1 joc de îndemânare, unul de strategie și altul de relaxare. 3 idei de petrecut timp în familie
Continui lista cu jocuri și jucării care nouă ne fac vacanțele mai interesante și zilele în familie mai amuzante.
Dacă săptămâna trecută v-am prezentat 3 dintre cele mai atractive jocuri pentru copii energici care nu reușesc să stea prea mult într-un loc, astăzi fac o listă cu jocuri de strategie și relaxare.
1. Jenga
În cap de listă nu putea sta altcineva decât turnul instabil. L-am văzut în mai multe variante: cu piese de plastic sau jucat cu zarul, pe culori.
Noi îl avem pe cel original, din lemn, pe care vi-l și recomand. Am observat că cel din plastic nu are aderența necesară pentru a ajuta copilul la mișcări. Iar cel cu zar limitează aria de acțiune, strategia personală depinzând de anumiți factori externi. Ceea ce nu e neapărat greșit într-o lume în care trebuie să ții cont, uneori, și de mediul înconjurător.
Vârsta recomandată este de la 6 ani în sus, dar poate reprezenta o mare atracție și pentru copiii mai mici. Uneori, noi îl mai folosim și pentru a construi castele pentru păpușile lui Beatriz sau garaje pentru mașinile din Lego ale lui Andre.
Este un joc de strategie și îndemânare, obiectivul fiind acela de a scoate cu grijă piesele din turn fără ca acesta să se dărâme.
2. Battle Boat – Războiul bărcilor
Este varianta ”Avioane” a copilăriei noastre. Când ne săturam de învățat la mate și română, și nici televizor sau tabletă nu aveam, foaia de hârtie devenea prietena noastră cea mai bună.
Nu știam ce joc să alegem mai întâi: Țomanap, Spânzurătoarea sau Avioanele. Corect? Cel puțin mie mi-au încântat anii copilăriei și vacanțele ploioasele de la bunici. Varianta aceasta este cu bărci, este un joc de strategie, ajută copilul să se orienteze în spațiu, iar pe noi ne-a captivat deplin. Nu mai am cutia originală, dar l-aș recomanda de la 5 ani jumătate – 6. E destul de dificil pentru copiii sub această vârstă și riscați să pierdeți accesoriile micuțe din el.
Este un joc de strategie, obiectivul fiind acela de a doborî navele inamicului.
3. Bingo
Știți momentul acela când vă întoarceți obosit de la birou și nu vă doriți nimic altceva decât un film pe care oricum nu-l urmăriți? Sau să vă aruncați pe canapea, să deschideți televizorul și să priviți în gol? Să vă puneți creierul pe pauză, pentru câteva minute?
Așa-i jocul acesta. Când l-am primit cadou am fost foarte reticentă. Îmi dădea impresia unui joc de noroc – ceea ce și este – și nu înțelegeam beneficiile asupra copilului. Asta pentru că sunt mereu în căutare de jocuri de strategie, de concentrare, de inteligență, de construcție pentru a face din mintea copilului motor de rachetă nucleară.
Însă, și copilul mai are nevoie să se relaxeze. Iar jocul acesta mi se pare ideal. În primul rând pentru că se joacă în familie. Apoi, pentru că e un joc pe bază de noroc. Câștigul ține mai degrabă de intuiție decât de agilitatea minții. Iar câteodată este binevenit să înveți să gestionezi și eșecurile care nu țin neapărat de calitățile și capacitățile tale. Și nu în ultimul rând, te relaxează. Mintea ta e în vacanță.
E un joc recomandat copiilor peste 6 ani și poate ajuta la dezvoltarea atenției copilului, căutând cifrele corecte de pe bilet. Andre a exersat astfel, pronunția și citirea numerelor mai mari ca 10: treizeci și patru, șaizeci și șapte, optzeci și nouă.
E un joc de relaxare și de atenție.
Spor la jocuri în familie!
Voi reveni în curând și cu alte recomandări, precum și cu jocuri din categoria celor care nu-și merită investiția.
Bingo suna interesant si poate ii captez atentia di piciului de 3 ani jumate, nu doar al fetei.
Noi obisnuim sa jucam Remy in trei, cel cu barcile, jucam varianta originala, pe hartie.
De curand, am descoperit un joc foarte fain oentru copii mai mari, cu nuste si pajanjeni. Se numeste: „Capcana”. Se joaca in 2. E foarte, foarte interesant si e de strategie. La noi a prins super.
Scuze pt greselile gramaticale. Am postat comentariul fara sa il recitesc.
Nu e problemă. Și eu scriu la fel de pe telefon.
O sa-l caut și eu.
Bingo a devenit jocul nr 1 în casă. Cred că nu e seară să nu-l jucăm.
O selectie foarte faina de jocuri de familie.
2 din cele 3 tipuri de jocuri prezentate sunt si in topul jocurilor pe care noi le recomandam celor ce cauta jocuri de familie.
Ne referim in primul rand la jocurile de echilibru – precum e jocul Jenga. Aceste jocuri sunt extrem de indragite pentru ca rastunrnarile de situatii pot aparea oricand, sunt pline de suspans si apoi urmate de momentul relaxarii.
Si apoi la jocurile simple, aparent de noroc. Desi oarecum privite cu reticenta, exact cum povestiti, ele isi arata valoarea in timp. Noi le recomandam mai ales familiilor cu copii extrem de ambitiosi, mereu in cautare de adrenalina. Astfel de jocuri ii ajuta sa descopere tihna unor momente in care jucam doar pentru a petrece timp placut impreuana. Nu pentru a vedea cine este mai bun, nu pentru a concura. Ci doar pentru tihna.