Dacă aș mai fi o dată însărcinată aș ști exact cu ce să mă îmbrac

Când am rămas prima dată însărcinată, acum aproape 9 ani, primul meu gând, ca orice femeie normală la cap și cu hormonii dansând pe masă a fost:

Eu ce voi pune pe mine de acum încolo ca să mă simt în continuare bine?

Temerea mea era că nu o să mai intru în blugii preferați, iar rochia o să mă strângă de la brâu în sus. Ceea ce era foarte adevărat, doar că norocul nostru e că burta nu crește brusc, ci te mai lasă vreo 2-3 luni să te obișnuiești cu ideea.

Am fost dintotdeauna de părere că feminitatea trebuie să se mențină indiferent de perioadă, vârstă, anotimp, situație. O rochie care îți stă bine, o pijama satinată, un pantof elegant, un machiaj natural, un zâmbet frumos n-ar trebui să lipsească niciodată la o femeie, indiferent că are 20, 40 sau 80 ani, că e nemăritată, singură, cu copii sau însărcinată.

Acum 9 ani, oferta de haine de gravide cochete era atât de redusă, încât ori găseai saci sub formă de rochii, ori pantaloni cu bandă din cea mai inconfortabilă, de parcă scopul era să te sperii de tine, nu să te iubeşti şi mai mult.

Îmi amintesc că la scurt timp după ce l-am născut pe Andre și încă mai eram sub influența analgezicelor, numai așa se poate explica faptul, l-am trimis pe bărbat la Cora să-mi cumpere un sutien de alăptat, iar el chiar s-a dus. Cine l-a învățat arta supraviețuirii cu nevasta proaspăt devenită mămică, bună treabă a făcut! Însă, când s-a întors acasă a venit cu o așa urâțenie că niciodată nu am găsit vreun moment să mă simt atât de rău încât să mi-l pun pe mine și să mă binedispună, brusc. Că despre asta e vorba când îmbrăcăm o piesă de vestimentație, nu? Să ne simțim cele mai frumoase și minunate făpturi din univers care tocmai au pus-o de-o ciorbă pe aragaz, în timp ce alăptează copilul, la 5 dimineața.

Astăzi, din fericire pentru neuronii mei, nu mai sunt la zi cu oferta din domeniu, dar am cunoscut-o de curând pe Oana, de la IYA, un brand românesc care strânge sub aceeași umbrelă mai multe nume naționale și internaționale în materie de haine pentru gravide, proaspete mămici, haine pentru bebeluși și copii.

De ce mi s-a părut absolut necesar să vă povestesc despre cei de la IYA?  

În general, când începem să avem grijă mai mult de ceea ce punem pe noi, la materialele hainelor pe care le cumpărăm, când începem să privim mai mult calitatea și mai puțin cantitatea, începem să lucrăm la o garderobă care dincolo că ne face să ne simțim bine în pielea noastră, ne oferă și un anumit confort fizic: dacă purtăm o pereche de pantofi de calitate nu ne vor mai dura picioarele și nici nu vor mai mirosi, atunci când purtăm o rochie din materiale naturale vom simți că se așază pe noi ca și cum a fost făcută exact pe corpul nostru. Nu mai spun că vara, la 40 de grade la umbră, e o binecuvântare să porți ceva cu adevărat natural prin care corpul să respire.

Vă invit să citiți acest articol ca să înțelegeți cât de nocive pentru corpul uman sunt materialele procesate din care sunt făcute majoritatea hainelor de pe piață.

Cu toate astea, la hainele de femei însărcinate sau copii nu prea poți aplica aceleași filtre: pentru că ești însărcinată maxim 9 luni, în medie de una – două ori în viaţă, copiii cresc și hainele le rămân mici, deci, de ce am investi în haine de calitate dacă durata de viață e atât de scurtă?

Ei bine, aici intervine elementul de noutate al celor de la IYA și care m-a făcut astăzi să scriu despre ei.

