Toamna se numără virozele și se previn răcelile

Se spune că omul sănătos răcește vara, însă după ultimele evenimente de la nivel global, cred că zicala ar trebui actualizată cu: oamenii sănătoși răcesc indiferent de anotimp.

Și totuși, mai ales toamna.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să treacă vara fără muci, fără nici o durere în gât, nici o febră, iar din primul moment în care intră copilul pe poarta grădiniței să înceapă distracția? De se înroșesc grupurile de mame de pe Facebook întrebând dacă numai lor li se întâmplă să meargă copilul 5 zile la grădi și restul acasă dintr-o lună întreagă.

De departe, acesta este unul dintre stresurile cele mai mari ale unui părinte când vine vorba de început de colectivitate. Abia ce-l pregătești pe copil de prima zi de școală, îi citești povești toată vara ca să-i faci acomodarea mai ușoară, stai și păzești poarta grădiniței în primele zile ca să te asiguri că nu e nevoie de tine în clasă, iar după prima săptămână când începi și tu să răsufli ușurat și să mergi liniștit la serviciu, a răcit copilul și trebuie să-l ții acasă 2 săptămâni.

Păi să nu-ți vină să vorbești singur pe stradă?

Iar acum, de când cu covid-ul, parcă și mai stresant a devenit totul. Orice strănut, orice febră ridică automat întrebarea: ce-o fi?

Acum vreo lună, o prietenă bună a început să facă febră așa, aparent din senin, să o ia cu moleșeală, cu dureri de mușchi și tot tacâmul cunoscut. A stat vreo 3-4 zile la pat cu tratament prescris de medicul de familie până când a decis să meargă la spital pentru că nu vedea nici o îmbunătățire în starea ei de sănătate. După o serie de teste au internat-o, nu avea covid, ci un tip de răceală care a necesitat un tratament special.

După aproape o săptămână de stres că nu se știa ce are și de la ce face febră, am realizat că nu era răceala în sine care speria atât de tare, cât faptul că nu se știa diagnosticul.

Cum de altfel, s-a întâmplat și cu covid-ul. Până s-a lămurit lumea medicală și tot restul poporului despre ce e vorba, au trecut valuri de disperare și neputință de i-a făcut pe unii s-o ia pe cărări încrucișate și să se certe prin magazin de la mască.

Ce este VSR?

În contextul importanței de a afla înainte de toate cum te cheamă ca să știu cum te tratez, Astra Zeneca, aceeași cu vaccinul pe care și eu l-am folosit, au lansat o campanie de informare despre unul dintre cele mai răspândire virusuri care produce infecții respiratorii, numit VSR – virusul sincitial respirator.

Nu știu dacă voi știați, dar eu habar nu aveam că aproximativ 60% dintre infecțiile tractului respirator sunt cauzate de acest virus.

Adică, aproape toți copiii până la 2 ani contactează o infecție cu VSR fără să se știe că este VSR. Pentru că din păcate, în România, nu există o testare a infecțiilor virale, când te duci la medic acesta nu-ți spune cu ce tip de virus te-ai îmbolnăvit, ci îți dă direct tratament care se presupune că îi omoară pe majoritatea dintre ei.

Dacă ai norocul să ai un virus cunoscut, mulțumește-i naturii tale!

Dacă e mai puțin cunoscut, ca acest VSR, atunci, mai bine previi, decât să ajungi pe mâinile lui.

Așa că, dacă ne dorim ca toamna să nu mai numărăm virozele și să mergem și noi, ca omul normal, liniștiți la serviciu, este important să știm că există acest virus, și că nu toate răcelile sunt gripă sau covid, că este extrem de des întâlnit la copiii de până la 2 ani, mai ales la cei născuți prematur, sau cei care se nasc cu probleme pulmonare sau cardiace, și că poate fi prevenit cu tratament potrivit.Că până la urmă, mai puțin contează cine, ce și când răcește, ci mai degrabă, să prevenim ca să nu răcească nimeni, indiferent de anotimp!

Articolul face parte dintr-o campanie sub egida Asociației de Neonatologie din România și Societatea Română de Pediatrie.

Mai multe informații despre infecția cu virusul sincițial respirator, găsiți pe https://desprevsr.ro/.

Sursa foto

 

Share This Story!

Leave A Comment