Ghid de rețete rapide, sănătoase și gustoase pentru copiii de la grădiniță și școală
Cred că nu e părinte pe planeta asta care înainte să aleagă creșa sau grădinița pentru copil să nu fi întrebat:
– Care e meniul?
– Ai văzut meniul?
– Cum e meniul?
Și e perfect justificabilă întrebarea pentru că la baza tuturor nevoilor umane stau fix cele primare, respectiv hrana.
Însă, partea mai palpitantă nu e întrebarea, ci tocmai, răspunsul.
Pentru că de cele mai multe ori, acesta nu e ceea ce vrem să auzim.
Îmi amintesc că atunci când l-am dat pe Andre la grădiniță avea 11 luni. Era pe vremea când legile nu erau cele mai blânde cu mamele și vrând – nevrând, acomodarea se făcea la vârste foarte fragede. Chiar și cu cele legate de hrană.
De unde copilul meu fusese diversificat cu carne de curcan pe care o cumpăram de la un magazin specific care aducea marfă numai joia dimineață, cu quinoa și orez brun, iar eu eram cea mai fericită mamă că ce sănătos mănâncă copilul meu, la 11 luni m-a lovit asteroidul când am realizat că povestea mirabolantă pe care o trăiam s-a încheiat tragic cu pui din comerț, orez alb și uneori zahăr și sare. Zic uneori pentru conștiința mea, dar cred că era mai des decât voiam eu să știu.
Aș putea numi acest punct, primul șoc în relația copilului meu cu hrana.
Al doilea șoc, dar de data asta în sensul pozitiv a fost când l-am mutat la o grădiniță de stat, în zona în care ne mutasem între timp cu casa. Cine s-ar fi gândit vreodată în viața asta că uneori, grădinițele de stat pot fi net superioare celor private? Acum 7 ani nici nu credeam ca e posibil, astăzi, după încă un copil la aceeași grădiniță de stat spun că înainte să alegeți vreo grădiniță privată, faceți un efort și interesați-vă de cele de stat. E posibil să rămâneți surprinși.
La această grădiniță, directoarea instituției făcea periodic întâlniri cu comitetul de părinți ca să ne ceară, printre altele, opinia despre meniul copiilor. Ce vrem să adăugăm, ce vrem să scoatem, copii cu alergii, copii mofturoși, de toate ne întreba ca să fim cu toții în consens. Și cum se făcea, că reușeam să ne înțelegem de fiecare dată.
Beti a avut probleme tot timpul cu produsele lactate. Și se găsea mereu soluție pentru ea și alți copii sensibili ca să nu rămână flămânzi. Pe principiul: copilul este responsabilitatea noastră cât e la grădiniță!
La școală, însă, știm cu toții că treaba cu mâncarea se complică exponențial. Cu cât crește copilul mai mult, cu atât nevoia de hrană e mai mare și ideile părinților mai puține.
– Ce mai fac azi de mâncare? este laitmotivul tuturor timpurilor în orice casă.
Să fie și sănătos, să fie și gustos, să fie și rapid de făcut, să fie, dacă se poate, și ieftin, și nici costisitor de mâncat în pauza mare de la școală.
Dar mai ales și mai ales, să mănânce copilul!
Cum rezolvăm această ecuație?
Agricola Bacău, cel cu Puiul fericit de care v-am mai tot povestit pe aici ca fiind una dintre cele mai bune alegeri în materie de carne de pasăre, dar mai ales brandul orașului meu natal, mândria tuturor băcăuanilor în rând cu Bacovia, amintirile copilăriei mele când mergeam să vedem puii din curtea fabricii, a dezvoltat un ghid de rețete ușoare cu scopul de a-i ajuta pe cei responsabili cu hrana copiilor să creeze meniuri sănătoase și gustoase.
Acest proiect este o continuare a inițiativei de acum 2 ani în care Agricola Bacău a investit în hrana copiilor internați în secția de pediatrie a Spitalului Municipal Bacău. V-am zis că e despre copilărie și amintiri frumoase!
Acum, proiectul s-a lărgit, prin crearea acestui ghid de rețete ușoare, văzut ca un program educațional destinat părinților și mai ales persoanelor care pregătesc hrana copiilor din grădinițe cu program prelungit și after school, care pot învăța astfel despre alimentația potrivită celor mici, despre rețete dedicate și modalități în care pot face preparatele mai atractive și mai sănătoase pentru copii.
Eu l-am descărcat, l-am printat și abia aștept să fac plăcinta cu mere și rețeta secretă de weekend.
Contributorii
Cezar Munteanu este unul dintre cele mai cunoscute personalități ale gastronomiei românești, cu peste 30 ani de activitate, și promoter al unei alimentații sănătoase. Acesta a contribuit la realizarea meniurilor complete pentru 10 zile formate din 30 rețete (mic dejun, gustare și prânz) pentru grădinițe și la realizarea a 10 rețete dedicate copiilor cu afecțiuni oncologice.
Pe lângă Cezar Munteanu, s-a alăturat și clinica KiloStop Junior, prima clinică de nutriție dedicată exclusiv copiilor și adolescenților. Clinica a contribuit la redactarea principiilor privind alimentația corectă a copiilor de grădiniță.
Alături de aceasta, Alina Trifu – fondator iHealth și consultant în nutriție, s-a alăturat proiectului prin redactarea principiilor privind alimentația corectă a copiilor cu afecțiuni oncologice.
Cătalin Hladi și Laura Matac sunt fotografii oficiali ai proiectului, specializați pe fotografia culinară, aceștia dispun de un amplu portofoliu de colaborare cu o serie de branduri renumite la nivel național.
Despre proiect
Acest ghid cu rețete simple, sănătoase și gustoase face parte din proiectul de responsabilitate socială ”Gustul care face bine” dezvoltat de Asociația „Agricola Neam de Gospodari”care are ca scop creșterea calității vieții în direcția educației și sănătății alimentare.
Sunt de părere acum și pentru totdeauna că darul cel mai de preț pe care îl putem oferi copiilor este o alimentație sănătoasă și echilibrată.
Când ești sănătos, poți spune că ai absolut tot ce îți trebuie să fii fericit!
Mai jos, găsiți filmul de prezentare a principiilor pentru o alimentație sănătoasă a copiilor: