Muşchiuleţ de viţel, moale şi gustos
Mă tot laud cu reţeta mea de muşchi de viţel de vreo câteva articole încoace, insă vă spun că nu e mare secret sau cine ştie ce inginerie.
Însă, să tot fie vreo câţiva ani de când tot încerc cărnurile de vită acasă (din piaţă, din Cora, măcelării diverse, etc) şi nu iese ce trebuie să fie. Mă refer să se facă repede, la grătar, că de fiert 3 ore sau lăsat la macerat tot omu poate. Dar nu eu!
La mine ori se face în maxim o oră, cu tot cu garnitură, ori nu e de mine. Eu nu am timp şi mă organizez greu.
Aşadar, după ce astă vară mi-a dar clasă, cum s-ar zice, pentru a nu ştiu câta oară socrela care făcuse intr-o zi o mâncare de-a lor, un adevărat deliciu, dar nu pentru mine (o carne de oaie fiartă într-o oală specială o eternitate….), mi-a zis:
– Nu te supăra că astăzi servim „chanfana”, dar ştii că este o ocazie specială (întrunirea rudelor) şi nouă ne place. Uite, dacă vrei, îţi poţi face un muşchi de vită la grătar. Uite, ia tigaia aia grill şi imediat se face.
„Măi să fie, cred că rămân flămândă, zic eu, nu ca aş fi rămas vreodată”.
Şi când scoate socrela o tigaie şi face de două ori cu halca de carne pac-pac şi gata, carnea făcută şi ce minunăţie!!
Păi şi când mă întorc eu în ţara mea şi mă pun pe căutat tigăi.
Păi cum, noi fan carne de vită şi să nu am o o asemenea tigaie!!!
Şi am găsit-o, cea mai bună tigaie ever. Am dat ceva pe ea, dar merită fiecare leuţ, numai gândindu-mă la câţi bani aiurea dai pe vită şi nu iese ce trebuie.
Asta e:
E din ceramică neagră şi e specială pentru carne. Mi-e aşa drag de ea că aş dormi cu ea sub pernă.
Datorită ei am aflat că:
- tigăile şi nu numai, din ceramică nu se pun în maşina de spălat vase
- mâncarea se găteşte la foc mic şi mediu şi dacă apar urme de ulei ars înseamnă că focul e prea mare (se distruge ce e mai bun din mâncare)
- se spală imediat după ce nu se mai foloseşte
Pasul 2: este să procuri carne de viţel (nu de lapte) de la sursă sigură de viţel. Eu o am pe Cristiana de la care îmi iau carnea cea mai bună.
Muşchiul muşchi, limba limbă :)) Da, fac şi limbă de viţel, foarte bună şi aia.
Se taie felii de 2 cm, se sărează, se pune ulei de măsline, se încinge, se pune carnea, se lasă 1-2 minute, se micşorează focul, se mai lasă vreo 2-3 minute pe fiecare parte (dacă se doreşte medium – făcut, că eu dau şi la copii) şi cam asta-i cina. 15 minute pe ceas cu tot cu tăiat. Fără marinat, fără lăsat peste noapte.
Poftă bună!
[…] Am mâncat împreună cu muşchiuleţ de viţel, moale, fraged şi topitor în gură. Reţeta aici […]
[…] A fost garnitură pentru un muşchi de viţel care se topea în gură, reţeta aici […]