Cum folosim și ce gătim la oala sub presiune One Pot

Folosesc oala sub presiune One Pot de la Tefal de aproape 2 ani și în continuare, rămâne o achiziție pe care o recomand oricui își dorește să gătească mâncare sănătoasă și gustoasă acasă.

La prima vedere, ar putea părea greu de folosit cu atâtea butoane și opțiuni, dar dacă înțelegem sistemul de funcționare o să vedeți că e mai simplu decât credeți.

Pentru orice rețetă care începe cu ”căliți o ceapă”, prima funcție pe care o folosim e cea de ”brown”.

Tocănițe/ ciorbe

(brown/ stew/soup/simmer)

După ce ați călit ceapa în puțin ulei, adăugați legumele, carnea și, dacă e cazul, sosul de roșii, amestecați, continuați pe ”brown” pentru aproximativ 5 minute și apoi, închideți. Dacă faceți supă, adăugați suficientă apă cât să vă iasă o cantitate potrivită cu legumele și carnea folosită, pentru tocănițe, cantitatea de apă trebuie să fie la un sfert sau jumătate cât adăugați în mod normal pentru o mâncare gătită clasic, pe aragaz.

Am explicat în video motivul.

Adăugați condimente, închideți capacul și lăsați aproximativ 15 minute dacă aveți carne de pui, 20-30 minute pentru carne de curcan, porc, 40 minute pentru carne de porc sau vită. Legumele se fierb 10 minute, unii cartofi mai tari fierb in 12 minute, broccoli în 3 minute,  morcovii in 5.

Desigur, timpul se setează și în funcție de tipul de carne folosit. Funcția folosită pentru ciorbe și tocănițe este ”stew/ soup”.

Dacă, la final, ne dorim să adăugăm legume din borcan, cum ar fi: ciuperci, morcov, mazăre care sunt pe jumătate fierte, acestea se amestecă după ce programul de stew/ soup s-a încheiat și mai lăsăm 5 minute pe funcția ”simmer.”

Snițel

(brown/ rice/ pressure cook)

Pentru snițel, rețeta e la fel de simplă.

Pregătim carnea așa cum știm, o dăm prin ou, făină, pesmet și prăjim pe o parte și pe alta în puțin ulei, pe funcția ”brown”. Când a prins crustă, adăugăm foarte puțină apă și setăm oala la ”pressure cook”, presiune mică sau medie.

Dacă facem snițel cu orez sau cu legume, după ce snițelul a prins crustă, adăugăm legumele, puțină apă caldă, un cub de unt și punem la funcția ”rice” 9 min.

Dacă alegeți să faceți orez, acesta trebuie cântărit: o cană de orez la o cană și jumătate de apă pentru orezul basmati sau lung. Timp de pregătire 9 minute. Pentru orezul cu bob mare timpul de fierbere este de 12 minute.

Paste

(rice)

Pastele fac parte din categoria orezului. În funcție de paste și de cum vă plac, acestea se fierb 7-8-9 minute.

Pentru paste carbonara se prăjește bacon-ul pe funcția brown fără ulei, că ne folosim de grăsimea de la bacon. Când s-a topit grăsimea, adăugăm pastele rupte în două și apă caldă până să le acopere. Dăm pe funcția rice, 8 minute. Depresurizăm, adăugăm sosul de smântână, ou, brânză, condimente și dăm pe simmer, 3-4 minute. La programul simmer putem găti cu capacul neblocat, doar lăsat peste oală, ceea ce ne permite să amestecăm din când în când și să verificăm stadiul rețetei.

La pastele sau orez cu fructe de mare, călim ceapă pe funcția brown, adăugăm usturoi, boia, vin, fructele de mare congelate, orezul sau pastele. Completăm cu apă, ori până deasupra pastelor, ori conform cantității de orez necesare (1 cană de orez la o cană jumătate de apă) și dăm pe funcția rice 9 minute.

Poftă bună!

Cred că nu e rețetă care să nu se poată adapta pentru oala sub presiune, ceea ce face gătitul și mai palpitant.

Dacă aveți idei de rețete pe care vreți să le împărtășesc aici, le aștept cu mare drag în comentarii.

Pentru modul de funcționare al funcțiilor și butoanelor, aveți filmul de prezentare mai jos.

Să aveți spor, uriunde și pentru oricine ați găti!

 

By Published On: 08/04/2022Categories: Stil de viață1 Comment

Share This Story!

One Comment

  1. Maro 31/01/2024 at 18:28 - Reply

    Supet , va multumim pt ca ne explicati cum folosim oala one pot tefal

Leave A Comment