Fețele fricilor formidabile

– Mă iubește, nu mă iubește, mă iubește, nu mă iubește….

– Vine mami să mă ia, nu vine mami să mă ia, vine mami, nu vine mami…..

– Mă părăsește, nu mă părăsește, mă părăsește, nu mă părăsește, sigur o să mă părăsească, ba nu o să mă părăseasca….

Mai mult de jumătate din populația planetei trăiește zilnic presiunea de avea certitudine, siguranța zilei de mâine, că știe ce se va întâmpla.

Siguranșa că mă iubește, că vine la întâlnire, că îmi răspunde, că face de mâncare, că avem de mâncare, că nu mă lasă, că nu am greșit, că am făcut bine, în concluzie, că se va întâmpla conform planului pe care noi ni-l dorim.

Cine și-l dorește?

Mintea și-l dorește. MINTEA.

Nu noi. Că noi suntem minte, suflet, trup. Noi funcționăm în mai multe planuri, dar mintea, din frica zilei de mâine, a luat frâiele și ne conduce oriunde mai puțin prin a simți frică.

– Mami, zi-mi de ziua mea de naștere. Când mergem la Jumbo să cumpărăm pentru ziua mea de naștere? Când? Vine ziua mea de naștere, da? Când vine? Vine? Când? Când mergem?

– Ce să cumpărăm, Beti?

– Nu știu, ceva pentru ziua mea de naștere.

Copilul meu cu presiunea de a ști că vine ziua ei de naștere când este absolut evident că va veni ziua ei de naștere.

Eu nu simt această presiune, pentru că în Human Design eu am Ajna definită, cea responsabilă cu raționalizarea.

În schimb, cei cu Ajna nedefinită, să te ferească Dumnezeu câtă presiune pun să știe ei totul. Să aibă ei certitudinea că se va întâmpla așa cum vor ei!

– Mă iubești, Dina?

– Da.

– Nu cred că mă iubești!

– Ba da, te iubesc că eu nu fac ce fac pentru tine cu toată lumea. (asta e cheia mea 16, a detaliilor. Am dovezi pentru iubirea mea, dar o Ajna nedefinită nu e convinsă, nu e niciodată convinsă)

– Dacă mă lași?

– Nu te las că eu te iubesc.

– Sună-mă din 5 în 5 minute ca să-mi arăți că iubești! Scrie-mi orice, conform muzicii, cu litere albastre ca ochii tăi ca să știu că mă iubești! Mai bine, mută-te cu mine ca să știu că ești cu mine și că mă iubești! Mai bine stai închisă în casă ca să știu că mă iubești! De ce nu răspunzi la telefon? Răspunde la telefon! Credeam că m-ai lăsat!

Da, oamenii cu Ajna nedefinită pot dezvolta probleme de gelozie destul de mari, cu atât mai mult dacă vin și cu traume de abandon la pachet, față de cei cu Ajna definită. Evident, depinde de fiecare profil în parte, dar la modul general e important să știm în ce ape ne scăldăm.

Copilul cu Ajna nedefinită în aura unui părinte cu Ajna definită se simte în siguranță rațională. Mama știe tot, mama îmi dă confort, mama mă înțelege. Însă, când copilul pleacă la școală, și iese din aura mamei, se pierde. Nu mai știe ce știa acasă, pentru că nu mai are ancora care îi dădea siguranță că totul e bine și că e perfect așa cum e. Dacă există o învățătyoare cu Ajna definită, e perfect. Dar dacă nu, acasă vom avea parte de un copil relaxat iar, la școală, anxios. Și o să ne întrebăm de ce, și-o să dăm vina pe copil, pe școală, pe invățătoare, când de fapt, toată lumea e perfectă, doar incompatibilă.

Același lucru se aplică partenerilor. Unul în lipsa celuilalt va simți o nesiguranță. Nu știu și trebuie să știu.

Aproape întotdeauna, cei cu Ajna definită îi atrag pe cei cu Ajna nedefinită.

Adică, cel mai probabil, la voi acasă sunteți câte unul de un fel.

Ce se întâmplă la adulții condiționați să funcționeze din minte?

