A fost odată ca niciodată un slăbit fără diete
O să vă anunț în premieră că m-am apucat de slăbit, ca să nu credeți că mi-a fost preluat controlul de un extraterestru îndrăgostit de smoothie-uri, ciocolată fără zahăr și apă cu lămâie, seara, după ce culcă copiii.
Dar cum sunt cunoscută ca aia care și-a tăiat părul lung până la fund pentru că și-a dat seama dintr-o poză că-i stă ca naiba, s-a lăsat de fumat de mâine și nici n-a mai pus țigara-n gură vreodată sau s-a despărțit de iubit pentru că nu părea fericită în pozele cu el, într-una din zilele acestea grele de pandemie mi s-a pus pata să mă cântăresc și să mă îngrozesc.
Mă rog, de dragul rimei am pus ultimul cuvânt, realitatea e că mă așteptam să am 2-3 kg în plus pentru că doar știu ce fac și ce mănânc. Nu e ca și cum fac parte din cele 1% dintre femei care mănâncă pizza, cartofi prăjiți și beau Cola, iar apoi, slăbesc.
Am o prietenă așa, pe cuvânt de mare fană Lotto că femeia mănâncă toate junk-urile posibile și e slabă ca o lumânare. Iar eu mănânc niște pufarine seara, 2-3 bomboane și gata, kilu!
Și măcar de s-ar pune și kilogramele astea acolo unde e nevoie, să mi se îndeplinească și mie visul visurilor, acela de a nu mai purta niciodată sutien mulțumită sânilor planturoși, dar mi se pun la burtă, ohoo, burta asta care nu-și mai revine niciodată după ce naști și la picioare. Adică, fix unde nu trebuie și n-avem nevoie!
Slăbim fără dietă. Se poate?
Nu știu dacă mă repet și am mai spus-o vreodată pe aici, dar eu și dietele suntem într-o continuă relație de disconfort major la mansardă.
Numai faptul că nu pot să mănânc ceva sau îmi este interzis ceva ce ține de starea mea de bine, mă stresează. Iar dacă ceva mă enervează, instinctul este să elimin sursa de stres, logic, nu? De aceea, pe mine n-o să mă vedeți făcând dietă: dimineața la 9 fix – 1 ou, la 11 – jumătate de măr, la prânz: 3 frunze de salată și piept de pui, păi dacă eu am numai paste că e școală on line și n-am apucat să prind găina pentru pieptul la grătar ce înseamnă, că nu mai mănânc? Ba mănânc paste și se poate duce pe pustiu dieta cu pieptul ei cu tot!
Așa că, revenind la starea noastră de bine, că doar de aia vrem să slăbim, primul lucru pe care l-am implementat a fost să:
Dorm 8 ore pe noapte.
Complicat, vă spun! Că de unde seara intram în faza de ”timp cu mine”, acuma timp cu mine e fix 10-15 minute, hai 30 unde scriu, citesc și eventual, fac și-un duș. Păi, e corect?
Nu știu dacă e corect, dar e sănătos. Că o dată ce mă culc la o oră rezonabilă, corpul nu mai îmi cere surogatul de energie pe care-l găseam în paharul de prosecco, în pufarine, Lotto sau bomboane.
E greu? La început, da, dar totul vine din capul nostru. Când vrei cu adevărat ceva, chiar nu există nu pot!
Pe testate! În plus, tipul de relație pe care ar trebui să-l avem cu slăbitul ar trebui să fie de control și nu de teamă așa cum se întâmplă de cele mai multe ori.
Kilogramele în plus ne pun într-o lumină nefavorabilă, în capul nostru, ne fac să ne simțim neiubite, neelegante, nefeminine, când de fapt, ar putea să fie ceva ca o haină veche de care vrem să scăpăm. Cu ceva mai mult efort!
Stă totul în puterea mea să reușesc, ar trebui să fie laitmotivul vieții noastre!
Bineînțeles, nu vorbim de îngrășat cu kilogramele, de pierdut noțiunea și intrat într-un dezechilibru complet. Acolo, de cele mai multe ori, e nevoie de un consult de specialitate și chiar intrat într-un program de dietă. Dar tot nu-i imposibil!
Eu sunt, însă, adepta echilibrului în orișice, mai ales când vine vorba de sănătatea mea și a familiei mele. Sunt un pic de freak control, pentru că nu există nimic mai prețios pe lumea asta, mai ales în contextul actual, cum e sănătatea!
Ceea ce mă duce la punctul următor al discuției.
Mănânc ce trebuie seara.
Păi și ce trebuie? Orice, mai puțin carbohidrați. Adică, pește cu legume, carne cu legume, salată cu ce vreau, mai puțin cartofi, paste, orez, pâine, zahăr, fructe. Evit și brânza, dar nu întotdeauna. Dacă am chef de brânză, mănânc fără remușcări.
Asta e un model de cină în 99% din cazurile familiei noastre. Aici, am carne de rață (trasă la tigaie 1o-15 minute în ulei de măsline), legume la tigaie (sare, ulei de măsline, sos styr fry, 10 minute) și salată. Copiii tot asta mănâncă, de fapt, copiii nu au niciodată alt meniu decât al nostru (6 și 8 ani).
