Vacanță în Portugalia
Portugalia este o țară surprinzătoare! Asta este concluzia cu care voi începe acest articol, iar dacă ar fi să o vizitezi în fiecare an, așa ca mine, tot ai mai găsi un colțișor de sat care să te uimească.
În Portugalia nu ai cum să te plictisești, de aceea atunci când îți planifici concediul este important să știi ce vrei să faci.
– Ce e cel mai frumos de vizitat? mă întreabă lumea.
Mi-e aproape imposibil să aleg un singur loc.
Dar, haideți, să o luăm pe rând.
Portugalia este o țară mică, aproximativ un sfert din România, cu jumătate din populația noastră care vorbește prima limbă latină cea mai apropiată cu româna. N-ați fi zis, așa-i?
Detaliul care sperie la portugheză este accentul, dar dacă ați vedea un text scris, pun pariu pe ce vreți voi că înțelegeți mai mult de jumătate. Să facem un test:
Com carne de vaca nao se morre de fome.
Dacă știți ce-am scris, aștept traducerea într-un comentariu la articol ca să știu pe cine mă bazez data viitoare când am nevoie de o traducere :)
Acuma, ia priviți cum se citește: com (nazal m) carnî dî vaca nao (a nazal și o surd) sî morrî dî fomî. Accentul, mama lui!
Bun, acum că ne-am lămurit cu limba să trecem la așezarea pe hartă și vreme.
Portugalia se învecinează cu Spania la nord și est și cu Oceanul Atlantic la sud și în vest. Practic, are o întreagă latură de ocean unde vântul este omniprezent și o latură întreagă de pământ unde căldura este de nelipsit.
Lisabona și tot ce înseamnă împrejurimi Sintra, Cascais, Estoril, Ericeira și alte zone turistice sunt călduroase, dar cu vânt aproape constant. Vânt călduț, dar seara să nu vă uitați hanoracul acasă.
În momentul în care începeți să urcați de la Lisabona în sus, dacă mergeți pe coastă, vremea se menține caldă dar vântul devine rece, recișor ca o înghețată cu 5 cupe. Adică faci poze dar cu părul de vrăjitoare. Tot ce este zona Centru, adică fără coastă, este cald – cald. Nu bate vântul, iar înghețata cu 5 cupe este de dorit.
Dacă vă duceți sus, până la Porto și după, să plecați mereu cu hanoracul după voi, ca englezul cu umbrelă, chiar dacă arată 30 de grade afară, că nu se știe câte grade are vântul până nu te așezi pe o terasă lângă Douro și încep dinții să-ți clănțăne în gură. De la înghețată, desigur.
Dacă o luați în jos de Lisabona, intrați în Alentejo, zona cea mai călduroasă din Portugalia cu punctul cel mai călduros din Europa, orașul Amareleja, vecin cu Spania. Deci, departe de coasta oceanică unde bate vântul non stop.
Nu am vizitat Alentejo, am fost în trecere de câteva ori și da, este foarte cald în zona centrală, plănuim o săptămână la anul și revin cu impresii despre cât de tare bate vântul pe-acolo. Cert e că Alentejo are niște orașe spectaculoase, quinte, respectiv ferme așa cum se văd prin telenovele cu vile impresionante, animale și hectare întregi de pământ cultivat unde poți să te cazezi și să guști viața telenovelistică din plin, deci merită vizitat măcar o dată în viață.
Mai jos de Alentejo se așază visul englezilor la pensionare, al portughezilor cu salariu peste medie, zona cea mai turistică, Mamaia Portugaliei, respectiv Algarve. Eu am fost de 3 ori în Algarve, în multe locuri de nu le mai știu pe nume, de două ori am stat la plajă un sejur întreg, iar a treia oară ne-am plimbat pe majoritatea plajelor. Pot să vă confirm, astfel, cu mâna pe inimă, că apa nu este mai caldă de 23 de grade în zilele bune așa cum zice gura lumii și așa cum am crezut și eu dar nu mai cred nimic.
Mă rog, pentru portughezii din nord unde apa bună de făcut baie are 15 grade, la 23 în Algarve e paradis. Dar eu vin de la Marea Neagră unde minimum este 25, așa că, pe mine vă rog să mă scuzați dacă stau doar pe nisip.
Acum, că v-am făcut o trecere de ansamblu prin ceea ce înseamnă în mare Portugalia, să trecem la lucruri concrete:
Dacă vreți sejur la mare, neapărat mergeți în Algarve. Iar aici, aveți varianta de a alege o plajă și să stați acolo sau să vă plimbați și să vizitați mai multe plaje într-un sejur.
Plajele cu apa cea mai caldă, deci mai pentru familii cu copii sunt Praia Verde, Manta Rota, Monto Gordo, Praia de Alagoa (Altura). Adică, zona cea mai apropiată de Spania.
