Puneți laptele la fiert într-o cratiță împreună cu coaja de lămâie și scorțișoara.

Pasul 3: Amestecați amidonul cu zahărul, iar apoi adăugați compoziția în lapte atunci când începe să fiarbă. Laptele meu a fost UHT, și pentru că nu avea nevoie să fie fiert, am adăugat zahărul și amidonul când acesta s-a încălzit bine. Am amestecat bine și continuu pentru omogenizare, iar când a ajuns la punctul de fierbere, am închis focul.

Pasul 4: Imediat, am adăugat gălbenușurile bătute bine și-am amestecat continuu, până la omogenizare completă. Dacă nu amestecați bine, riscați să faceți omletă pentru că laptele este în continuare foarte fierbinte.

www.mamipetocuri.ro

Pasul 5: Scoatem aluatul din congelator, lăsați-l 2-3 minute la temperatura camerei și punem crema peste el. Acoperim cu folie de aluminiu și puneți tava la cuptor pentru 15-20 de minute. După ce s-a încheiat timpul, am scos folia de aluminiu, am mutat tava mai aproape de rezistența cuptorului și am mai lăsat-o 5 – 7 minute ca să prindă crusta prea mult cunoscută a Pastelului de nata.

www.mamipetocuri.ro

Scoateți tarta din cuptor, iar dacă mai puteți așteptați să se răcească ca să o tăiați. Se servește cu scorțișoară pe deasupra.

www.mamipetocuri.ro

Poftă bună!

*** și pentru că am mai avut ceva de spus, am scris Destin de mamă, o reprezentare cu tușe ironic-amuzante a vieții de familie de astăzi, precum și a universului interior al femeii contemporane, răvășite și supraîncărcate. Dina a găsit soluția de a te lăsa, ca femeie, în ghidajul instinctului și al intuiției feminine, recunoscute ca fiind salvatoare, plus o bună educație – adică ceea ce știi după ce ai uitat tot.” (Oana Moșoiu, soră, trainer, voluntar, profesor, mamă ș.c.l)

By Published On: 05/05/2020Categories: Reţete portugheze0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment

Articole Similare

Toate Articolele

Produse

Vezi Magazinul