Verbul la infinitiv nu are plural. Test de gramatică pentru băiatul înalt și frumos din spatele clasei
Cred că nu e ocazie să nu repet obsesiv că mie nu mi-a plăcut la școală. Nu mi-au plăcut geografia, matematica, fizica, chimia, biologia, anatomia. La toate trebuia să înveți pe de rost. Munți, câmpii, râuri, afluenți, ani de domnie, de naștere, organe, paraorgane, formule chimice, funcții, ecuații, Doamne iartă și păzește! Toate pe de rost! Iar eu abia îmi știu numărul de telefon pe dinafară, iar astăzi mă juram că fii-mea e născută în 2013, când ea e toată ziua în 2014. Deci, nu știu sincer ce pretenții aveau profii de la mine.
Am adunat atâta frustrare în toți cei 12 ani de școală, încât o să am suficient pentru încă o viață de acum înainte.
Cu toate acestea, a fost și ceva care mi-a plăcut. Suficient să învăț, dar insuficient să-mi placă școala. I-am iubit pe Eminescu și Cioran. Am fost olimpică la logică și bună elevă la gramatică.
Am terminat profil limbi străine, iar la primul liceu (unde am făcut primele 2 clase) aveam câte 11 ore de gramatică pe săptămână. Timp de 2 ani. Între timp m-am mutat și mi-a murit și ultima speranță că școala poate fi frumoasă. Când a venit latina peste mine, m-a tăiat în bucăți și m-a aruncat în chinurile rușinii supreme.
Eu sunt de pe vremea când învățai ortogramele ca pe tabla înmulțirii, doar că logic. Frumos și melodios.
I-a sosit (cui i-a sosit? Ei) pachetul/ ia (poftim) și mănâncă!
Greșeai sensul unui cuvânt, ți se scădea jumătate de punct. Greșeai o ortogramă, punct întreg.
Apoi, tot eu sunt de pe vremea scrisorilor de dragoste. Da, atât de bătrână sunt! Mi s-au scris scrisori, am scris și eu la rândul meu. În plus, eu scriam și într-un jurnal cu coperți de plastic, maro. Doar că ”Axl, te iubesc! Guns n Roses și Axl, my love!” nu conținea ortograme. Însă, scrisorile pe care le-am scris și pe care le-am primit erau enunțate corect gramatical. Ortograma – ortogramă, literă mare la început de propoziție, aliniat, virgule puse corect, i-urile la fel, spații lăsate corect, paragrafe coerente și bineînțeles, multă emoție.
Gramatica chiar e sexy, cum zice o bloggeriță cunoscută.
Adevărul e că pentru mine nimic nu e mai atrăgător decât un tip fain care vorbește corect gramatical.
Cris m-a învățat să vorbesc portugheză, iar acum sunt măritată cu el!
Un articol îmi ia și 3 ore să-l scriu. Verific sensul cuvintelor, citesc și recitesc de zeci de ori, caut ortogramele, expresii populare, dimineața mai citesc o dată, iar modific, doar pentru a transmite un mesaj clar și corect gramatical. Ceea ce mă definește. E posibil să îmi mai scape o greșeală. Mi-o asum și încerc să fiu mai atentă data viitoare.
Astăzi am primit un email în care 30% dintre cuvinte aveau i-ul dublat. Verbe, adjective, totul la plural.
L-am citit de două ori și tot nu-mi vine să cred că sunt oameni, cu școală, cu facultate, cu experiență și pretenții financiare mari, care pot scrie greșit gramatical.
Știu, gramatica nu mai contează când omul aduce profit companiei. De altfel, gramatica nu contează când băiatul acela frumos din spate îmi aduce flori și conduce ultimul tip de BMW. Gramatica nu mai contează când omul este părintele copiilor mei. Gramatica nu mai contează când ești milionar. Gramatica nu mai contează când engleza ne ocupă 50% din vocabular. Gramatica nu mai contează când străinii oricum nu înțeleg ce vorbim sau ce scriem noi.
Cu toate astea, gramatica e ceea ce ne face pe noi români, ceea ce ne definește pe noi ca popor și țară. A vorbi corect românește înseamnă a avea respect față de tine ca om, față de școala pe care ai absolvit-o, față de profesorii care te-au ajutat să nu rămâi analfabet.
A vorbi românește este despre ceea ce ești tu, despre capacitatea ta de învățare și de exprimare în limba maternă. A vorbi corect gramatical este un exemplu pozitiv pentru copiii tăi, înseamnă a respecta niște reguli, principii și metode, a judeca, a gândi, a procesa și a funcționa activ în societate.
”Merge și așa” e pentru cei care nu au stimă de sine și respect pentru cei din jur. Sunt cei care ocupă 2 locuri de parcare și nu semnalizează când schimbă banda de mers. Nu-i interesează de ceilalți, ce înțeleg ceilalți, interesează doar ce spun ei, indiferent cum o fac.
A vorbi corect gramatical este despre respectul față de tine și față de cei din jurul tău. De aici pleacă totul.
Apoi, poți fi profesor, milionar sau zidar.
Pentru mine e tot aia.
Sursa foto: aici
Cata dreptate ai, draga Dina!! M-a uns pe suflet articolul tau! Este exact ceea ce gandesc si eu, dar tu l-ai spus atat de bine, in stilul tau caracteristic. De asta imi plac atat de mult articolele tale!
Îți muțumesc din suflet. Gramatica va fi mereu sexy ;)