Pâinici cu lapte

Copiii mei sunt mari fani pâine și preparate de panificație, dar nici nu mă mir, că au cu cine semăna.

Ta-su vine din țara în care pâinea este cel mai bun aliment vreodată inventat. În Portugalia există aproape în fiecare oraș câte 2-3 tipuri de pâini specifice de nu mai știi cu care să începi și ce să-ți iei la pachet.

Iar eu, eu sunt veșnica îndrăgostită de pâine cu unt sărat și cea care găsește terapeutic procesul de frământare a aluatului și experimentarea de tot felul de rețete de pâine.

Astăzi este despre pâinea cu lapte, cea pe care o găsim uneori și în supermarketuri, puțin dulceagă care este nemaipomenită pentru gustări sau la sandvișuri, așa cum o servesc portughezii.

Rețeta este foarte simplă și nu are nici un secret.

De menționat este că aluatul face parte din categoria celor foarte lipicioase, deci treceți peste partea cu frămîntatul și păstrați-vă doar pentru amestecarea lui cu lingura.

Eu am folosit un amestec de făină integrală și albă, de aceea pâinicile mele au ieșit mai pistruiate. Se poate folosi orice tip de făină doriți, important este să ajungeți la textura unui aluat lipicios.

Laptele condensat folosit de mine este cel de mai jos, îndulcit, pe care îl găsiți la orice supermarket.

lapte condensat indulcit Îmi rămăsese un rest după ce am făcut Mousse de maracuja, dar de cele mai multe ori îl fac în casă după rețeta cu zahăr clasică sau cu Green Sugar.

Iar cu acestea fiind spuse, să începem!

Ingrediente:

  • 500 g făină albă
  • un cub de drojdie proaspătă sau un plic de drojdie uscată
  • 220 ml lapte călduț
  • 50 g unt topit
  • 2 ouă întregi
  • 100 g lapte condensat
  • sare
  • ulei sau unt pentru uns

Preparare:

Pasul 1: Într-un recipient mare se desface drojdia cu laptele călduț.

Pasul 2: Se adaugă laptele condensat, untul lichid, cele două ouă bătute în prealabil, sarea și se amestecă bine.

Pasul 3: Se adaugă făina în ploaie și se amestcă bine cu lingura până se omogenizează totul și se formează un aluat lipicios, dar compact.

Pasul 4: Se unge pe deasupra cu puțin ulei sau unt lichid și se lasă la dospit aproximativ 1 oră.

Pasul 5: Se pregătește o tavă de cuptor cu hârtie de copt.

Pasul 6: Cu mâinile unse cu ulei sau unt se fac biluțe din aluat de aproximativ 50 g. Eu le-am cântărit că îmi place să fie egale. Mi-au ieșit exact 19 bucăți. Le așezăm frumos în tavă și le lăsăm la crescut vreo 30 de minute.

painici cu lapte

Pasul 7: Se preîncălzește cuptorul la 200 grade, funcția căldură sus – jos și se lasă la copt pentru 10-12 minute. Maxim. Ele trebuie să fie mai degrabă albe, decât bronzate.

Pasul 8: Le ungem calde cu ulei sau unt, eu am avut unt sărat că v-am spus că am o plăcere ascunsă cu el, și le savurăm calde sau reci, că la fel de bune sunt.

Să vă fie inima bună ca o pâine caldă pe masă!

painici cu lapte

 

 

 

 

 

painici cu lapte pufoase

By Published On: 03/11/2021Categories: Rețete rapide0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment

Articole Similare

Toate Articolele

Produse

Vezi Magazinul