Cea mai bună rețetă de pâine de casă în oală
Cea mai bună pâine e cea făcută în casă. Fără nici un dubiu!
Mirosul și gustul sunt parcă venite din altă lume. Pe mine mă duce cu gândul la zilele cele mai frumoase din copilărie, când mergeam la Cooperativă să cumpărăm pâine făcută pe vatră. Pe una o plăteam, pe alta o primeam pomană.
Bunica frământând aluat e un pic mai departe în amintiri, n-am prins-o atât de mult, încât să mă pot bucura îndeajuns de ea.
Pâinea aceasta în oală imită aproape la perfecție acest gust minunat.
Am luat-o de pe un grup cu rețete acum vreun an și ceva. Nu sunt autoarea ei, nu știu cine este, dar am devenit expertă de când o tot pregătesc pentru familie.
Ingrediente (pentru o pâine):
- 500 gr făină
- un pachețel de drojdie uscată sau proaspătă (eu am mereu în casă de cea uscată)
- 1 linguriță rasă de sare (eu pun roz de Hymalaia sau neiodată, dacă se poate)
- 1 linguriță miere de albine
- 350 ml apă călduță (nu caldă)
Preparare:
- Punem făina într-un castron suficient de mare, în care adăugăm drojdia, sarea și mierea.
- Amestecăm cu o lingură de lemn și adăugăm apă, iar amestecăm, până se formează un aluat destul de moale. Eu până nu mă apuc de frământat cu mâinile, să simt aluatul, nu sunt fericită pe deplin.
- Acoperim ligheanul cu folie de plastic pentru o oră.
- Când s-au scurs cele 60 de minute, dăm drumul la cuptor la 220 grade și băgăm o oală cu tot cu capac în cuptor, suficient de mare cât să intre pâinea în ea.
- Când cuptorul s-a încălzit cu tot cu oala în el, cu MAAAARE grijă, luăm capacul oalei, și cu mâinile pudrate cu făină, scoatem pâinea din castron, îi dăm o formă rotundă și pac! o băgăm rapid în oală, punem capacul și o lăsăm la copt 45 de minute.
- Ne facem o cafea sau un ceai și ne relaxăm, inspirând miros de pâine caldă.
- După 45 de minute, scoatem capacul și o mai lăsăm la rumenit 15 minute.
- Scoatem cu grijă oala din cuptor, pâinea din oală, o mirosim adânc și o pozați. Puneți-o pe Facebook, e prea frumoasă să nu fie arătată! Invitați-i și pe ceilalți să facă mâncare sănătoasă la și împreună cu copiii.
- O lăsați cât puteți la aerisit și o mâncați, de preferat, în familie, cu tot ce vreți voi. Merge cu absolut orice, mai ales cu unt!
- Poftă bună!
*** Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.
Arata mi-nu-nat!
Acum stau sa ma gandesc ce oala cu capac am :))
De 5l e prea mare? De 3?
Cea de 3 l e suficient. Painea nu e f mare.
Noi o mancam calda cu mix de uleide masline si otet balsamic sau cu unt sarat Prezident. E deliciu
Si la noi, President e baza :)
Uuaaau! Arată bestial! Nu ştiam că se poate face pâine în oală. Hai că în mini-concediul care urmează o să încerc rețeta.
Merită, merită, merită!
Erata: Reteta e pt faina alba sau merge si cu neagra? Mie la aparat imi iesea necrescuta daca puneam doar faina neagra, asa ca le combinam. In acest caz cum e?
Eu am încercat doar combinată (faina alba si neagra) și a mers.
Sa ne zici cum a iesit, iar data viitoare incerc si eu!
In ce proportie?
Ocheometric. Cam 50% cu 50%.
Nu am decât oale cu capace de sticla, merg și acelea?
daca stii sigur ca nu se sparg…..
Mulțumesc pentru rețetă!🤗 E super bună. O fac de câte ori am timp.
E fără framantare indelunga? Ați scris de o frământare, dar bănuiesc ca e pana se omogenizează bine ingredientele.