Majoră, vaccinată și responsabilă social

Am scris articolul acesta mai mult pentru copiii mei, când o să le vină rândul să decidă în viață să nu uite că înainte de toate sunt ființe inteligente dotate cu minte și intuiție și ființe sociale, dotate cu responsabilitate.
 
Și să-și amintească să le folosească în beneficiul lor și al celor din jur.

*****

Când am decis să mă vaccinez anti – covid, nici prin cap nu mi-a trecut că lupta dintre cele două tabere pro și contra e mai dură decât Bătălia de la Termopile. Ce-i drept, nu mă mai uit la televizor de câțiva ani buni, iar știrile le citesc de pe o aplicație pe telefon și doar când îmi amintesc.

Am rămas însă uimită să văd, după o postare de-a mea pe facebook, cum se dezlănțuie toate teoriile conspiraționiste în toată splendoarea lor.

M-am simțit în fața unuia dintre cele mai bune filme din ultimii ani.

Este fascinantă mintea umană!

Eu nu sunt aici nici ca reprezentant al medicilor ca să vă explic de ce e bine să vă vaccinați, nici bani nu primesc ca să fac parti – pris-uri pentru vreo tabără sau cealaltă.

Cred că nu degeaba omul este cea mai inteligentă ființă de pe pământ, că avem creier că sa gândim, în primul rând pentru noi și mai puțin să ne fr3c3 grija de ce anume face celălalt de lângă noi. De aia suntem unici în simțire, ce trece prin inima și intuiția mea, e foarte puțin probabil să treacă și prin a ta în aceeași formă și prezență.

Motiv pentru care fiecare ar trebui să facă ce consideră bine pentru el și pentru cei pentru care este răspunzător, copii, bătrâni, și să-i lase pe ceilalți în pace cu mintea și intuiția lor, fiecare să ia decizia pentru binele lui, în forma potrivită lui.

De când cu pandemia de covid, am văzut teama și rușinea în cele mai hidoase forme ale ei.

Oameni bolnavi de covid care și astăzi, după un an de la pandemie, preferă să rupă relațiile cu cei din jur decât să recunoască faptul că sunt bolnavi. Cred că nici dacă aveau sifilis nu se ascundeau atâta cum o fac astăzi de covid.

De unde atâta rușine? a rămas o întrebare la care mintea mea încă nu a găsit răspuns demn pentru un om matur.

Oameni care refuză din start vaccinarea. Oameni care aleg să se vaccineze și nu recunosc că au făcut-o. Alții nu spun că s-au vaccinat cu AstraZeneca sau aleg din start să nu o facă pentru că Phizer sună mai bine. Pentru aceștia din urmă, lăsați-mă să vă ofer o bucățică dintr-un articol al celor de la Bloomerg:

Norwegian officials were the first to report people dying after being inoculated, saying in mid-January that 33 people age 75 and older had died a short time after receiving the Covid vaccine developed by Pfizer Inc. and BioNTech SE. After a review, a committee of the World Health Organization said that the fatalities were “in line with the expected, all-cause mortality rates and causes of death in the sub-population of frail, elderly individuals.” The committee concluded that the risk-benefit balance of the vaccine “remains favorable in the elderly.”
The U.K.’s Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency reported that, through Feb. 28, there were 227 deaths shortly after injections with the Pfizer-BioNTech vaccine, 275 after the AstraZeneca shot and four where the brand was unspecified. The deaths were mainly in elderly people or those with underlying illness, and there’s no suggestion the vaccines played a role, it said.
In Germany, the Paul Ehrlich Institute said after an investigation that the deaths of seven elderly people shortly after receiving the Pfizer-BioNTech vaccine were probably due to the patients’ underlying diseases.
In the U.S., which is using vaccines from Pfizer-BioNTech, Moderna Inc. and Johnson & Johnson, the Centers for Disease Control and Prevention said that as of March 15, there were 1,913 reported deaths among inoculated people, a rate of 0.002%, and no evidence suggests a link.
Authorities in Hong Kong, which has mostly deployed a vaccine from China’s Sinovac Biotech Ltd., have reported six deaths among more than 150,000 people inoculated. None have been connected to vaccines”

Pe scurt, cam câți au murit dintre cei vaccinați cu Phizer, cam tot atâția au murit și dintre cei vaccinați cu AstraZeneca. Evident, informații găsiți mai peste tot, doar să le căutați și să nu vă așteptați că vecina de la 2 știe mai multe decât voi.

