Orice copil își va da la schimb tricoul de marcă pentru un tată prezent și-o mamă relaxată 

Tricouri de marcă, pantaloni sofisticați, încălțăminte de zeci de euro care peste 1 lună nu le mai vine, landou ultima generație și jucării cât cuprinde. Mâncare bio: mere, pere, lămâi, dovlecel, lapte, iaurt, carne și biscuiți fără zahăr plus atenție maximă la numărul de glucide dintr-o înghețată. În nici un caz pâine albă sau pui din comerț, cereale dulci sau iaurturi cu fructe.

Totul asezonat cu tableta sau telefonul încă de la vârsta la care începe să stea copilul în funduleț.

– Ia privește tu rața asta plimbătoare dintr-o parte în cealaltă a ecranului până îți pregătește mama un piure din legume bio.

Iar copilul nu și-a mai luat ochii de la rață. De altfel, acela va fi punctul când rața adevărată de pe baltă va deveni din ce în ce mai puțin interesantă și atractivă.

Orice copil își va da la schimb tricoul de marcă pentru un tată prezent și-o mamă relaxată

Este incredibil cât de preocupați suntem de aspectul fizic și de confort (-ul nostru emoțional) și cu câtă ușurință uităm că ceea ce au nevoie cu adevărat copiii nu e rochița de mii de lei sau părul lăsat pe spate ca nu-știu-ce fotbalist, ci vorba bună, glasul blând, părinți care se respectă și se iubesc.

Mi-am întrebat copiii zilele trecute ce le place cel mai mult la mine. Știți ce mi-au răspuns?

– Că ne faci să râdem, mami!

– Și mai ce, iubirile mele?

– Că îți place liniștea, mi-au mai răspuns ei.

Sunt la vârsta la care știu deja ce vor. Își doresc și ei haine cu LOL și pantofi de fotbal ca ai lui Ronaldo, pe care însă nu le au. Cu toate astea, ceea ce contează e starea de bine și relația cu părinții.

Pacea din familie, armonia, glasul blând al mamei, prezența activă a tatălui în casă îi vor învăța să aibă încredere în forțele proprii dar și în familie în momentele dificile, vor știi ce înseamnă respectul pentru cei din jur și mai ales pentru cei care au mai puțin decât ei. Atunci când nu primesc totul și mai ales în forma pe care o vor ei, le antrenați răbdarea pentru momentele cruciale din viață: o deciziei care luată la momentul oportun poate schimba sensul vieții în totalitate, un examen sau chiar modul cum comunicăm într-o relație profesională sau de familie. Câte conflicte nu încep de la faptul că nu avem răbdare să ascultăm activ omul de lângă noi.

În final, vor fi conștienți că ceea ce ne ajută cu adevărat pe termen lung sunt relațiile de calitate și mai puțin consumul și cantitatea.

Ne folosim de copiii noștri pentru a ne satisface propria dorință

Din nevoia de a oferi copiilor ceea ce noi nu am avut la vârsta lor, uităm ce au ei cu adevărat nevoie. Uneori le cumpărăm doar copiilor, alteori ne cumpărăm și nouă, în tandem. Haine, hanorace, pantofi de ț feluri care nu fac decât să ne satisfacă artificial acea suferință A NOASTRĂ și nu a copilului, că și noi am vrut cândva și nu s-a putut. În schimb, am primit:

 • certuri între părinți
 • ne-au ”abandonat” la bunica și-au plecat
 • au țipat la noi: nu înțelegi că nu am de unde? Că taică-tu/ maică-ta a plecat și ne-a lăsat fără nimic?
 • ne-au condiționat: dacă iei 10 la mate, îți cumpăr și ție mașinuță cu telecomandă.

Toate astea, pe termen lung duc la ceea ce vedem astăzi în jurul nostru: cumpărăm de toate pentru confortul nostru emoțional.

 • Lasă-l, măcar el să aibă dacă eu, nu
 • Măcar acum să am, că doar de aia muncesc

Sunt o persoană greu de impresionat, mă fascinează mai degrabă dinții perfect albi la un băiat decât un tricou cu Hugo Boss pe el. Aș sta ore în șir de vorbă cu o prietenă care mă face să râd, îmbrăcată în pijamalele bunicii decât cu o tipă ca JLo care nici cafea nu știe să facă.

Mă lasă rece copiii luați ca din revistă și puși pe internet, părinți pupându-se de dragul pozei la petrecerile altora sau mame cu burta super plată care ies senzual din piscină după ce au născut 3 copii.

Știu că asta se vinde în ziua de astăzi. Dar eu aleg să cumpăr viață pe termen lung.

Pentru că în spatele unei fotografii perfecte se pot ascunde drame pe care numai Dumnezeu le știe.

În spatele teancului de tricouri, al dulapului plin cu pantofi de marcă și al frigiderului cu mâncare bio stă de cele mai multe ori un copil care-și dorește timp cu părinții, în timp ce aceștia nu-și mai vorbesc de luna trecută.

De cele mai multe ori dăm vina pe generația trecută că nu au știut să ne crească, să ne iubească.

Astăzi, noi nu facem decât să repetăm istoria.

Cu atât de multă informație și resurse financiare la îndemână.

Sursa foto

*** această rețetă merge servită cu un pahar de rose și o carte care să te binedispună: ”Destin de mamă este o reprezentare cu tușe ironic-amuzante a vieții de familie de astăzi,
precum și a universului interior al femeii contemporane, răvășite și supraîncărcate. Dina a găsit soluția de a te lăsa, ca femeie, în ghidajul instinctului și al intuiției feminine, recunoscute
ca fiind salvatoare, plus o bună educație – adică ceea ce știi după ce ai uitat tot.” (Oana
Moșoiu, soră, trainer, voluntar, profesor, mamă ș.c.l)

Share This Story!

3 Comments

 1. Laura 05/08/2019 at 14:20 - Reply

  Total de acord, insa de mancare sanatoasa au nevoie, nu as blama neaparat alimentele bio.

  • Dina Bento 05/08/2019 at 21:11 - Reply

   Așa e, mai cumpăr și eu dar nu exclusiv. Mai merge din când în când și o banană ne-bio sau o felie de pâine albă.

 2. Laura S. 29/06/2020 at 08:58 - Reply

  Articolul nu are nicio legătură cu mâncarea. Doar cu atenția exagerată arătată lucrurilor pe care le putem cumpăra, în detrimentul atenției și răbdării, a iubirii și a ascultării care sunt gratuite și, totuși, resurse limitate când vine vorba despre copii.

Leave A Comment