Pacea copilului e de patru ori mai de preț decât dreptatea mamei

Pacea e de patru ori mai de preț decât dreptatea (Arsenie Papacioc)

Dacă ar fi să mă întâlnesc cu mine cea de dinainte să devin mamă sau de acum 3 ani când experimentam cele mai mari crize cu copiii, mi-aș spune așa:

– Draga mea, regulile sunt bune, cele mai bune, dar acum relaxează-te un pic, mergi în colțul opus al camerei și privește din nou către problemă. Ce vezi?

Un copil care nu vrea să doarmă sau care nu vrea să mănânce fără plușul preferat, care nu vrea să îmbrace pijamaua sau care plânge după pisica vecinei de vis a vis. La bază e un copil obosit, trist, amărât, nu e copilul care nu vrea să se conformeze regulii. Iar copilul obosit, trist sau amărât are mai degrabă nevoie de o îmbrățișare și de pupici mulți și mai puțin de:

– E ora 20, trebuie să mănânci!

– Nu avem voie cu jucării la masă!

– Nu mai plânge!

– Nu mănânci desert până nu termini tot din farfurie!

– Este imposibil să te joci cu pisica vecinii acum!

Uneori, situațiile de criză obligă soluții de criză.

Sunt mama care n-a acceptat nici un fel de excepție în ceea ce privește somnul și alimentația copiilor mei. De aceea, mi-au murit jumătate de neuroni la diversificarea unuia dintre ei și cealaltă jumătate în vacanțele în care nici o regulă nu mai funcționa în condiții normale.

Cred cu tărie că succesul în parenting și liniștea mamei stă în clarificarea și urmarea regulilor în familie. Somnul trebuie să fie somn la maxim 21.30, povestea de noapte bună să fie poveste de noapte, masa și gustările la ore fixe și din alimente sănătoase. Copiii au nevoie de rutină pentru dezvoltarea lor echilibrată.

Pe de altă parte, însă, există aceste momente în viața oricărei familii, de exemplu, ieșiri în oraș, concedii, excursii, city-break-uri, botezuri sau invitați la cină la voi acasă când lucrul cel mai bun pe care îl puteți face este să vă relaxați. Să vă gândiți că există o mică probabilitate ca cel mic să nu vrea să doarmă la 21.30, să nu mănânce supa de legume ci fix cartofii prăjiți pe care i-a comandat ceilalți copii din grup, să facă crize de plâns pentru că pe el nu îl așteaptă nici o pisică acasă.

Acum vreo 3 ani, am fost să vizităm Porto-ul cu copiii și până n-am avut nervii făcuți pilaf că una le ceream eu, alta făceau ei, n-am priceput că de fapt salvarea noastră stătea într-o înghețată mâncată liniștiți pe malul râului Douro.

Dacă mama e liniștită toată lumea e fericită

După ce anii au trecut și crizele s-au rărit recunosc că îmi este simplu să mă pot uita în spate la toate experiențele noastre ca la o carte deja citită, plină de învățăminte.

Azi sunt mama care, uneori, le dau înghețată înainte de prânz sau fructe înainte de cină, dacă simt că relația noastră devine mai puternică astfel.

Sunt mama care impune regula – nu mai mult de un dulce pe zi, dar ce minunat este să faci, uneori, lucruri în afară limitei, împreună cu copiii tăi.

Sunt mama care uneori îi țin la televizor preț de două filme sau care atunci când avem musafiri îi culc la 11 noaptea sau adorm pe canapea. Sunt mama care nu cumpără pisică în casă chiar dacă copilul face crize și sunt mama care nu cumpără niciodată mâncare de la Mc Donalds.

Pentru toate astea și celelalte momente când liniștea tuturora contează cel mai mult există brațele larg deschise ale mamei care liniștesc întotdeauna un copil care nu vrea pijamale sau îi este dor de pisica vecinei de vis a vis.

Sursa foto

Share This Story!

Leave A Comment