Pâine delicioasă din mămăliga rămasă
Dacă vă spun că este preferata familiei noastre, o să spuneți că visez frumos. Dar eu vă asigur că nu e nimic mai simplu și mai gustos ca această pâine, în plus, salvați bunătate de mămăligă care nu se mai dorește în viața voastră în starea cunoscută.
Această rețetă este o reinterpretare a pâinii portugheze numită ”broa”, una dintre preferatele mele, însă adevărata ”broa” are în compoziție pe lângă făină de mălai și grâu, făină de secară. Este o pâine care nu crește foarte mult, mai negricioasă la aspect, mai compactă ca și consistență, dar delicioasă cu unt și responsabilă pentru kilogramele în plus căpătate după fiecare vacanță de vară.
De rețeta mea de pâine cu mămăligă aveam tare nevoie pentru că la noi în casă se mănâncă destul de puțină și rămânea mereu după poftele fii-mii de brânză cu mămăligă. De obicei, hrănim un câine comunitar cu ce ne rămâne, dar câtă mămăligă să mănânce și el, săracul?
Așa că, azi vă invit să degustați pâinea mea cu mămăligă și să-mi spuneți dacă nu e o adevărată minune în viața voastră.
Că în a noastră, sigur este!
Două lucruri am de menționat aici și pe care vă rog să le aveți în vedere:
1. cantitățile se calculează în funcție de câtă mămăligă folosiți. Începeți cu acest pas, acela de a cântări exact mămăliga.
2. mămăliga trebuie să fie nițel moale. Eu o fac de obicei la Tefal One Pot. Nu o faceți vârtoasă, ci mai degrabă să curgă puțin din lingură. Mie, de altfel, așa îmi și place, curgătoare ca să topească brânza din farfurie. Miam, miam, ce poftă mi s-a făcut! Însă, dacă e mai tare e bună și aia, păi nu facem noi pâine din ea? Facem! Doar că o să aveți nevoie de mai multă apă la frământare.
Cu acestea fiind spuse, haideți să ne apucăm de treabă!
Ingrediente:
- 500 g mămăligă (atâta am avut eu, dar voi puneți câtă aveți)
- 500 g făină albă (câtă mămăligă aveți, atâta făină albă, de care aveți)
- 50 g drojdie proaspătă/ 2 plicuri uscată (calculați drojdia în funcție de cantitatea făinurilor)
- 200 – 250 ml apă călduță (cu tot pentru desfacerea drojdiei dar, aplicați la cantitatea făinurilor folosite. Vă povestesc mai jos procesul)
- sare
Preparare:
Această pâine se coace la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru aproximativ 40 minute.
Pasul 1: Drojdia se desface în puțină apă călduță din cantitatea totală pe care o veți folosi. Lăsați-o câteva minute deoparte.
Pasul 2: Într-un recipient mai mare, amestecați mămăliga cu făina albă și drojdia. Amestecați bine.
Pasul 3: Adăugați apă, ușor, până când se omogenizează totul și la final, sarea. Obiectivul este să ajungem la un aluat moale, puțin lipicios.
Acoperiți cu folie de plastic și lăsați la dospit aproximativ o oră, până crește în volum.
Pasul 4: Dăm drumul la cuptor la 200 grade și ne pregătim tava unde vom coace pâinea. Eu am folosit tava de la cuptor, cea neagră pe care am tapetat-o cu hârtie de copt.
Pasul 5: Punem făină pe blatul de lucru, scoatem pâinea din recipient, dacă e cantitate mare ca a mea, împărțiți aluatul în două și dați formă rotundă pâinii voastre. Ajutați-vă de făină, dar nu exagerați! Puteți face chifle, o pâine mare, două mai mici, o pâine floare (cu o chiflă în mijloc și câteva în jurul ei), o puteți cresta sau nu, cerul e limita la astfel de creații :)
A mea a fost simplă, împărțită în două pâini egale.
Pasul 6: Așezați pâinea în tavă și o lăsați la cuptor aproximativ 40 de minute.
Copiii mei au tăbărât pe ea și nu le-a venit să creadă ce bună e, chiar și după ce se răcește. Că de fapt, ăsta e secretul acestei pâini, că rămâne delicioasă și în următoarele zile.
Soțul meu, în schimb, care nu prea mănâncă pâine, când a venit de la serviciu s-a uit lung la tava mea abia scoasă din cuptor și m-a întrebat salivând:
– Ai făcut broa?
– Am făcut broa românească, am răspuns eu zâmbind, scoțând untul din frigider. Că se știe, bărbații îl găsesc mai greu :)
Poftă bună și stare de bine în familie, vă doresc!
*** Iar pentru câteva minute de relaxare, vă invit să citiți Destin de mamă, o reprezentare cu tușe ironic-amuzante a vieții de familie de astăzi, precum și a universului interior al femeii contemporane, răvășite și supraîncărcate. Dina a găsit soluția de a te lăsa, ca femeie, în ghidajul instinctului și al intuiției feminine, recunoscute ca fiind salvatoare, plus o bună educație – adică ceea ce știi după ce ai uitat tot.” (Oana Moșoiu, soră, trainer, voluntar, profesor, mamă ș.c.l)