Acuma, să nu credeți că aici găsiți apă la 30 de grade și dincolo e gheață. Diferența e de câteva grade dar când ai copii, contează.
Zone cum ar fi Albufeira, Quarteira, Vale do Lobo (unde este un cartier impresionat al englezilor și arată într-un mare fel), Gale au plaje spectaculoase pe care vi le recomand măcar să treceți să le vedeți, dacă nu apucați să stați câteva zile.
Dacă vreți să vizitați și doar dacă se ivește ocazia să faceți ceva plajă, atunci aveți un milion de lucruri de văzut. Timp și bani să aveți. Puteți lua orașele principale, Lisabona, Porto, Coimbra, de aici e soțul meu, locul nașterii relației noastre deci vă pot povești câte-n lune și în stele despre acest oraș istoric cu cea mai veche universitate din Portugalia și în continuare, una de top din Europa, Guimaraes, locul nașterii Portugaliei, Fatima, locul unde a apărut Fecioara Maria și unde s-a construit un sanctuar impresionant, Aveiro, supranumit Veneția Portugaliei datorită canalelor ce traversează orașul, Evora în Alentejo unde găsiți Templul Dianei, monument Unesco. L-am văzut și este extraordinar de frumos.
Așa că, puneți mâna pe hartă și alegeți ce vreți că sigur nu o să vă pară rău.
Avem o săptămână, ce ne recomanzi?
Întrebarea de o mie de puncte.
În primul rând, ca să nu dați toți banii de concediu pe biletul de avion, vi-l cumpărați din timp, în martie – aprilie. Wizz Air și Blue Air sunt singurii care au la ora actuală zboruri directe către Lisabona. Zborul durează aproximativ 4 ore și biletul este undeva în jur de 150-250 eur/ persoană.
Apoi, dacă aveți copii este indicat să vă închiriați o mașină. Tot din timp că sunt scumpe. Cereți cu scaun de copii ca să nu luați amendă. Portughezii sunt mega child friendly, deci, o să vă simțiți din perspectiva asta ca în paradis.
Acum, să vedem ce puteți face într-o săptămână. Sunteți în Lisabona. Dacă stați 1-2 zile, puteți vedea Ocenariul lângă Gara Oriente, Grădina Zoologică, foarte mare și frumoasă, iar apoi să luați un autobuz din acela turistic roșu sau galben, o să le găsiți ușor că sunt peste tot și o să vă ducă în zonele cele mai importante și cele mai frumoase din capitală: Zona Belem, punctul de unde plecau navigatorii portughezi să descopere lumea, mâncați prăjiturile Pastel de Belem pe care le găsiți DOAR acolo, vizitați Mănăstirea Jeronimos, mâncați pește proaspăt și vă plimbați pe faleză.
Dacă vă mai păstrați o zi, o puteți lua pe jos pe străduțele din Lisabona să descoperiți piețe de artizanat, Castelul Sao Jorge de unde aveți o vedere spectaculoasă asupra orașului, să vă plimbați cu tramvaiul renumit portughez, să mâncați Pastel de nata și Bola de Berlim și să vă cumpărați amintiri în culorile oceanului.
Apoi, puteți pleca spre Algarve, treceți prin Evora și vizitați Templul Dianei și vă opriți unde v-ați ales cazarea. Aici, cum spuneam, la alegere, mergeți din plajă în plajă sau stați la una singură, program liber ales :)
Eu aș sta vreo 3 zile, să apuc să mănânc cel mai bun pește din Portugalia, scoici și fructe de mare de nici manualul de biologie n-a văzut atâtea și chiar să învățați să faceți surf, dacă vă pasionează.
Apoi, mergeți spre nord, Coimbra, Aveiro sau Porto, fiecare oraș are istoria lui, dar eu m-aș duce în Porto. Aș lua din nou un autobuz turistic și aș vizita punctele interesante, m-aș da cu telegondola și m-aș plimba cu barca pe râul Douro. Aș mânca pe malul lui, la terasă rodizio sau specialitatea orașului ”francesinha” și aș bea bere sau vin de Porto. Aaa, și aș vizita și o cramă, găsiți oferte chiar lângă telegondolă.
Este imposibil să nu vă descurcați în Portugalia, mai toată lumea vorbește engleză și sunt foarte prietenoși prin natura lor. Sunteți pe cele mai bune mâini dacă alegeți să vă petreceți concediul în Portugalia!
Este Portugalia baby friendly?
Ohoo, și încă cum!
