Vinerea Mare
Îmi amintesc mereu de Paștele din copilărie ca fiind o sărbătoare rigidă.
După un post greu pe care l-am ținut până în adolescență aproape de fiecare dată, ultima săptămână începea cu o curățenie asiduă, șters geamurile pe un frig primăvăratec de-ți înghețau oasele, scuturat covoarele pe bara din spatele blocului și cărat totul până la etajul 4. Spre final, ne apucam de gătit aproape neîntrerupt pentru următoarele 3 zile: tăiat legume pentru salata boeuf, tocat carnea pentru sarmale, frământat cozonacii până la 12 noaptea.
Totul culmina cu rămasul fără apă curentă în casă când chiuveta era plină de vase și miroseai oribil a ceapă și usturoi.
Vacanța de Paște
Întotdeauna cu o săptămână înainte de Paște eram în vacanță. Liber să faci ce vrei: să mergi la biserică, să ajuți în casă, să mergi cu prietenii în parc, aveai libertatea de a alege cum să te pregătești de o sărbătoare atât de importantă pentru ritul ortodox.
Dincolo de atâția ani în care Paștele a fost despre curățenie și bucătăreală, amintirile mele cele mai prezente sunt însă despre Denii și Prohod. La noi în familie nu ne-a obligat nimeni să mergem la biserică. Dacă am vrut, am mers, dacă nu, nu. Am ales mereu să îmi petrec ziua aceasta între chipurile sfinților din biserică. Pildele pe care le citeam în copilărie m-au ajutat să înțeleg ce e bunătatea, dăruirea și modestia. Iar chipul Sf. Nicolae m-a dojenit într-un moment de maximă răzvrătire și mi-a spus cumva, că-mi va fi bine și să rezist, că va fi bine.
Și ar fi putut să-mi fie foarte rău, și totuși, îmi este bine.
Despre ce este Paștele?
Paștele (meu) nu e despre mâncare, cozonaci, curățenie sau preoți. Paștele e despre întoarcerea către tine, către sinele tău, pentru a găsi putere, resurse noi, încredere de autodepășire. E despre o analiză a ceea ce ai făcut rău, greșit, imoral și un nou început. E despre reflecție și autoanaliză. Paștele e despre tine și spiritualitate, ultima nevoie din Piramida lui Maslow (semnificația vieții). Iar postul cu care vine la pachet ajută în regăsirea sinelui și conectarea cu spiritualitatea.
Vinerea Mare este despre răstignirea lui Iisus, dar este și despre jertfă supremă. Sunt eu în stare să ofer mai mult când primesc mai puțin? Pot eu ierta orice, pe oricine, indiferent de situație și om? Ce fac să fiu mai bun, ce efort fac să aduc binele în jurul meu?
Vinerea Mare este despre sufletul nostru. Nu e despre mâncare sau spălat, cât e despre a te cufunda în interiorul tău, a-ți regăsi sursele de energie și puterea de a continua. E ca o zi de meditație și reflecție pusă în agenda ta cu un an înainte.
Mai puțină mâncare, mai mult timp cu tine și familie!
Regăsire blândă și Paște fericit!
Sursă foto: aici
***Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.