Tort Oreo cu glazură de caramel, fără coacere

Legenda spune că acum vreo 3 ani, copilul meu Andre mi-a cerut să-i fac un tort cu biscuiții lui preferați, Oreo, asta după ce experimentasem cam tot ce se putea face în materie de cheesecake la aniversările lui.

În familia noastră, suntem cu toții fani torturi fără blaturi de tip pâine, însiropate. Mie nu-mi place absolut deloc să coc blaturi, dar odată tot o să-mi pun ambiția și-o să fac unul atât de bun încât o să-mi placă până și mie. Asta da, promisiune!

Așa că, atunci când copilul mi-a cerut să-i fac un tort cu Oreo, am luat internetul la căutat și am găsit o rețetă interesantă pe site-ul fetelor de la Savori urbane. 

Avea parte de cheesecake, Oreo, ciocolată, era perfect pentru ce-mi trebuia mie! Nu-mi mai rămăsese decât să mă apuc de treabă!

www.mamipetocuri.ro

La 6 luni distanță, nepotul meu, Petru, a ridicat ștacheta și mi-a cerut același tort Oreo dar să fie cu glazură de caramel. Ei bine, mi-a dat ceva bătaie de cap, pentru că, doar mă știți, nu orice caramel mă coafează, aș fi vrut să nu aibă prea mult zahăr, să curgă dar nu prea, să nu fie grețos, să se combine bine cu restul ingredientelor, să nu se caramelizeze, să se întărească dar nu foarte tare ca să se poată tăia odată cu felia de tort.

Dar credeți voi că nu există? Există orice dacă-ți pui mintea să găsești. Astfel, după o cercetare amănunțită a ofertei de caramel și ceva modificări la ingredientele rețetei inițiale dar și a modului de preparare, am ajuns la minunata rețetă de Tort Oreo cu glazură de caramel pe care v-o prezint mai jos.

Ce ar trebui să știți înainte:

 1. E un tort foarte simplu de făcut, deci nu are ce să iasă rău.
 2. Pregătiți-vă toate ingredientele dinainte, ca să meargă totul strună.
 3. Făceți-l cu o zi înainte de data servirii lui. Are nevoie să stea minim 4 ore la frigider, dar indicat e  peste noapte ca să se întărească bine de tot.
 4. Folosiți ingrediente de calitate, ca să excludeți din start orice risc. Am scris în paranteză ce am folosit eu pentru a vă inspira la procentul de cacao/ grăsimi.
 5. Adunați minim 6-8 persoane la masă, că o să vă iasă un tort măricel, de vreo 3 kg.

Sunt mai mult decât convinsă că o să-l iubiți și va deveni preferatul vostru! Asta dacă vă plac biscuiții Oreo :)

Ingrediente:

Pentru blat:

 • 400 g biscuiți Oreo
 • 150 g unt topit (minim 80% grăsime, eu pun mereu de 82%)

Pentru cremă:

 • 1000 ml frișcă lichidă ( La Dorna, 35% grăsime)
 • 400 g ciocolată neagră (Nestle Noir a fost a mea, 52% cacao)
 • 500 g mascarpone (eu am folosit Galbani cu 75% grăsime)
 • 200 g zahăr pudră (să-l cerneți pentru că acest tip de zahăr se pietrifică ușor)
 • 30 g gelatină (cel mai bine m-am înțeles cu cea praf)
 • aprox. 250-300 g biscuiți Oreo rupți în bucăți
 • un praf de sare

Pentru glazură caramel (vă rămâne și pentru alte deserturi):

 • 300 g zahăr tos
 • 60 ml apă
 • 240 ml smântână lichidă ( La Dorna 35%)
 • 85 g unt la temperatura camerei (grăsime 82%)
 • un praf de sare

Preparare:

Pasul 1: Vă pregătiți forma în care veți face tortul. Aceasta ar trebui să fie rotundă, cu fundul detașabil. Diametrul tăvii mele este de 25 cm. Veți folosi doar inelul pe care-l așezați direct pe platoul de servire. Este foarte important ca inelul să aibă minim 9 cm înălțime. Al meu nu are decât 8, de aceea, am pus în jurul lui, pe interior, o foaie de copt astfel: am tăiat-o pe jumătate, am îndoit jumătățile pe lung și le-am așezat în jurul inelului, pe interior, mărind astfel înălțimea.

