Salam de biscuiți fără zahăr
Știu că se tot vehiculează ideea că salamul de biscuiți este desertul copilăriei noastre, dar eu nu am nici un fel de amintire despre asta, în afară de ciocolata de casă care a fost și va rămâne dragostea mea pentru totdeauna.
Până să fac rețeta aceasta, am considerat mereu că salamul de biscuiți e un desert prea complex pentru nivelul meu de acceptanță al dulcelui din viața mea. După ce că ai biscuiți, mai adaugi și zahăr și lapte și rahat, un dulce peste dulce, ieșind un alt dulce, de multe ori ……prea dulce.
Dar cum destinul se dovedește aproape mereu un bun comediant al vieții mele, pe cât de neînțeles a fost salamul de biscuiți în viața mea pe atât de mult îl iubește copilul meu cel mare. Iar colac peste pupăză, anul acesta, de ziua numelui nu și-a dorit nimic altceva decât:
– Salam de biscuiți făcut de tine, la fel de bun ca al bunicii!
Vedeți ce fac bunicile? Ridică ștafeta mamelor la niveluri culinare greu de atins. Dar cum dorința copilului e poruncă pentru mine, m-am apucat să studiez problema. Am sunat-o pe mama, am cercetat internetul care nu prea m-a satisfăcut din pricina zahărului adăugat, am analizat situația și-am ajuns la o rețetă absolut minunată, nu că e făcută de mine că dacă nu ieșea ce trebuia nici nu vă povesteam de ea, dar atât de gustos a ieșit că pozele ce vedeți sunt ultimele 6 felii tăiate de copil și păzite cu prețul a 15 minute pe tabletă.
Las rețeta aici până n-o uit, că presimt că e doar începutul unei frumoase prietenii.
Ingrediente:
- 500 g biscuiți Petit Beurre
- 500 g rahat turcesc
- 200 ml lapte (pentru varianta de post puneți apă)
- 150 g unt (pentru varianta de post puneți margarină sau unt vegetal)
- 2 linguri cacao (eu am pus pudră de roșcove)
- un plic de zahăr vanilat sau esență
Preparare:
Pasul 1: Cu ajutorul copiilor am rupt în bucăți biscuiții și am tăiat peste ei rahatul. (De aici și bucățile foarte mari din poză. Voi le puteți tăia și mai mic :)
Pasul 2: Într-o crăticioară, am încălzit laptele, am adăugat untul la temperatura camerei și am amestecat până s-a omogenizat totul. Apoi, am adăugat cacaua (pudra de roșcove) și zahărul vanilat, am amestecat continuu și-am închis focul. Am lăsat la răcorit.
Pasul 3: Am turnat lichidul peste biscuiți și rahat, am amestecat bine și-am lăsat câteva minute să se întrepătrundă aromele.
Pasul 4: Pe o folie de plastic de bucătărie am pus jumătate din compoziția de biscuiți și am rulat folia, dând cu mâna forma unui salam, iar apoi am făcut nod la capete.
Pasul 5: L-am lăsat la frigider 1-2 ore, l-am tăiat și l-am servit cu poftă.
Singurul secret la această rețetă și pe care aș fi vrut să-l știu dinainte este că atunci când îi dați forma de salam trebuie să-l îndesați foarte bine în plastic. Adică, să faceți puțină forță când îl înveliți în plastic, să se poată lega mai bine compoziția cât stă la rece.
Asta e toată distracția! O să vă iasă 2 salamuri de biscuiți care vor dispărea rapid printre mânuțele pofticioșilor. Iar faptul că nu are zahăr adăugat îl face cu siguranță o gustare potrivită între mese.
Poftă bună!
*** Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.