O dată ce-ai cumpărat primul produs de la ei creat exclusiv din materiale naturale, precum bumbacul organic sau bambusul devii pe viață partenerul lor de încredere.

Ce înseamnă asta?

Că oricând din moment achiziționării, acel produs poate fi restituit, ori cu etichetă dacă nu ai apucat să-l porți, ori după ce l-ai utilizat și nu mai ai nevoie de el, iar în funcție de gradul de uzură, cei de la IYA îți oferă contravaloarea în procent, înapoi. În plus, dacă ai o prietenă care urmează să devină mămică sau poate dacă vrei să faci o faptă bună unei mămici cu posibilități reduse, poți dona sau schimba proprietarul contravalorii banilor primiți.

Spuneți, voi, că nu este genială ideea?

Asta îmi amintește de o sticlă renumită de whisky pe care a cumpărat-o un prieten bun din Sighișoara acum câțiva ani și care a venit la pachet cu un metru pătrat de teren pe care se cultivau pe undeva în Anglia, ingredientele din care se producea acel whisky. Practic, pământul era al lui, îl putea vizita oricând, la fiecare sticlă achiziționată i se mai adăuga o bucată, făcându-l astfel parte integrantă din proces.

Ideea de sustenabilitate al celor de la IYA se bazează pe principiul apartenenței la aceleași valori

Pot arăta și mă pot simți absolut minunată în hainele mele de gravidă și proaspătă mămică, iar când timpul s-a scurs și hainele nu mă mai bucură, le dau înapoi și primesc în schimb contravaloarea parțială pe care o pot dona sau folosi mai departe pentru haine de copii.

Astfel, nu numai că ajut planeta să supraviețuiască, reciclând hainele pe care nu le mai folosesc, dar fac și un om fericit pe lângă fericirea mea.

Credeți-mă pe cuvânt, orice mamă iubește să se simtă bine în pielea ei și orice copil iubește să aibă o mamă care se simte bine în pielea ei.

De exemplu, priviți această rochie de gravide și pentru alăptat, preferata mea, care arată mai degrabă ca un obiect vestimentar pe care să-l ai mereu în dulap:

www.mamipetocuri.ro

Sau această rochița de fetițe cu două fețe:

www.mamipetocuri.ro

Sau pantalonii aceștia cu bărcuțe:

www.mamipetocuri.ro

Cu acestea fiind spuse, sper că v-am făcut și pe voi cel puțin la fel de curioși să descoperiți ce lucruri minunate găsim în lumea IYA și să vă amintiți mereu că înainte de cantitate, stă calitatea care triază gradul de fericire!

Mai puțin e uneori mai mult!

*** Despre cartea care te binedispune în vacanța de primăvară-vară și să sperăm că nu și de toamnă: ”Cu bune și cu rele, viața de familie este de neegalat, iar Dina a descris-o în Destin de mamă într-un mod amuzant și cu o ironie fină care o caracterizează din plin și care face deliciul întregului roman. Nu există părinți perfecți, cum nu există nici copii perfecți. Evident, nici familii perfecte. Însă ceea ce trebuie să înțelegem cu toții este că imperfecțiunile noastre fac din aventura aceasta numită parenting una care merită trăită din plin. (Robert Diaconeasa, tată, soț, antreprenor, blogger)

 

Share This Story!

2 Comments

  1. reka 30/07/2020 at 12:24 - Reply

    Faina ideea de sustenabilitate, insa preturile sunt destul de scumpe. Fiind insarcinata cu al doilea copilas, stiu exact de ce am nevoie si mai degraba investesc in rochite baby doll sau mai lejere care imi vor fi de folos si pe viitor.

    • Dina Bento 30/07/2020 at 13:16 - Reply

      Să știi că și eu am avut acest gând prima dată, dar dacă îți cumperi o rochie de 350 lei, o porți 2 ani minim că și alăptezi în ea, apoi o dai înapoi pentru un minim de 90 lei de care îți poți cumpăra altceva, mie nu mi se mai pare scump.

Leave A Comment