Oala minune sau cum să-ți faci mâncare în 10 minute
Despre One Pot de la Tefal aș putea să vă vorbesc vreo 30 de minute neîncetat. Minim.
Mi-am cumpărat minunea asta de oală după ce am petrecut vreo 3 nopți la rând căutând review-uri și opinii despre alte oale din aceeași categorie.
Am ales să-mi iau One Pot din două mari considerente:
- prețul acceptabil de 350 lei
- făcea exact ce aveam eu nevoie să facă: să gătească și să țină mâncarea la cald în timp ce eu mă ocup de altele
Iar acuma să le luăm pe rând. Costul justifică din plin valoarea produsului, așa că după aproape 3 luni de utilizare nu am nici o părere de rău pentru achiziția ei.
Principiul pe care se bazează o astfel de achiziție este acela al oalei sub presiune, adică, reduce considerabil timpii de gătit. Vrei pulpe de pui, sunt gata în 20 de minute. Vrei carne fragedă de vită bătrână, maxim 40 de minute. Iar câștigul suprem e că nu trebuie să stai lângă ea, își face treaba singură.
Cam despre asta este vorba pe scurt.
Acuma, în concret, să vă dau și detaliile corespunzătoare:
- Există mâncăruri la care pui toate ingredientele în oală și pleci de-acasă. Când te întorci mâncarea e gata. Astfel de rețete pot fi: pulpe de pui cu mazăre/ cartofi, pește la abur cu legume, orez/ orez cu lapte, vită cu legume, practic, cam tot ce ține de zona largă a mâncărurilor cu sos.
- Există mâncăruri care necesită 2 sau 3 pași pentru a fi pregătite, cum ar fi supa de pui (am spus rețeta în video), ciolanul cu fasole. La acestea nu le poți pune pe toate în oală și pleca de-acasă pentru că la întoarcere o să ai o jumătate de rețetă făcută și o să rămâi flămând.
- Timpul setat nu reprezintă timpul efectiv până când mâncarea este gata. Aparatul are nevoie de timp pentru a atinge temperatura setată, timp necunoscut dar care din experiență poate varia între 10-25 de minute, poate chiar 30, ceea ce se adaugă la timpul efectiv al rețetei. Dacă vita se face în 40 de minute, în realitate va fi gata în 60 sau 70. Pentru a reduce timpul de încălzire al aparatului este de preferat să folosiți lichide calde.
- Este important să puneți oala sub o hotă. Scoate destul de mult abur și vi se poate strica mobila.
- Aveți mare grijă să nu o folosiți fără oala principală, adică să turnați lichide în cuva electrică pentru că se va strica aproape sigur. Service-ul este undeva în zona Vatra Luminoasă, iar domnii sunt niște drăguți. Am povestit în video cum am reușit să torn supă peste rezistență.
- Oala de gătit se spală numai de mână, nu la mașina de spălat, dar este dintr-un material foarte ușor de curățat așa că nu e un efort.
- Are programe de rumenire, prăjire, abur, slow cooker, mâncare pentru bebeluși, orez, gătire sub presiune. Singurul fel de mâncare testat și care nu ne-a plăcut deloc a fost orezul. De departe, orezul meu făcut tradițional iese mult mai pufos și aerat. În rest, nu am nici o obiecție de făcut.
- Carnea gătită este din categoria mâncărurilor fierte. De exemplu, când fac pulpe de pui le pun la presiune mare timp de 30 de minute, dar apoi le pun la cuptor 10 minute pentru rumenire.
- Capacul se blochează când este temperatura din interior foarte mare și se deblochează numai după ce se scoate presiunea ceea ce o face foarte sigură de utilizat.
- Anumite programe se utilizează cu capacul deschis, cum e cel de rumenire, dar dacă aplicăm logica că și la o gătire normală tot cu capacul scos rumenești ceapa, de exemplu, atunci întreg procesul de gătire la One Pot devine mult mai simplu de parcurs.
- După finalizarea gătirii se trece automat în programul de menținere la cald pentru ca mamele să aibă mâncarea caldă pe masă când se întorc cu copiii din oraș.
Câteva rețete care au ieșit delicioase la One Pot de la Tefal:
- Mămăligă:
- 1 l apă (caldă)
- sare
- 250 g făină de porumb
Se amestecă cu lingura de lemn, se setează gătire sub presiune mediu, 9 minute.
La final se amestecă și se servește.
Poftă bună.
2. Ciolan de porc cu fasole
- 1 ciolan de porc crud
- 1 sau de fasole roșie ( eu folosesc Bonduelle pntru că are deja condimente adăugate, dar orice fasole e bună)
- sare, piper, ceapă albă/ roșie
Se pune ciolanul de porc la fiert în One Pot cu condimentele, ceapa și apă caldă la gătire sub presiune mare, 30 minute. L-am pus în coșul de gătire la abur ca să nu intre apa în el, așa ne place nouă. E foaste bine dacă-l fierbeți și direct în lichid.
Se scoate, se crestează pielea, dar fără să se taie carnea și se pune la cuptor timp de 30 minute, funcția grill. Se scoate când șoricul devine arămiu.
În acest timp, se pune deoparte apa în care s-a fiert ciolanul și se pune în oala de la One Pot fasolea cu tot cu apa din cutie (dacă e Bonduelle). Dacă e un alt tip de fasole, scurgeți apa și adăugați apa în care a fiert ciolanul. Puneți condimente precum foi de dafin, sare dacă e nevoie, piper, gătire sub presiune medie, 5 minute și închideți.
Serviți cald și lingeți-vă pe degete!
3. Pește cu legume
- 2 pești curățați (dorada mâncăm noi mai des)
- legume: cartofi, morcov, dovlecel, broccoli
Se condimentează peștii cu sare, lămâie, usturoi și se așează în oală. Dacă peștii sunt prea mari, le puteți tăia capul și coada. Se pune apă caldă peste ei sau vin alb. Se așază grătarul (vine cu oala) în care se pun legumele, se dau la gătit, presiune medie, 10 minute.
Mai poftiți!
Aparatul vine și cu cartea lui de bucate, dar pe mine nu m-a inspirat atât de mult, mai degrabă mă uit la timpii folosiți pentru anumite cărnuri dar nu întotdeauna se aplică în realitatea mea. Prefer mai degrabă să testez pe meniul nostru obișnuit temperaturile și minutele, decât să inventez lucruri noi dintr-o carte cu rețete foarte puțin cunoscute.
Ca și concluzie, aveți nevoie de timp ca să vă obișnuiți cu el, dar o dată ce l-ați înțeles o să vă fie greu să renunțați la el. Pentru mine a devenit o gură de aer atunci când ori sunt plecată de-acasă și am nevoie să fac mâncare, ori am atâta treabă în casă încât nu am timp să fiu cu ochii pe oala de mâncare.
Pentru experiența pe viu cu One Pot de la Tefal și rețeta de supă de pui, dați play pe vido-ul de mai jos:
Foarte util review-ul tău, și chiar foarte util, pentru că habar nu aveam că poți face mămăligă la One Pot. :)))
Cu orezul nici eu nu am fost încântată de cum mi-a ieșit. Cred că dacă-l faci la abur iese mai pufos și mai aerisit..
Mi-ar plăcea să-ți mai împărtășești ideile/rețetele folosite la One Pot :)