Despre diversificare, experiența mea – copilul care mănâncă orice
Ce-ar fi toate poveștile despre Andre și copii, în general, dacă n-ar fi și povestea diversificării?
Acest subiect, care, acum câteva luni îmi dădea fiori, gândindu-mă că într-o zi, copilul meu va mânca și altceva decât lapte, ceva făcut numai de mine, în casă, mereu proaspăt și mereu bun.
Mi se părea o chestie așa de grea și aproape imposibil de făcut.
În primul rând, m-am pregătit eu: am citit zeci de rețete, mi-am cumpărat un întreg arsenal de de scule pentru bucătărie, farfurii, lingurițe, bavețele. Aveam program de mers la cumpărături în piață după legume proaspete, eram prima la rând când se primea curcan la magazinul din colț.
Urma să descopăr că nu-ți trebuia decât un copil care mănâncă de toate.
Apoi, am un pediatru extrem de calm, așa pe stilul meu, care mi-a explicat în cel mai mic detaliu schema de diversificare. În al doilea rând, am căutat pe internet tot felul de rețete simple pentru bebeluși. Însă, experiența m-a învățat că orice ai citi, trebuie să treci totul prin filtrul rațiunii. Nu tot ce găsești pe internet e adevărat, comestibil sau compatibil cu vârsta copilului tău. Eu am căutat site-uri sigure, eventual ale unor persoane pe care le cunosc personal.
În timp, mi-am dat seama că tot ce e simplu e mai bun, mai puțin costisitor de făcut, iar Andre mănâncă mult mai bine. Principiu pe care-l păstrez și astăzi: simplu, rapid și bun!
Andre avea 5 luni și o săptămână când, alăptat exclusiv, a început să plângă aparent fără motiv. Plângea mult, des, nu se mai odihnea bine și sugea din ce în ce mai mult. Am rezistat eroic 3 zile, timp în care el nu se mai potolea. Eram extrem de decisă să încep diversificarea la fix 6 luni, dar cum nu mai știam ce să-i fac să se liniștească, am strâns câteva legume pe care le aveam în casă (cartof, dovlecel, o ceapă pe care am scos-o ulterior și un morcov) și i-am făcut un piure de legume de a mâncat copilul până a căzut lat.
Schema utilizată:
Prima masa diversificată – piure de legume – între orele 12-14 înlocuind treptat o masă de lapte.
În oala sub presiune, se iau următoarele legume:
morcov
cartof
dovlecel
țelină
păstârnac
pătrunjel rădăcină
ardei gras
roșie
ceapă
se spală, se taie, se acoperă cu 1-2 degete de apă și se fierb 25 minute de când începe oala să țiuie.
Se strecoară și se mixează toate în afară de ceapă, până la consistența unei smântâni groase. Se împarte în 7 borcane și se pune la congelator.
Când copilul va ajunge să primească aproximativ 50 gr (10 lingurițe) se adaugă în 4 borcane (câte 30 grame, până la 60) carne de pui/vitel/curcan fiartă separat. Restul de 3 borcane vor fi oferite cu gălbenuș de ou fiert 10 minute.
Se adaugă ulei de măsline și câteva firișoare de mărar și pătrunjel crude (conțin fier).
Copilul trebuie să ajungă să mănânce o cantitate de 150-200 gr/ masă.
La 4 zile de la piureul de legume, se introduce piureul de fructe, după cum urmează:
La masa de la ora 9-10, se face piure din: mar + banana, zeama portocala, piersica, caisa, avocado, mango, pepene galben, pere.
La 4 zile de la piureul de fructe, la masa de la ora 17-18: se oferă cereale fără gluten (porumb, orez, tapioca) până la 7 ½ luni – apoi cu gluten; după vârsta de 6 ½ luni, 2 linguri de cereale vor fi date cu iaurt.
De la 8 luni, in piureul de legume se adaugă broccoli, mazăre verde, fasole verde.
În completare, mereu lapte (de sân, dacă se poate).
(Rețeta aparține Dnei Dr Oproiu, medic pediatru la IOMC – Institutul de Ocrotire Mama și Copilul Alfred Rusescu)
De când utilizez această schemă, Andre a mâncat absolut tot ce i-am dat și cât i-am dat. De menționat că la categoria cereale, eu îi dau doar o treime din porție spre deloc, greutatea lui fiind peste normalul vârstei lui. De obicei, îi dau un iaurt simplu (de la Mullers).
Am avut varii tentative de a-i da mei, quinoa, hrișcă dar m-a refuzat cu stoicism.
De la 7 luni îi dau pește proaspăt de captură: păstrăv, dorada, cod.
Am observat că Andre mănâncă mai bine dacă piureul este făcut în ziua respectivă, drept pentru care, în limita timpului, mă străduiesc să îi gătesc zilnic sau o dată la 2-3 zile.
În acest sens, am întrebat-o pe dna doctor de ce trebuie să congelez pentru o săptămână mâncarea copilului. Nu e mai sănătos să îi ofer mâncare proaspătă?
Mi-a răspuns că, în prima etapă a diversificării, copilul trebuie să se obișnuiască cu același gust al alimentelor, de aceea trebuie congelat piureul. Este imposibil ca piureul care este făcut astăzi să aibă același gust cu piureul făcut mâine, chiar dacă folosim aceleași cantități de legume. În acest caz, e posibil ca bebelușul să refuze mâncarea pe motiv că nu recunoaște gustul.
Amprenta mea personală la această rețetă a fost să continui să îi dau mâncare proaspătă copilului, observând că îi place mai mult.
Later edit: în prezent, Andre are aproape 5 ani, mănâncă în continuare foarte bine, la program, nu simte nevoia de gustări, mănâncă orice: fructe, legume, carne, salată, iaurt, pește, cereale. Continui să gătesc în fiecare zi și preferă, ca noi toți, mâncarea proaspătă. Nu abuzează la nimic, ceea ce pentru mine este o mare bucurie.
Pentru varianta copilului care nu mănâncă nimic, click aici
(Sursa imaginii: www.pixabay.com)
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole scrise de mine, vă invit să dați like la pagina mea de facebook sau să vă abonați la newsletter. Vă mulțumesc.
[…] a deschis radioul mai târziu, după copilul care mănâncă orice – despre care am scris aici, la 2 ani și 4 luni distanță s-a născut și varianta de copil, Beatriz, care nu mănâncă […]
[…] cred că mai este vreun secret că dețin din iubire și pasiune doi copii: unul care mănâncă de toate și altul care se hrănește cu […]