5 rețete delicioase pentru Tefal One Pot: cartofi copți, sarmale cu mămăligă, mazăre cu carne și orez

www.mamipetocuri.ro

Se împlinesc aproape 3 luni de când a apărut oala Tefal One Pot în viața mea și de când experimentez timpii și funcțiile ei ca să mă asigur că mâncarea iese pe gustul familiei. Vă spuneam într-un articol anterior, că inițial m-a cam încurcat această oală, pe cât îmi doream să-mi simplifice viața.

În plus, primesc aproape zilnic mesaje de la cei care și-au cumpărat oala și îmi cer ajutorul în inițierea ei 🙂

De departe, cel mai drăguț mesaj vine de la Dl. Cosma:

www.mamipetocuri.ro

Poate că ar trebui totuși să mă angajez la Tefal pentru câteva ore de Relații cu clienții. Acuma că începe școala, un part time e tot ce am nevoie în viața mea :))

Înainte să trecem concret la câteva rețete, primul lucru pe care l-aș menționa ori de câte ori cineva intenționează să-și cumpere o astfel de oală este acela de a ne crea corect așteptările vis a vis de ea. Oala nu e ca o mașină de spălat rufe în care ți se spune exact de care rufe să bagi, ce tip de detergent să folosești și cât timp trebuie lăsate ca să ai hainele curate. Scopul oalei este să învățăm s-o folosim în funcție de tipul nostru de meniu și de ingredientele pe care le folosim în mod uzual, adică, aducem oala să răspundă nevoilor noastre și stilului nostru de alimentație.

Un tip de orez va fierbe în 3 minute, un alt tip de orez în 9. Mămăliga poți s-o faci și la presiune mare și iese într-un fel, dar poți s-o faci și pe funcția de ”oatmeal” și iese în alt fel. Întrebarea e, ție cum îți place. Și cum îți place așa o faci pe viitor.

În concluzie, luați-vă timp și răbdare să experimentați că sigur n-o să vă dezamăgească!

Rețete testate și reușite

  1. Cartofi copți

Acești cartofi copți absolut minunați au fost gata în mai puțin de 20 de minute. Dar am folosit cartofi din aceia de copt, la plasă pe care-i găsim pe la toate supermarketurile, dar nu din cei vrac, din piață sau de la bunica de la țară.

www.mamipetocuri.ro

Cum se fac: am tăiat cartofii în felii mari, i-am uns cu ulei, sare, usturoi praf și boia dulce și i-am pus la funcția bake pentru 20 de minute. Din când în când am amestecat pentru că la această funcție capacul nu se blochează.

2. Mămăligă

Pentru mămăligă folosesc mălai Raftul Bunicii, voi încercați cu ce aveți în cămară și vedeți dacă vă iese așa cum vă place. Am pus o cană de mălai și 4 de apă (caldă), sare și un cub de unt pentru a nu se prinde de fundul oalei. Am pus la funcția oatmeal pentru 5 minute. Durează aproximativ 10-15 minute să ajungă oala la temperatura potrivită, deci, în realitate, mămăliga se va face în vreo 20-25 de minute. Depresurizați imediat. Dar este exact cum îmi place mie, mai curgătoare care în contact cu aerul se mai întărește puțin. Dar nu iese foarte vârtoasă, cum se zice pe la noi în Moldova.

3. Sarmale

În prima etapă, pentru călirea ingredientelor folosiți funcția brown. Capacul stă deschis, așa că amestecați, adăugați, omogenizați exact ca la o oala normală. După ce procesul s-a încheiat, închideți funcția din buton. Apoi, puneți pe fundul oalei ce vă place: ceapă, varză murată, așezați apoi sarmalele, ies aproximativ 30-40 bucăți, terminați cu varză murată, umpleți oala cu suc de roșii diluat cu apa sau zeamă de la varza murată și dați pe funcția gătire sub presiune, temperatură mare pentru 30 minute.

4. Mâncare de mazăre cu carne

Orice mâncare începe întotdeauna cu călirea cepei, așa că prima funcție utilizată va fi brown. Apoi, punem roșiile, carnea, rămânem pe brown, adăugăm apă caldă, închidem funcția brown și deschidem funcția stew/ carne și punem pentru 15 minute dacă avem carne de pui, 20 de curcan, 30-40 pentru carnea de vită și porc. Închidem funcția, depresurizăm, adăugăm mazărea sau alte legume, completăm cu sare și condimente și repunem la stew/ veg pentru 3-15 minute, în funcție de legumele utilizate. Dacă sunt din cutie sau congelate, în 3 minute sunt gata. Dacă sunt crude, 5-10-15 minute. Cartofii fierb cel mai greu, aproximativ 15 minute. La final, adăugăm pătrunjel și servim.

5. Orez

Aici contează foarte mult ce tip de orez folosiți. Pentru orezul de tip basmati, 3 minute e suficient să fie gata. Pentru bob rotund, 9 minute. Măsura este o cană de orez la o cană jumătate de apă (caldă) și sare. De curând am făcut un orez cu carne excepțional. Avusesem o bibilică luată din Lidl pe care am făcut-o cu o zi înainte tot la TOP și-mi rămăsese câteva bucăți de carne. Și cum sunt omul care nu aruncă aproape niciodată mâncare, a doua zi am călit o ceapă pe bake, am adăugat orezul bob rotund, sare, apă caldă și câteva feliuțe de cârnați portughezi de tip ”chorizo” că asta aveam prin casă. Se poate pune bacon, șunculiță sau ce mai aveți bun prin frigider la categoria mezel. Am dat pe rice 9 minute. Am închis funcția, am amestecat carnea de biblică fiartă deja cu o zi înainte, și am turnat toată compoziția într-un recipient termorezistent pe care l-am pus 10 minute la cuptor la 170 grade. Delicios e puțin spus! Marca de orez folosită este Scotti.

 

Voi reveni în curând cu supă cremă de linte, rețeta de pui întreg/ bibilică și alte combinații delicioase. Dacă aveți întrebări, poșta redacției este deschisă!

 

***Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.

 

 

 

4 Comments

  1. Buna! Ești grozavă și te urmăresc cu drag! Am intrat și eu recent în clubul celor care folosesc Oala și mi-a prins bine rețeta de mămăligă, doar că a ieșit cu mici cocoloașe pe alocuri. Așa și la tine? Oare putem face ceva sa nu se mai faca? Mulțumesc!

    1. Bună, îți mulțumesc mult. Aș propune să depresurizezi imediat, nu știu dacă ai făcut-o, și să o amesteci rapid câteva minute. Poate chiar să mai adaugi puțin unt. Eu așa aș face, dar nu știu dacă merge. Să-mi spui dacă a funcționat.
      Te pup.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *