În fața Moșului toți copiii ar trebui să fie egali
Avem mereu tendința să-i responsabilizăm pe alții pentru faptele și dorințele noastre.
Vrem să le arătăm dragostea, așteptăm ziua lui să-i facem o surpriză, nu suntem fericiți în cuplu, celălalt e vinovat, vrem să le oferim o jucărie mult dorită, îl așteptăm pe Moș Crăciun….
Știți, nu vom deveni mai buni așa. Ci, din contră, transmitem lipsă de asumare și responsabilizare.
Iar Moș Crăciun va obosi și poate, într-o zi, nici nu va mai veni.
Anul acesta am aflat târziu că Moș Nicolae vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Sau poate că am descoperit târziu că data în care mă aflam era fix 5 decembrie.
În fine, ori una ori alta, în stilul meu inconfundabil în care am trei agende și tot nu reușesc să notez lucrurile importante, n-am apucat deloc să mă pregătesc de acest Moș Nicolae.
Nu c-aș fi făcut-o în alte dăți, dar în ciuda dezorganizării în care supraviețuiesc am nevoie să știu exact ce aduce moșul în noaptea respectivă. Iar pe 5 decembrie pe la prânz nu aveam nici un habar.
În fața iubirii și-aprecierii, toți copiii ar trebui să fie egali
Doar mă știți, sunt omul cu bugetul. N-am plecat în Jumbo să las o jumate de vacanță în Grecia, cu toate că îmi cam scăpărau picioarele, am respirat profund și mi-am amintit următoarele:
- copiii cu cât primesc mai mult, cu atât data viitoare vor vrea ȘI mai mult. Și data viitoare e fix peste două săptămâni când vine Moș Crăciun, deci nu este o idee bună.
- copiii se bucură că A VENIT Moș Nicolae și nu neapărat că le-a adus cea mai tare jucărie din cartier care oricum va rămâne într-un colț în mai puțin de 4 ore.
- copiii care primesc tot ce visează și părinții lor la un loc, vor fi viitorii adulți nemulțumiți de ceea ce NU vor avea. Pentru că vor fi obișnuiși să primească, atenție – să primească, nu să câștige în urma unui efort, iar noi știm, căci suntem oameni cu capul pe umeri, că este IMPOSIBIL să primești TOT ce îți dorești. Asta-i o iluzie pe care ne-o vinde societatea în fiecare zi. Iar când ești obișnuit să primești și nu primești, ești nemulțumit, iar în situații grave intri în depresie.
- copiii sunt ființe sociale, ca și noi, adulții. Imaginea unui copil care se joacă în camera lui singur cu o bucătărie sau cu un avion cu telecomandă mai mult de 15 minute este ruptă din filme SF. Orice le-ați cumpăra, tot voi sunteți personajul principal din activitățile lui.
- Moș Nicolae trebuie să ajungă la toți copiii, deci cadourile în numele moșului trebuie să fie limitate într-un buget accesibil majorității. Ca să nu se întoarcă copilul de la școală frustrat că el a primit o portocală pe când colegul de bancă ultimul model ai adidașilor lui Ronaldo. Pe aceștia îi puteți voi cumpăra de ziua lui.
Ce-au primit copiii mei de Moș Nicolae?
- 1 rodie
- un moș de ciocolată, talie mică
- o carte
Ce-am primit eu de Moș Nicolae?
De la Beti
– Mami, am primit o carte de pictat! O să o iau la grădi ca să o pictez cu Mara!
De la Andre
– Mami, ce carte e asta?
– O carte care o să-ți răspundă la întrebări precum: Cum se obține benzina? Ce sunt resursele neregenerabile? De ce se vede răsuflarea când este frig? Cum se cează vulcanele?
– Da, vreau să știu totul. Citesc în mașină până la școală.
Copiii voștri ce-au primit? Dar voi?