Poale-n brâu, cele mai pufoase și mai aromate plăcinte

Rețeta ce urmează să v-o dau e testată și răs-testată pentru că dacă e ceva ce nu-mi place când vine vorba de plăcinte de orice tip este aluatul de tip pâine, fără gust, sec, fad, tare. Pentru mine, plăcinta ori e pufoasă ori nu ne mai obosim s-o facem. Iar când vine vorba de poale-n brâu, compoziția de brânză trebuie să fie parte integrantă din aluat, când muști din ea să nu știi care-i aluatul și care-i brânza. Să fie un gust complet de pufoșenie și aromă.

Acuma, că v-am făcut să salivați, să ne apucăm de treabă!

Rețeta nu are secrete, diferența dintre aceasta și ce găsiți pe internet stă în cantitățile ingredientelor, iar ca la orice altă rețetă, la calitatea lor. Folosiți drojdie proaspătă dacă aveți, făină de tip 000 de cozonac dacă puteți și cea mai bună brânză de vacă pe care o găsiți. A mea a fost Pilos, de la Lidl.

Restul e plăcere!

Ingrediente:

Aluat:

  • 600 gr făină 000
  • 30 gr drojdie proaspătă sau 10 gr uscată
  • 350 ml lapte călduț
  • 50 gr zahăr
  • 3 gălbenușuri
  • 100 gr unt topit (și răcit)
  • coaja de la o lămâie (obligatoriu bio)
  • puțină sare

Compoziție:

  • 500 gr brânză de vacă
  • 2 ouă întregi
  • 150 gr zahăr tos
  • 100 gr griș
  • esență de vanilie
  • coaja de la o lămâie (obligatoriu bio)
  • 1 ou pentru uns

Preparare:

Pasul 1: Peste drojdie se pune zahărul, un pic de lapte călduț (din cei 350 ml) și o lingură de făină (din cei 600 gr) și se lasă până crește puțin. Aproximativ 10-15 minute.

Pasul 2: Într-un castron mare am pus făina, am adăugat în mijloc drojdia, restul de lapte călduț, untul topit și cele 3 gălbenușuri. Am amestecat totul până s-au omogenizat toate ingredientele, iar apoi am început să frământ aluatul. La final, am adăugat praful de sare și coaja de lămâie. Aluatul este moale, fin și tare pufos, o minune pentru relaxarea mâinilor și-a psihicului. După ce l-am frământat câteva minute, am acoperit castronul și l-am lăsat să crească aproximativ o oră.

Pasul 3: Între timp, m-am ocupat de compoziție. Într-un castron am amestecat brânza de vacă, cele 2 ouă la temperatura camerei, zahărul, esența de vanilie, coaja de lămâie și grișul. Am amestecat totul cu o lingură. Cantitatea de griș depinde foarte mult de tipul de brânză folosit. Compoziția trebuie să stea pe lingură, ca o smântână groasă. Să nu curgă.

Pasul 4: După o oră, am desfăcut aluatul crescut extrem de frumos, parcă e o minge pufoasă de nor și l-am împărțit în 4.

www.mamipetocuri.ro

Din fiecare bucată am întins o foaie înaltă de aproximativ jumătate de centimetru pe care am împărțit-o în două ca să rezulte 4 pătrate egale.

www.mamipetocuri.ro

Pe fiecare pătrat am pus câte o lingură de compoziție pe care am întins-o puțin (ca să nu mănânc aluat gol pe margini și să am compoziție numai în mijloc), am unit colțurile la mijloc (se unesc în diagonală) o dată și apoi, încă o dată și le-am așezat în tavă. Le-am uns cu ou și le-am mai lăsat la crescut încă 10-15 minute.

www.mamipetocuri.ro

Pasul 5: Am preîncălzit cuptorul la 180 grade și le-am lăsat 10 minute, iar apoi am scăzut temperatura la 160 grade și le-am mai lăsat 15 minute.

Sunt absolut delicioase!

Sunt extrem de pufoase și gustoase, iar până și portughezul casei neobișnuit cu deserturi cu brânză dulce le-a devorat!

www.mamipetocuri.ro

***”Destin de mamă este o reprezentare cu tușe ironic-amuzante a vieții de familie de astăzi,
precum și a universului interior al femeii contemporane, răvășite și supraîncărcate. Dina a
găsit soluția de a te lăsa, ca femeie, în ghidajul instinctului și al intuiției feminine, recunoscute
ca fiind salvatoare, plus o bună educație – adică ceea ce știi după ce ai uitat tot.” Aceasta este cartea mea :)

Share This Story!

Leave A Comment