De unde atâta teamă? În continuare e o întrebare la care mintea mea încă nu a găsit răspuns demn pentru un om matur.

Eu am ales să mă vaccinez cu AstraZeneca din responsabilitate socială, din respect pentru cei din jurul meu, și pentru că vreau să plec la vară în concediu și nu vreau să mă cramponez de un vaccin. Ca să nu credeți că sunt vreo sfântă și nu am agenda mea ascunsă. O am și mi-o asum! Visez la o vacanță ca la cel mai mare vis devenit realitate!

AstraZeneca n-a fost o alegere, ci o întâmplare. Dar nici nu m-am panicat dat fiind scandalul în mijlocul căruia m-am vaccinat. Aplicând logica, într-un secol în care medicamentele se fac automat în baza unor rețete, adică nu stă nimeni să cântărească manual miligramele de la ingrediente, este foarte puțin probabil ca un lot de vaccin să creeze probleme și un altul, nu. Asta numai dacă, desigur, sunt loturi expirate, cum a fost situația de acum câțiva ani cu vaccinul BCG pe care l-a luat unul dintre copiii mei și după care a avut efecte adverse.

De aceea, nici nu mă mir că s-a reînceput vaccinarea cu AstraZeneca, inclusiv cu loturile carantinate pe motiv că ar avea probleme.

Apoi, din nou, logica ne spune că abia după câțiva ani vom cunoaște cu adevărat toate efectele adverse, după ce un număr considerabil de oameni îl vor testa pe cont propriu. Exact ce facem noi acum. Nu cred că e nevoie să vină nimeni să ne spună că da, suntem nivelul următor de testare în masă și din nou, mi-o asum.

În acest punct intervine și responsabilitatea socială de care vorbesc mai sus. Da, alegerea e a noastră și în lipsă de date concrete și foarte, foarte sigure rămâne o alegere subiectivă. Temeri precum: dacă mor? dacă-mi cresc coarne? dacă rămân steril? sunt până la un punct, rezonabile.

Dar, dacă nu ne vaccinăm noi, cei tineri care au șanse mari de vindecare după un covid, în mâinile cui rămâne salvarea celor mai slabi decât noi, respectiv copiii și bătrânii? Statul și-a făcut datoria oferind vaccinul, cetățenii ce responsabilitate au?

Unii aleg să se vaccineze, să plece la luptă cu riscurile oricărui războinic care pleacă la luptă, alții să se închidă în casă și să spere că trece furtuna fără daune majore în viața lor. E și asta o alegere, nu o condamn.

Tocmai datorită celor care au ales să se vaccineze, cei care nu vor să o facă primesc astăzi, opțiunea de a refuza. Pentru că dacă am fi refuzat cu toții vaccinarea, probabil că la ora asta am fi stat cu toții închiși în casă, sperând la un miracol divin.

În modul acesta, vaccinații sunt fericiți că s-au vaccinat, iar nevaccinați fericiți că nu s-au vaccinat. Vedeți cum e toată lumea mulțumită unul datorită celuilalt?

Istoria se repetă la punct și virgulă. Unii mor, alții trăiesc.

Nu înțeleg supărarea asta generalizată ba că cei vaccinați sunt cobai, ba că cei care nu s-au vaccinat sunt conspiraționiști.

Există o boabă de adevăr în ambele afirmații, diferența e că cei vaccinați recunosc că fac parte dintr-un proces în continuă dezvoltare, cu daune colaterale, dar care va îmbunătăți societatea pe termen lung, pe când ceilalți refuză să înțeleagă că viitorul e despre progres, progresul implică riscuri, riscurile implică pierderi, pierderi de vieți omenești.

Nimic nu este garantat pe lumea asta, cu atât mai puțin viața veșnică!

 

Sursa foto

 

***Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.

 

 

 

 

 

 

By Published On: 24/03/2021Categories: Stil de viață1 Comment

Share This Story!

One Comment

  1. Ioana 25/03/2021 at 09:04 - Reply

    Superb articol, Dina! Felicitari! :)

Leave A Comment

Articole Similare

Toate Articolele

Produse

Vezi Magazinul