Toate restaurantele au masă de înfășat, locuri speciale pentru mame și copii, restaurantele sunt pregătite cu de toate pentru bebeluși, de când sunt mamă Portugalia a fost țara care mi-a mers la inimă din perspectiva asta. A rămas în istoria familiei noastre momentul când eram singură cu copiii într-un sat la mare și m-am dus la o terasă să mănânc. Am cerut un meniu cu o bucată de carne, un ou și cartofi prăjiți la doi copii, iar chelnerul, un băiat simplu, a venit cu două farfurii și meniul meu perfect tăiat în două: bucata de carne, oul și cartofii și mi-a spus:
– Ca să vă fie dumneavoastră mai ușor!
Asta e Portugalia!
Ce să mâncați
În Lisabona trebuie să încercați picanha (carne de vită braziliană), rodizio (tip de restaurant brazilian unde plătești pe persoană și mănânci cât poți carne făcută specific lor) și Pastel de Belem, din zona Belem.
În Alentejo, sopa de pedra, supă de pietre, un fel de ciorbă de-a noastră dar puțin diferită.
Algarve, pește de toate felurile și fructe de mare.
Spre Coimbra, Mealheada, căutați pe hartă când mergeți spre Porto și mâncați leitao, porc la proțap ce n-ați gustat de când sunteți voi că nu e la proțap e făcut într-un cuptor special. Mealhada e zona de unde vin toți leitao :)
Porto, rodizio dacă ați ratat în Lisabona, este un resturant chiar pe malul răului, lângă telegondă sau francesinha, se traduce mica franțuzoaică, un tip de mâncare pe care-l găsiți peste tot dar din Porto se naște și aș vrea să vă spun ce e, dar prefer să vă las să descoperiți voi surpriza. Este foarte bun, cu mult sos și cartofi prăjiți.
Cât cheltuiți pe mâncare
Mâncarea la restaurant e destul de scumpă. În Lisabona și în Algarve prețurile sunt mai ridicate, peștele și fructele de mare sunt meniuri și mai scumpe, o masă de 2 adulți și 2 copii poate ajunge și la 100 eur, dar în restul zonelor se poate mânca și cu 15- 20 eur/ persoană.
Dacă vreți sandviș sau dați peste o tavernă, unde apropo, mâncarea este excepțională, mănânci lejer cu 10 euro.
Cum mă îmbrac
Subiectul meu preferat la ce frig fac în fiecare vară în ”călduroasa” Portugalie :))
Să nu care cumva să plecați fără pantaloni lungi și hanorac la voi. Atât am avut de spus.
Alte detalii
Portugalia este înțesată de autostrăzi pe care le plătești, cu cât mai spre sud te duci cu atât sunt mai scumpe, dar face ca din Lisabona în Algarve să nu-ți ia mai mult de 3 ore.
Trenurile și mijloacele de transport în comun funcționează foarte bine, așa că nu ezitați să le folosiți dacă simțiți nevoia.
Alte locuri excepționale de vizitat: Parcul Național Geres, un parc în nord cu case de piatră unde puteți rămâne peste noapte, cu mic dejun lăsat pe masă, pe terasă.
Dacă sunteți cu copiii și vreți ceva interesant pentru ei, căutați Exploratorio, este un fel de muzeu viu în diverse orașe din țară unde se găsesc tot felul de expoziții, filme și se organizează activități în familie.
Dacă ajungeți în Coimbra, mergeți la Portugal dos Pequenitos, un muzeu în aer liber cu cele mai cunoscute monumente istorice portugheze făcute în miniatură pentru copii.
În Costa Nova mergeți la piața de pește, în Aveiro să vă plimbați cu trenulețul că o să aflați cum se trage sarea din apa de mare, iar Obidos este un oraș într-un castel. De neratat!
Cum spuneam, sunt foarte multe de spus despre Portugalia, dacă însă aveți întrebări, scrieți-mi și o să vă ajut cu drag.
Sper să ne întâlnim, într-o zi, pe malul lusitan ♥️
* Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.
** Cutia Pandorei, mi-am imaginat acest joc ca un prieten pe care nu îl avem lângă noi în momentul acela când ne-am dori, când am avea nevoie, să încurajeze femeile să se întâlnească mai des și să se ventileze, să aducă o vorbă bună în cuplu atunci când credem că nimic nu se mai poate face, să zâmbim și să ne amintim că nu suntem niciodată singure!
Partenerii mei portughezi mi-au spus sa nu ma duc in Algarve, ci pe Costa do Alentejo. I-am ascultat si a fost minunat. In august plajele alea salbatice erau goale, aproape doar pt noi. Apa racoroasa asa cum e vara pe raurile de munte, unde eram obișnuita sa inot in copilarie. Buget de cazare la quinta n-am avut, dar a fost minunat si intr-o casa rural. M-as mai duce si as si ramane acolo, ca sa descopar mai mult si din Alentejo rural.