Cei cu Ajna nedefinită, cei care caută mereu certitudinea de a ști dezvoltă pattern-uri care confirmă ceea ce vor ei să știe și nu mai ies de-acolo. Că dacă ies, se prăbușește castelul și se eliberează dragonul: frica de a nu ști.

Deci, vorbim de oamenii foarte, foarte încăpățânați. Nenatural încăpățânați. Adică, cei care funcționează din teama de a trebui să știe și nu știu.

Când aceștia au la job un rol de manager, de exemplu, ce se întâmplă?

Devin șefi autoritari. Faci ca ei sau faci ca ei.

Ce face una ca mine care are Ajna definită?

Intră în conflict, pentru că eu știu ce știu, am detalii cu care pot să-mi susțin punctul de vedere și lupt.

Sau, evit, plec și nu mă mai întorc. Depinde cât efort vreau să pun în lupta respectivă.

Recunosc că până în prezent, am plecat în 90% din situații. Ca să nu zic 95%.

Consider că pentru timpul și energia mea, omul trebuie să demonstreze o oarecare deshidere și interes pentru cine sunt, cu totul. (am cheia totalității, ori mă iei la pachet, ori pleci)

Puțini au fost cei care au auzit dincolo de cuvinte. Care au ascultat cu inima. Foarte puțini.

Revenind. Cum dezvoltăm relații sănătoase cu persoanele cu Ajna nedefinită? Că până la urmă, toți suntem perfecți în imperfecțiunea noastră.

Având în vedere că vorbim de o condiționare uriașă la nivel de minte, adică nu doar vorbim de presiunea de a ști cu siguranță ceva, ci și faptul că luăm decizii din această frică de a fi nesigur de ceea ce știm, e nevoie, în primul rând să fim conștienți de nivelul fricii. Mare!

Când îți este frică că îți pierzi siguranța zilei de mâine, oricum ar fi ea, de fapt, la nivel subtil, vorbim de o neîncredere majoră în Viață.

Nu ai încredere că dincolo de a nu ști stă curajul de a accepta că nu ai control asupra Vieții.

Și la un nivel și mai subtil este frica de moarte.

Mor că a plecat din viața mea, că m-a părăsit, că nu știu tot din domeniul meu – tot aici se dezoltă problemele psihice, caut constant certitudinea care nu există.

Acum, parcă înțelegem mai bine copiii care plâng după mami, la grădi, nu?

Adulții care funcționează din această frică uriașă, mai devreme sau mai târziu, vor trece printr-o astfel de încercare pentru a învăța curajul de a accepta că nu controlează nimic în viață. Dacă au noroc și nu au fugit de toți din jur sau nu i-au pus pe toți pe fugă, vor avea acel om care îi va susține și le va aminti mereu că nu sunt singuri, că sunt iubiți, apreciați, orice s-ar întâmpla pe lumea asta. Îi vor ajuta să-și câștige curajul de a trăi Viața pur și simplu!

Copiii care sunt cel mai puțin condiționați vor fi întotdeaun ajutați de părinții lor, în special de cel cu Ajna definită. Prin copil, cel cu Ajna definită va ajuta și relația cu partenerul cu Ajna nedefinită. Aceasta este magia! Când lucrează unul, lucrează toți!

Copiii cu Ajna nedefinită au nevoie continuu de atenție și încredere că e suficient cât știu și dacă nu știu, e pentru că nu au nevoie să știe. Să fie ajutați să nu își creeze fixații, iar dacă deja au fixații să le ducă în sensul creativ: să deseneze, să cânte, să scrie. Să depresurizeze mintea de potențialul fixațiilor de pattern-uri.

Ei vor fi mereu sub această presiune, e în ei, nu vor scăpa. Ceea ce se va întmpla, însă, e că vor deveni conștienți de presiunea din cap și vor ști să danseze, să cânte, să scrie, să povestească atunci când mintea se duce pe cărări pustiite.

Vor învăța să o ducă spre ceea ce vor iubi mai târziu, spre artă și genialitate.

 

Foto

By Published On: 20/03/2024Categories: Jurnal de părinte, Stil de viață0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment