Cumpătarea sau Temperanța

Cumpătarea este cartea 14 din Arcana Majoră a cărților de Tarot și indică abilitatea de a combina cunoștințele cu spontaneitatea.

Termenul de cumpătare înseamnă moderație. Pentru mulți, această reprezintă autocontrol. În cărțile de Tarot, Cumpătarea nu reprezintă extremul, pentru că nici o extremă nu este necesară și nici de dorit.

Cuvântul ”cumpătare” sau ”temperanță” derivă din latină și înseamnă ”a mixa”, ”a combina potrivit”. Persoana care reușește să se arate așa cum este cu adevărat pe dinăuntru cât și pe dinafară este caracterizat atât prin moderație, cât și prin abilitatea de a combina diferite părți ale vieții.

Mulți oameni reușesc să-și trăiască viața împărțind-o pe bucăți. Își creează personalități diferite, una pentru viața profesională, alta pentru cea de familie. Amândouă sunt false. Consideră anumite momente și situații ca fiind serioase, iar altele ca amuzante și au grijă să nu zâmbească niciodată la cele serioase. Oamenii pe care îi iubesc sfârșesc prin a nu fi cei de care sunt atrași sexual. Toate aceste separații derivă din inabilitatea de a lua viața așa cum vine, moment cu moment. Cumpărarea combină elemente din personalitatea fiecăruia cu lumea din afară și le face să curgă împreună, în mod natural.

Sunt ceea ce sunt aici și acum.

Dacă vă uitați la imaginea de pe cartea Cumpătarea, observați cupa de mai jos nu este așezată direct sub cea de sus, astfel că această imagine pare fizic imposibil de creat. Ceea ce imaginea, însă, transmite este că oamenii care au capacitatea Temperanței de a gestiona situațiile combinându-le potrivit, par pentru ceilalți ca făcând magie, ceva imposibil.

Când în realitate, nu fac decât să fie ei înșiși, cu emoțiile și acțiunile lor în echilibru, combinate potrivit.

Ca simbol, cupele reprezintă elementele vieții: apa și focul, curgând împreună.

Cumpătarea cu un picior în apă și altul pe pământ are puterea de a aduce în viața reală adevăratul Eu interior.

Îngerul are pe piept triunghiul ca semn al Spiritualității, al lui Dumnezeu, iar pătratul care îl închide reprezintă ideea că nu avem nevoie de miracole ca să fim în conexiune nemuritoare cu Universul.

Dumnezeu e în tot și în toate!

În cele mai dese situații, Cumpătarea înseamnă să nu faci nimic. O persoană necumpătată va vrea mereu să facă ceva, dar de cele mai multe ori, soluția e să nu faci nimic.

Cumpătarea ne invită la moderație, la echilibru în toate și ne amintește să luăm drumul de mijloc. Cartea ne încurajează să facem lucrul corect, să combinăm diferite elemente ale vieții împreună, activități și sentimente: pe nivel de familie, profesie, personal, pentru a produce armonie și pace.

 

(Bibliografie: Seventy eight degrees of wisdom, Rachel Pollack)

 

* Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.

** Cutia Pandorei, mi-am imaginat acest joc ca un prieten pe care nu îl avem lângă noi în momentul acela când ne-am dori, când am avea nevoie, să încurajeze femeile să se întâlnească mai des și să se ventileze, să aducă o vorbă bună în cuplu atunci când credem că nimic nu se mai poate face, să zâmbim și să ne amintim că nu suntem niciodată singure!

 

By Published On: 16/06/2021Categories: Arcana Majoră, Tarot0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment