Relațiile cu colegii: cât de bine știu copiii să le gestioneze la școală?
Îi povesteam unei bune prietene de-ale mele o întâmplare de acum vreo 3 ani când prietenul cel mai bun al lui Andre de pe vremea aceea, i-a dat pantalonii jos în curtea școlii, așa, în glumă.
În ciuda faptului că eu consider că am o relație apropiată cu copiii mei, vorbesc mult cu ei, mă ocup doar eu de ei, nu am nici o persoană din afară care să interfereze în veun fel cu rutina și timpul nostru, chiar și așa, Andre mi-a povestit după vreo 3 zile când s-a apucat de plâns, așa, dintr-o dată, aparent fără motiv. După ce am luat povestea de la Adam și Eva, începând cu cantitatea de dragoste pe care i-o purtăm, cât e de important să știm mereu unul de celălalt, și tot tacâmul, am reușit să ajung la motivul principal al supărării lui.
Întâmplarea, la prima vedere de nedorit în viața niciunui copil, mi-a ridicat mingea la fileu, așa cum, probabil mă știți deja, văd în orice situație complicată lecția pentru care ne pregătește viața.
Atunci a fost momentul când am știut că e nevoie să clarificăm, de data asta cu exemple concrete, ce înseamnă ”prieten” și cum să impui limite clare celor din jur.
În paralel, prietena mea îmi povestea cum copilul ei i-a dat pantalonii jos unui coleg de la școală, dar copilul acela nu părea că s-a supărat prea tare și că a gustat gluma.
Ceea ce mă duce la nivelul următor al discuției, că nu întotdeauna prima reacție e și cea reală. Poate, într-adevăr, i s-o fi părut amuzant, dar la fel de real ar fi putut fi o reacție de apărare în fața unei situații pe care nu a știut să o gestioneze altfel. Chiar dacă poate s-a simțit jenat, a ales să nu pară diferit de grupul de prieteni și atunci, a zis că e mai bine așa.
Dar nu e mai bine. Cel mai bine e să vorbim deschis cu copiii noștri, iar și mai bine este atunci când ne vine și școala în ajutor.
Săptămâna aceasta am participat la o întâlnire cu copiii clasei I de la o școală din Popești Leordeni unde s-a desfășurat pentru al 7-lea an consecutiv, Școala siguranței Tedi.
Tema acestei întâlniri a fost exact pe subiectul: Relațiile cu colegii în care s-a discutat despre cum o relație bună de prietenie implică respect, comunicare, amabilitate, să știi să ierți și să fii amabil.
Dar mai ales, că toate acestea există în sufletul nostru, ele doar trebuie cultivate și exersate.
Recunosc, că ultima frază m-a uns la inimă.
În paralel, există, desigur, și relații mai puțin plăcute, recunoscute prin provocare de durere, bruscare, ridiculizare sau înjosire, și în general, orice relație care te face să te simți rău.
Și în orice astfel de situații, cel mai important este să cerem ajutorul unui adult. Iar orice adult, unei autorități.
Întâlnirea a durat o oră, iar doamna polițist care a prezentat lecția primește din partea mea nota 10 cu felicitări. A făcut față cu brio la 29 de copii absolut delicioși în întrebări, le-a spus două povești pline de tâlc, a știut să alterneze subictele de discuție ca să facă ora cât mai interactivă, a răspuns la toate provocările de tipul:
- de ce nu vorbește Tedi? Pentru că nu îi merge microfonul, dar, vedeți, vă răspunde din priviri :)
- câți ani are Tedi? El vine dintr-o lume de poveste unde adulții sunt mereu copii, așa că poate avea orice vârstă vreți voi.
Despre Programul Școala siguranței Tedi
Școala siguranței Tedi este un program educativ inițiat și implementat de către compania Maspex Romania prin brandul Tedi și care se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Poliția Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Acest program educativ se adresează elevilor de clasa I și are ca obiectiv consolidarea informațiilor privind siguranța școlarilor care s-ar putea confrunta cu pericole în drum spre școală, la școală, acasă sau în timpul vacanțelor.
Ca o noutate, anul trecut a fost introdus un capitol suplimentar, ,,Igiena corpului şi a minţii’’, alcătuit atât din noțiuni teoretice cât şi din activități şi exerciții menite să le ofere elevilor, cadrelor didactice şi părinților un sentiment de siguranță referitor la contextul pandemic actual.
Indiferent că vorbim de școală online sau offline, lecțiile lui Tedi pentru siguranța elevilor de clasa I se vor desfășura și în anul școlar 2021-2022. Așa că, elevi din toată țara sunt așteptați să participe la lecții. Tedi îi invită pe toți profesorii învățători să-și înscrie clasele în program.
Participarea la program este GRATUITĂ şi se realizează pe baza înscrierii de către învățători pe site-ul www.scoalatedi.ro.
Materialele didactice sunt gratuite, se găsesc în format electronic și vor fi transmise prin e-mail, după finalizarea înscrierii. Materialele pot fi folosite atât în predarea directă la școală cât și la orele desfășurate online.
Implementarea programului la clasă este certificată printr-o diplomă de participare. Implicarea învățătorilor şi a elevilor este răsplătită de către Tedi prin premii surpriză.
Pe termen lung, mi-ar plăcea tare mult să se organizeze astfel de programe și la clasele de gimnaziu pentru a reaminti constant principiile pe care se fundeamnează o viață sănătoasă atât fizică, dar mai ales emoțională.
E adevărat că toți suntem datori cu o terapie în viață, dar mai bine mai târziu sau poate niciodată!