Tort Oreo cu glazură de caramel, fără coacere

Tort Oreo cu glazură de caramel, fără coacere

Pasul 2: Facem blatul: topiți untul, fărâmițați biscuiții, dacă nu i-ați cumpărat deja mărunțiți și amestecați totul foarte bine. Apoi, turnați compoziția în inelul așezat pe platou, apăsând cu un fund de pahar drept pentru a se compacta. Băgați platoul la frigider până faceți crema.

Pasul 3: Hidratați gelatina conform etichetei, respectiv, turnați peste ea 300 ml apă foarte rece (100 ml la un plic de 10 g) și lăsați-o la odihnit 10 minute.

Pasul 4: Încălziți la bain – marie 200 ml smântână dulce, din cei 1000 ml, atenție să nu fiarbă, adăugați gelatina hidratată, amestecați până se omogenizează, iar apoi, adăugați rapid și ciocolata ruptă în bucăți.  Amestecați continuu până se topește ciocolata, puneți un praf de sare, iar apoi închideți focul. Lăsați la răcorit.

Pasul 5: Bateți restul de 800 ml smântâna cu zahărul pudră până rezultă o frișcă pufoasă, iar la final adăugați brânza mascarpone.

Pasul 6: Amestecați ciocolata de la pasul 4 cu frișca de la pasul 5, astfel: luați una- două linguri de frișcă și încorporați în ciocolată ușor, încă una- două linguri și încorporați ușor, până se echilibrează temperaturile compozițiilor. Niciodată compoziția caldă nu se adaugă la cea rece, așa cum nu băgăm niciodată ciorba caldă direct în frigider :) Apoi, turnăm ciocolata ușor peste frișcă și amestecăm gentil până se omogenizează. Iar la final, adăugăm biscuiții Oreo făcuți bucăți și amestecăm.

www.mamipetocuri.ro

Pasul 7: Scoatem blatul din frigider și turnăm peste el crema de mascarpone și biscuiți Oreo. Băgăm din nou la frigider pentru minim 4 ore sau peste noapte.

www.mamipetocuri.ro

Pasul 8: Facem caramelul:

 1. Într-o crăticioară cu pereții mai subțiri, punem la foc zahărul și apa. NU AMESTECAȚI! Maxim, mișcăm crăticioara în sensul acelor de ceas ca să aducem compoziția la același nivel. Focul e mediu, iar zahărul este tos și nu cristal. Cel de tip cristal nu se topește, ci se cristalizează și nu vrem asta. Lăsăm pe foc până când zahărul se topește și începe să prindă o culoare arămie ca o frunză la începutul toamnei. Nu foarte închis ca să nu-l ardeți.
 2. Închidem focul și adăugăm imediat smântâna dulce. O să fie cu abur mult dar nu vă speriați, amestecați rapid cu un tel.
 3. Adăugați untul tăiat bucăți, amestecați cu telul până se topește și puneți din nou la fiert pentru 2-3 minute. Deci, nu stă pe foc 2-3 minute, ci fierbe cu balonașe pentru 2-3 minute, da? Iar voi amestecați continuu cu telul.
 4. Adăugați sare, amestecați și închideți focul.
 5. Lăsați-l la răcorit iar apoi păstrați-l într-un recipient, la frigider. Puteți face glazuri pentru torturi, prăjituri sau chiar să-l mâncați direct așa. Caramelele cum credeți că se fac?

Pasul 9: După ce au trecut cele 4 ore sau noaptea, scoatem tortul din frigider și adăugăm caramelul răcit. Cât vreți. Eu am pus un strat de aproximativ 2 cm pentru că oricum va mai curge pe margini.

www.mamipetocuri.rowww.mamipetocuri.ro

Pasul 10. L-am băgat din nou la frigider pentru aproximativ o oră. Când a fost momentul servirii, l-am desfăcut din inel și hârtia de copt, și ușor, am purtat o lingură plină cu caramel pe linia marginii lui, picurând stropi. Caramelul e mai gros, deci o să fie destul de simplu să faceți această mișcare.

www.mamipetocuri.ro

Fiind tort aniversar și cu destule calorii, nu l-am mai ornat, în afară să-i pun cifra corespunzătoare anilor sărbătoritului. Pentru noi, a fost mai mult decât suficient. Dar voi puteți să scrieți cu frișcă “La mulți ani” sau să-i mai puneți niște biscuiți Oreo sau orice vă inspiră.

Poftă bună, iar de faceți, dați de veste cum a ieșit!

www.mamipetocuri.ro

***Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.

By Published On: 22/12/2020Categories: Rețete românești0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment