Cum a fost la Londra?
Pentru cei care au deschis radioul mai târziu, săptămâna trecută am fost plecată 5 zile la Londra.
– Fără copii și fără soț?
– Da.
– Adică, singură?
– Da. Am stat la o prietenă.
– Ahhh, așa da.
Iar la toate mamele le-a venit inima la loc.
– Și, cum a fost?
– Hmmmm, bine….
Mă tot gândesc de ceva vreme, cum să pun în cuvinte cum a fost la Londra.
A fost frig, a plouat rău, a fost impresionant, am fost pusă față în față cu propriile mele temeri, mi-au apărut altele, am intrat în diverse conflicte interioare, le-am rezolvat umblând prin parcuri, gândind și analizând foarte mult. Am citit o carte valoroasă, am redescoperit-o pe prietena mea de mai bine de 20 de ani, am mâncat la Jamie Oliver, am luat cercei la toată lumea și am descoperit cel mai frumos loc din Londra. De fapt, două. Bine, 3.
Deci, ți-a plăcut?
Mi-a plăcut să văd diferențele de cultură. Am fost în zona în care stau majoritatea românilor și am rămas surprinsă să-i remarc de la o poștă, mai ales din inevitabilul ”băgarea în seamă” la fetele de pe stradă. Da, știu, nu toți sunt așa. Dar, tot mi-am băgat capul în pământ ca să nu fiu observată.
Am fost în zona centrală, unde toată lumea te ajută. Îți vorbesc frumos, te servesc cu plăcere, îți dau masa pe care o vrei, ba chiar te anunță prin sms când masa ta este pregătită pentru cină. În ciuda numărului impresionant de turiști din muzee, se vorbește încet şi te simţi bine.
Am fost la Harrods, una dintre zonele bogate ale capitalei. Evident că aici mi-a plăcut cel mai mult – liniște, oameni civilizați, clădiri elegante și bine întreținute. Nu m-aș muta acolo, dar merită o plimbare.
3 locuri unde m-aș întoarce mereu
1. Trafalgar Square, unde găsești Muzeul de Artă (intrarea liberă)
Are o acustică foarte bună, probabil datorită clădirilor din jur și se aude perfect sunetul chitariștilor din Piață. În muzica liniștitoare, unii desenează portrete pe asfalt, alții meditează, unii se odihnesc, alții sunt fericiți. E ca o oază în mijlocului războiului.
În Muzeul de Artă găsești lucrări impresionante. Timp și energie să ai ca să poți cuprinde tot ceea ce acest muzeu îți oferă. M-aș mai duce de vreo două ori să-l vizitez.
2. Camden Town, undeva în afara hărții turistice
Un fel de cartier sub formă de târg, unde găsești zeci de tipuri de mâncare din culturi diferite, obiecte tradiționale, îmbrăcăminte, și tot ce ține de stilul alternativ. E locul perfect să te pierzi și să te regăsești 3 străzi mai încolo, cumpărând cafea etiopiană cu ghimbir la 3 lire cana. Am plecat de-acolo cu bugetul redus la jumătate, cheltuit pe cercei creați din materiale reciclate.
3. St. James`s Park
Poate că unii dintre voi vă întrebaţi: cum oare, dintre atâtea parcuri minunate (precum Hyde Park, Green Park, Regent`s Park), fix de ăsta m-am atașat. Ei bine, știți vorba aia – nu e cum vrem, ci cum se nimerește.
Într-o zi, pe la 8.30 dimineața, în timp ce mă plimbam fără noimă pe străzile Londrei, am intrat în acest parc, încercând să fac o fotografie la un lac. Apoi, am zărit cafeneaua ce vindea prăjituri portugheze, mi-am luat o cafea tare și m-am așezat pe o bancă, în timp ce admiram veverițele mâncând nuci și rațele înotând vesele.
Or fi alte zeci de parcuri în Londra mare, dar acesta și-a pus pentru totdeauna amprenta în sufletul meu.
În loc de concluzii
Dintre toatele atracțiile turistice, o singură dorință am avut – să mă dau în London Eye.
N-am știut însă, că absolut toți turiștii visează la același lucru. Diferența e că pe mine mă despart de restul multe cozi la pâine și lapte, astfel, am avut o mare reținere să dau 35 lire, să stau 3 ore în picioare + 30 de minute în cabină ca să văd Londra de la înălțime.
Iar pe principiul, românul s-a născut inventiv, poet și oricum ne place nouă să credem, m-am dus la Sky Garden, etajul 35, mi-am luat o super cafea și un croissant și am văzut totul pe gratis.
Iar de restul mi-am luat cercei.
Data viitoare sa-ti iei si idei. La pachet.
Toate ideile să vină la mine :)