Clătite fără apă minerală

Pun rețeta aceasta mai mult pentru mine că nu știu câți dintre voi fac clătite fără apă minerală. Practic, asta e rețeta copilăriei noastre. De când clătita s-a numit clătită, numai cu apă minerală s-a gătit.

Doar că, noi niciodată nu avem apă minerală în casă. De altfel, noi nu bem absolut nimic acidulat, în afară de șefa casei care servește în zile de maximă epuizare un pahar de spumant sau prosecco.

Iar cum clătite cu vin încă n-am ajuns să fac, a trebuit să înlocuiesc apa minerală cu lapte ca să fericesc copiii casei care au dat de gustul lor și ușor – ușor a devenit tradiție să le fac în weekend.

Această rețetă nu are absolut nici un secret, în afara faptului că laptele trebuie să fie călduț. Din cantitățile de mai jos, mie îmi ies aproximativ 15 bucăți, dar eu le fac foarte subțiri că așa e cererea la noi :)

Hai, că mi s-a făcut o poftă numai gândindu-mă la ele!

Ingrediente:

  • 250 g făină albă
  • 550 ml lapte cald
  • 40 g unt topit
  • 3 ouă medii
  • sare
  • esențe (dacă vreți)

Preparare:

Pasul 1: Se bat bine cele 3 ouă și se adaugă laptele încălzit.

Pasul 2: Se așează făina într-un recipient încăpător și se toarnă încet laptele de la punctul 1, amestecând continuu până se formează un aluat curgător.

Pasul 3: Se adaugă untul topit, sarea și esențele, eu pun puțină vanilie sau lămâie, și amestecăm bine. Putem folosi și mixerul dacă ni se pare că făina nu s-a omogenizat perfect.

Pasul 4: Ungem o tigaie cu puțin ulei, eu folosesc întotdeauna un spray cu ulei de măsline, și turnăm cu polonicul în tigaie un strat de aluat mai subțire sau mai gros, după gust.

Pasul 5: Când aluatul s-a uscat, întoarcem clătita pe partea cealaltă, o mai lăsăm aproximativ 1 minut și o scoatem pe o farfurie. Le ungem cu ce vrem noi sau le mâncăm simple, cum face jumătate din colectivul meu de copii :)

Cealaltă jumătate le unge cu ciocolată fără zahăr, iar eu cu gem de prune adevărat, de la țară.

Gata, mă duc iar la făcut clătite că nu mai pot de poftă!

Poftă bună!

***Cartea Destin de mamă este o reprezentare cu tușe ironic-amuzante a vieții de familie de astăzi, precum și a universului interior al femeii contemporane, răvășite și supraîncărcate. Dina a găsit soluția de a te lăsa, ca femeie, în ghidajul instinctului și al intuiției feminine, recunoscute ca fiind salvatoare, plus o bună educație – adică ceea ce știi după ce ai uitat tot.” (Oana Moșoiu, soră, trainer, voluntar, profesor, mamă ș.c.l)

Share This Story!

Leave A Comment