Colaci pufoși

Cei mai buni, cei mai gustoși!

Nici nu am crezut că o să-mi iasă atât de buni de prima dată. Am dat pe tik – tok de acest băiat din Republica Moldova numit daddysmagic, iar dincolo că e super simpatic, are niște rețete super faine.

Am mai completat-o eu nițel, că așa îmi plac mie  lucrurile să fie mai clare și cantitățile mai exacte.

Dar, au ieșit niște colaci atât de buni, că au dispărut instant.

Nu vă mai spun că aluatul e o minune de frământat și modelat, că asta se știe, sunt fana numărul 1 al făcutului de aluat. Orice din aluat!

Nu există nici un secret la această rețetă, e nevoie însă, de puțină răbdare ca să lăsăm aluatul să crească în ritmul lui.

Chiar nu puteți rata așa ceva!

Ingrediente:

  • 600 g făină albă
  • 25 g drojdie proaspătă (un plic de drojdie uscată)
  • 400 ml lapte călduț
  • 1 ou
  • 3 linguri pline cu zahăr
  • 3 linguri de ulei (de floarea soarelui al meu)
  • 50 g unt topit

Preparare:

Pasul 1: Activăm drojdia dacă e din cea proaspătă, cu puțin lapte și zahăr. Lăsăm să crească puțin. Dacă avem drojdie uscată o amestecăm direct în făină.

Pasul 2: Într-un recipient suficient de mare, punem făina, adăugăm drojdia activată, oul, laptele, zahărul și uleiul și amestecăm totul până la omogenizare.

Pasul 3: Frământăm aluatul bine, până nu se mai lipește de mâini. Lăsăm la crescut aproximativ 2 ore.

Pasul 4: Scoatem aluatul pe masa de lucru, ajutându-ne de puțină făină. Întindem o foaie subțirică și o ungem cu untul topit.

foaie de aluat

Apoi, aducem 2 laturi opuse la mijloc, și apoi pe celelalte două. Vom avea un aluat împăturit ca o pătură. Învelim în folie de plastic și dăm la frigider pentru o oră.

aluat uns cu unt

Pasul 5: Aluatul nostru a crescut ca Făt Frumos, gras și frumos.

aluat crescut

Îl scoatem din plastic, formăm biluțe de aproximativ 100 grame, eu le-am cântârit ca să fie cât de cât egale, și am format colacii: prima dată am modelat un baston lung, l-am îndoit la mijloc și am împletit cele două capete, apoi le-am unit într-un cerc. Gata, colacul!

Mi-au ieșit 11 colaci grăsunei.

cum se modeleaza colacii

Pasul 6: Am așezat colacii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, i-am uns cu ou bătut și i-am băgat la cuptor la 200 grade pentru 18-20 minute. Puteți presăra semințe, mac sau susan, după gust!

colaci

Cei mai cei colaci!

Poftă bună!

 

 

By Published On: 02/03/2022Categories: Rețete rapide0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment

Articole Similare

Toate Articolele

Produse

Vezi Magazinul