Îmi fac apoi un ceai bun, am unul din Portugalia care se cheamă Lucia Lima, la noi l-am văzut tradus ca lămâiță sau lemon grass sau dacă vreau să uit că nu mi-am terminat treaba și totuși mă culc, îmi fac de valeriană și adorm instant, cu bale la gură. Dacă îmi vine să mai mănânc ceva și nu pot dormi cu gândul la ceva-ul ăla, am mereu ceva bun pregătit, ceva ce știu că-mi place mult, mult de tot dar nu face parte din categoria carbohidraților: caju crud, castraveți proaspeți, morcovi din ăla buni, bio dacă se poate, cu gust adevărat, am găsit de curând nucă de cocos proaspătă, am spart-o iar miezul e delicios și ajută la slăbit. Oricum, o dată ce ești setat că după ceaiul ăla te culci și gata, în câteva zile corpul începe să se obișnuiască și să nu mai ceară mâncare pentru că știe că nu mai are unde s-o folosească pentru că te vei culca și nu mai bagi iar la spălat.
Mănânc absolut ce vreau în timpul zilei.
Acuma, nu dați iama în KFC, mâncați normal, echilibrat, dar în așa fel încât corpul să nu poftească la ceva iar seara să nu puteți dormi cu gândul la acel ceva. Eu nu mănânc aproape niciodată junk food, la KFC am mâncat o singură dată acum mai bine de 20 de ani, la Mc Donalds nu mai mănânc de minim 2 ani, iar cel mai des mănânc pizza, asta și pentru că știu exact ce pun în ea domnii de unde comand.
În mod normal,
Dimineața mănânc fructe, îmi fac smotthie-uri din fructe sau maxim cereale dar neapărat dulci pentru că altfel nu-mi plac și multă cafea neagră.
La 11 mănânc fructe din nou pentru că sunt fan orice tip de fruct.
La 13 mănânc supă cremă și/sau orice am în frigider și am poftă: salată cu ton, paste cu carne, orez cu carne, mămăligă cu brânză, la 17 îmi fac sandviș la sandviș maker (singura dată când mănânc pâine) sau orice am prin casă sau am gătit: turte cu brânză, batoane, plăcinte, iar seara, v-am povestit deja.
Facem sport? Aș face dacă aș mai avea când.
Când copiii făceau școală fizic, mergeam la sală sau făceam acasă un circuit de 9-10 exerciții pentru abdomen și picioare ca să scap de celulită. A funcționat foarte bine! Dar de când stăm cu toții acasă, iar până la 14 nu pot face nimic pentru că am școala în zona de interes a casei, iar după aia teme și practic, restul vieții care mai există după școala on line, mi-e aproape imposibil să mai fac și sport. Dar îmi lipsește și cumva, voi face loc în program măcar pentru 30 de minute de exerciții. Voi reveni pe această temă.
Deci, slăbim sau o lăsăm bală?
Slăbim, așa că:
- dormim 7-8 ore pe noapte,
- mâncăm cu atenție seara, iar după cină închidem bucătăria,
- nu ne privăm corpul de lucrurile care ne plac, dar o facem cu echilibru
- ne limităm la 3 mese principale și două gustări
- facem sport, dacă putem
Sunt de principiu că orice alegem să facem în viață, lucrul acela trebuie să ne aducă plăcere, să ne facă să ne simțim bine. Iar starea de bine vine mereu de la cap. Nu știm ce ne face să ne simțim bine până nu încercăm, nu testăm.
Ideea de a slăbi de multe ori ne duce cu gândul la ceva greu, imposibil, nesățios, cu gust neplăcut. În realitate, slăbitul are gust foarte bun dacă știm ce vrem și ce ne place. Trăim vremuri în care este aproape imposibil să nu găsim ceva pe gustul nostru și sănătos și sunt atâtea variante ne a ne face viața gustoasă încât, chiar e o chestiune numai de voință ca să reușești!
Plus că a mânca bun nu este sinonim cu a mânca mult. Prefer să cumpăr o bucată de carne mai scumpă care gătită să iasă impecabil decât să iau ceva mai ieftin și să aibă gust de cauciuc ars.
Azi se împlinesc 3 zile de când am încetat să mai mănânc după cină diverse chestii și dorm 8 ore pe ceas. 3 zile și deja mi s-a redus burta, fără să mai spun că mă simt odihnită, iar corpul nu mai îmi cere diverse la schimb cu oboseala.
Există excepții?
Normal! În weekend, regula cu mâncatul cu atenție seara nu se mai aplică. Vinerea sau sâmbăta avem mereu musafiri sau noi suntem musafirii altora și atunci, e dezmăț culinar fără de care viața n-ar avea culoare :)
Știu că ați înțeles deja, dar simt nevoia să o spun clar în cuvinte: ceea ce povestesc aici NU este o dietă, se bazează strict pe experiența și pe metabolismul meu, nu garantează pierderea de kilograme, ci minim, o stare de bine după ceaiul de lămâiță și un somn profund, după cel de valeriană.
Cred că mai presus de toate, înainte de a începe orice tip de dietă sau stil de viață, trebuie să vă cunoașteți corpul foarte bine, pe voi, ce vă place, ce vă face bine, ce vă dă o stare de bine, să lucrați la mental, să fiți bine cu cei din jur, cu voi înșivă, să vă placă de voi, să vă iubiți și să credeți mereu în voi!
Și să nu uitați niciodată, că se poate!
*** Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.
*** Săptămâna aceasta aveți reducere 25% la carte utilizând codul ScoalaAcasa25.