Prăjitură Beatriz (cu bezea și căpșuni, fără zahăr)

O să vă zic din capul locului că această prăjitură face parte din analele nescrise ale culturii franco –  portugheze împrietenită cu spiritul inventiv românesc și datează din anul 2004, așa cum mi-o amintesc eu.

Concret, în acea perioadă tocmai făcusem cunoștință cu viitoarea mea soacră care a reprodus din memorie un desert absolut spectaculos pe care l-a numit ”doçe de morangos”, adică desert cu căpșuni.

Când am plecat în România după un an, i-am cerut rețeta și mi-a dat-o pe-o bucată de hârtie cu gramajele calculate în ochi, linguri, lingurițe de cafea, lingurițe de ceai și căni. N-am înțeles nimic.

Abia după 3 ani, am reușit cu chiu cu vai să smulg din nou rețeta așa cum și-o amintea ea după un desert pe care îl făcea în perioada ei de tinerețe petrecută în Franța. Așa a ajuns pe blog rețeta Desert portughez cu bezea și căpșuni.

În cazul că o găsiți prin alte părți să nu uitați de unde i se trage și cine-a publicat-o prima dată.

Astăzi, datorită Green Sugar-ului apărut în viața mea la momentul oportun, am reinventat-o, am făcut-o mai sănătoasă și mai simplă și vă spun cu mâna pe inimă că a ieșit exact ce trebuia să iasă. Adică, perfectă!

Continuă să fie desertul meu preferat și pentru că, în general, la noi în țară prăjiturile au nume de fete, am botezat-o Beatriz, după numele fetiței mele. O combinație de franceză, portugheză și română, exact ca părinții care au născut-o!

Rețeta de față este făcută din 5 ouă și a fost suficientă pentru 4 persoane care au mâncat pe săturate.

Dacă o vreți mai mare, e de ajuns să recalculați ingredientele în funcție de numărul de ouă.

Cantitatea totală ca rezultat al caramelului de mai jos este de 225 g și este suficientă pentru rețeta de față. Dacă alegeți să faceți o prăjitură mai mare, vă recomand să dublați cantitatea de caramel pentru că orice rămâne în plus se poate transforma în caramele delicioase sau se poate păstra în frigider chiar și o lună. Așa că nu veți face nicicum risipă!

Caramelul realizat din Green Sugar este un caramel moale de caramele, deci nu sticlos, și exact de textura aceasta avem nevoie la o astfel de prăjitură. Straturile de caramel și bezea trebuie să se combine într-un gust desăvârșit și în nici un caz, să fie separate între ele.

Personal, gustul de Green Sugar mi se pare mult mai dulce, de aceea, rețetele mele nu urmează recomandarea de o măsură zahăr normal egal cu o măsură de Green Sugar.

La 100 g de zahăr normal, eu pun 80 de g de Green Sugar. Voi va trebui să testați gustul ca să vă dați seama cum vă este mai bine. Un lucru absolut esențial de menționat este că Green Sugar nu schimbă gustul alimentelor.

Iar cu acestea fiind spuse, să începem!

Ingrediente:

Pentru caramel:

  • 120 g unt gras (al meu a avut 80% grăsime, dar dacă puneți de 82% sau 85% e posibil să fie suficient 100 g)
  • 200 g smântână de gătit neîndulcită (de minim 30% grăsime)
  • 50 g Green Sugar Gold (varianta sănătoasă a zahărului brun din comerț). Puteți pune și Green Sugar normal, doar că o să iasă un caramel mai alb și cu gust mai slab
  • vanilie
  • sare

Pentru varianta de caramel cu zahăr, puteți folosi rețeta de aici

Pentru bezea:

Pentru crema de ou:

Pentru ornat:

  • 250 – 300 g căpșuni

Preparare:

În primul rând, înainte de orice, ne stabilim forma în care vom monta prăjitura și o punem la îndemână. Forma trebuie să fie suficient de înaltă ca să încapă toate cele trei straturi plus căpșunile.

Apoi, preîncălzim cuptorul la 170 grade, căldură sus – jos.

Caramelul:

Pasul 1: Într-o cratiță cu fund dublu, punem la foc mic untul și Green Sugar-ul. Amestecăm continuu până se topesc ambele, apoi, adăugăm vanilia și amestecăm aproximativ 10 minute până când compoziția prinde culoarea maroniu închis.

www.mamipetocuri.ro

Pasul 2: Adăugăm smântâna lichidă și sarea și amestecăm continuu încă vreo 10 minute până începe să fiarbă și să se îngroașe. Aveți în vedere că la rece caramelul se mai deschide la culoare și se întărește.

www.mamipetocuri.ro

Ca să testați textura caramelului, luați un pic din compoziție cu o linguriță și lăsați-o la rece câteva secunde. Dacă vă satisface rezultatul, închideți și așezați-l în forma prăjiturii neunsă, nenimic.

www.mamipetocuri.ro

În cazul în care untul se va separa de smântână, mie nu mi s-a întâmplat dar înțeleg că ar fi posibil, mixați compoziția bine și își va reveni la forma inițială.

www.mamipetocuri.ro

*** În cazul în care vă rămâne caramel, puteți face niște caramele delicioase.

Bezeaua:

Pasul 1: Separăm ouăle și batem cu puțină sare albușurile, apoi, treptat, adăugăm zahărul și mixăm până se fac spumă.

Pasul 2: Așezăm bezeaua peste stratul de caramel și punem la cuptor aproximativ 10 minute sau până când se bronzează pe deasupra.

www.mamipetocuri.ro

Pasul 3: Scoatem și lăsăm la rece.

www.mamipetocuri.ro

Crema de ou:

Pasul 1: Într-o crăticioară cu fund dublu așezăm pe foc mic gălbenușurile împreună cu Green Sugar-ul și laptele și amestecăm continuu până se îngroașă. Aproximativ 10- 15 minute. Textura depinde numai de noi, dacă o vrem mai lichidă sau mai groasă. Eu închid la 2-3 minute după ce nu se mai vede ou crud pe fundul cratiței. Portughezilor le place mai închegată, dar e o chestiune de gust.

www.mamipetocuri.ro

Pasul 2: Închidem focul și lăsăm la răcit.

Când bezeaua și crema de ou s-au răcit complet, așezăm crema de ou peste bezea și punem deoparte.

www.mamipetocuri.ro

www.mamipetocuri.ro

Și la voi se ceartă copiii de la lingură?

Ornatul:

Pasul 1: Spălăm căpșunile și le tăiem jumătăți sau cum vrem noi.

Pasul 2: Le așezăm peste crema de ou și savurăm cu mare plăcere!

www.mamipetocuri.ro

Deliciu e chiar puțin spus!

În ciuda faptului că pare că ar avea mulți pași, realitatea e că durează maxim o oră să o faci și să o mănânci. Iar dacă aveți deja caramelul făcut, timpul se reduce la jumătate.

www.mamipetocuri.ro

Să vă bucurați de ea!

** Folosind codul “mamipetocuri” aveți reducere de 5% pe site-ul www.greensugar.ro și www.laboratoareleremedia.ro

***Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.

 

 

 

 

 

 

By Published On: 29/03/2021Categories: Rețete rapide0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment

Articole Similare

Toate Articolele

Produse

Vezi Magazinul