Sărățele cu telemea și iaurt

La noi în familie, sărățelele sunt la mare căutare, asta și pentru că sunt delicioase dar și pentru că e o gustare pe care copiii o pot face singuri aproape în totalitate. În plus, motivul meu ascuns este că am ce să le pun la pachetul de la școală pentru 2-3 zile, deci mă salvează și la acest capitol.

Singura problemă la rețeta pe care o folosesc cu mare succes dintotdeauna este smântâna de care uit aproape întotdeauna să o cumpăr pentru că e un ingredient pe care-l folosesc doar la rețeta aceasta și la sarmalele de Paște și de Crăciun.

Așa că zilele trecute, vrând – nevrând, a trebuit să improvizez o rețetă nouă la care să înlocuiesc smântâna cu chefirul pe care îl am întotdeauna în casă. Spre surprinderea mea, cu noua rețetă, sărățelele au ieșit mai pufoase la interior, comparativ cu cele cu smântână care sunt mai crocante. De unde și dispariția lor aproape instantă:

– Mami, să-mi mai pui sărățele la școală ca să mai dau și la colegii mei că le-au plăcut tare mult!

Data viitoare fac porție dublă căci tocmai mi-am extins aria de expertiză la sărățele :)

Ingrediente:

 • 550 g făină albă
 • 25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată (un plic)
 • 150 unt topit și răcit
 • 150 ml chefir sau iaurt mai gras
 • 300 g telemea
 • 2 ouă (+1 ou pentru uns)
 • sare, mac, susan

Preparare:

Pasul 1: Desfacem drojdia cu puțin lapte călduț și zahăr. Eu folosesc numai Green Sugar.

Pasul 2: Așezăm făina într-un recipient încăpător, facem o gaură în mijloc și punem drojdia. Amestecăm, adăugăm cele două ouă și amestecăm din nou. Turnăm untul răcit, amestecăm, iar apoi adăugăm telemeaua rasă.

Pasul 3: Începem să adăugăm chefirul sau iaurtul puțin câte puțin și amestecăm bine până ce începe să se formeze un aluat compact, ca o plastilină. Nu trebuie să se lipească de mâini. Îl lăsăm câteva minute la odihnit.

Pasul 4: Preîncălzim cuptorul la 180 grade, funcția sus – jos. Pregătim o tavă tapetată cu hârtie de copt, și ne pregătim formele cu care vom tăia sărățelele. Eu folosesc întotdeauna formele de biscuiți de Crăciun. Mă rog, nu eu, copiii. Că ei le taie.

Pasul 5: Pregătim blatul de lucru cu puțină făină, iar apoi, dintr-o jumătate de aluat formăm o foaie înaltă de aproximativ 3 mm. Începem să tăiem sărățelele, le așezăm în tavă, le ungem cu ou bătut și le punem deasupra sare, mac, susan sau ce vă place vouă. Eu am pus mac și sare de mare pentru că nu am adăugat deloc sare în compoziție și dacă sărățelele nu sunt sărate ce rost le mai are numele?

Pasul 6: Le lăsăm la cuptor pentru 20-25 de minute. Când sunt bronzate, le scoatem și le mai lăsăm puțin la răcorit.

Cele mai pufoase și gustoase!

 

www.mamipetocuri.ro

 

***Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.

 

By Published On: 25/03/2021Categories: Rețete rapide, Rețete românești4 Comments

Share This Story!

4 Comments

 1. Ella 25/03/2021 at 12:58 - Reply

  Hei Tina. Pare super simpla reteta. Parca s incerca si eu :)
  Intrebare – telemeaua sa scurge de zeama? Multumesc

 2. PETAC EMILIA 16/11/2022 at 16:01 - Reply

  Se pare că ptr.orice drojdie( ca să crească) puneți zahar. Și vi se pare normal că produsul final, indubitabil, are tentă de dulce? Eu vreau ceva SARAT . De ani nu am mai găsit in comerț un covrig sărat. Și pe unde haladuiesc tor încerc și sper să am parte de un COVRIG SĂRAT. Dar voi faceți cum va este mai la îndemână.

Leave A Comment